Vrijdag 19/07/2019

Italië

Eurolanden waarschuwen Rome, harde confrontatie met Brussel dreigt over Italiaans begrotingsplan

De Franse Minister Bruno Le Maire (links) praat met Italiaans minister Giovanni Tria. Beeld Getty Images

Italië moet zijn begrotingshuiswerk overdoen en de overheidsuitgaven substantieel verlagen. Die indringende boodschap gaven de Europese ministers van Financiën maandag aan hun Italiaanse collega Tria mee.

Als Italië niet binnen twee weken met andere begrotingsplannen komt, is een harde confrontatie met Brussel en de rest van de eurozone onvermijdelijk.

Nederlands minister Wopke Hoekstra zei na afloop van het overleg met zijn EU-collega’s in Luxemburg "minder optimistisch" te zijn over een goede afloop. Voorzitter Juncker van de Europese Commissie waarschuwde tijdens een speech in Duitsland dat Italië niet hoeft te rekenen op clementie. "Een speciale behandeling van Italië zou het einde van de euro inluiden. We moeten dus erg strikt zijn", aldus Juncker.

2,4 procent begrotingstekort 

Italië stuurt aan op een begrotingstekort van 2,4 procent in 2019, 2020 en 2021. Dat is veel meer dan de 1,6 procent waarop het zich in Brussel heeft vastgelegd. Commissaris Moscovici (economische zaken) sprak over een "zeer, zeer grote afwijking" van de afspraken. Commissaris Dombrovskis (euro) zegt dat Italië de Europese begrotingsregels overtreedt.

Hoewel de Italiaanse budgetplannen voor 2019 niet op de agenda stonden, wensten de euroministers die toch (ongebruikelijk) te bespreken. Hoekstra en de Franse minister Bruno Le Maire namen het voortouw bij de discussie. Tria probeerde zijn collega’s gerust te stellen door te zeggen dat het begrotingsoverleg in Rome nog niet is afgerond. Hij slaagde daar allerminst in, geen enkele minister kon begrip opbrengen voor de Italiaanse tekortdoelen.

Regels

Alle ministers benadrukten dat de Europese begrotingsregels voor iedereen gelden. Le Maire hield Tria voor dat Frankrijk zwaar heeft bezuinigd en hervormd om zijn begroting op orde te krijgen. "Als we een nieuwe crisis willen voorkomen, moeten alle landen hun huiswerk doen. Anders krijgen we straks de opnieuw de rekening gepresenteerd", zei Le Maire, verwijzend naar de diepe crisis rond Griekenland. "Laat Italië niet die weg opgaan. Eén Griekse crisis was genoeg", stelde Juncker.

Volgens Moscovici moet de Italiaanse regering haar burgers eerlijk vertellen wat de gevolgen zijn van een ontsporende begroting. "Want de gewone burger draait daarvoor op."

Basisinkomen

De ministers beseffen dat Tria geen sterke positie heeft in Rome: het zijn de twee vicepremiers Salvini (Lega) en Di Maio (Vijfsterren) van de coalitiepartijen die hem de extra uitgaven voor een basisinkomen en een lagere pensioenleeftijd opleggen. "Als deze ideeën bedoeld waren om af te tasten wat mogelijk is, valt er nog veel werk te verzetten", aldus Hoekstra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden