Woensdag 30/09/2020

Griekse crisis

Eurogroep ziet Griekenland in augustus financieel weer op eigen benen staan, maar wel onder strikt toezicht

Voorzitter van de Eurogroep Mario Centeno.Beeld AFP

Eurogroepvoorzitter Mario Centeno heeft er alle vertrouwen in dat Griekenland in augustus na acht jaar kan worden losgekoppeld van het financiële infuus uit het Europese noodfonds. De ministers van Financiën van de andere eurolanden eisen wel strikt toezicht zodat Athene het hervormingspad in de toekomst niet verlaat.

"Wij hebben er belang bij dat Griekenland het beleid van de afgelopen jaren voortzet", zei directeur Regling van het noodfonds vanmiddag na afloop van een Eurogroepoverleg in het Bulgaarse Sofia. "Wij zijn namelijk de grootste crediteur van Griekenland en willen zeker stellen dat we ons geld terugkrijgen."

Ook Europees Commissaris Moscovici (economische zaken) is "vol optimisme" dat Griekenland vanaf 20 augustus financieel op eigen benen zal staan. Het land leende sinds 2010 ruim 270 miljard euro van (vooral) de eurolanden en (een klein deel) het IMF. Zonder die hulp was Griekenland failliet gegaan en uit de eurozone verdwenen. "We kunnen eindelijk de laatste pagina van de eurocrisis omslaan", zei Moscovici. Eerder beëindigden Ierland, Portugal, Cyprus en Spanje hun financiële hulpprogramma’s van het noodfonds.

Laatste loodjes

Volgens Moscovici is 90 procent van het werk voor Griekenland gedaan. "Maar de laatste loodjes wegen het zwaarst." Zo moet Athene binnen enkele maanden voortgang maken met het opruimen van rommelkredieten op bankbalansen en zijn faillissementswetgeving versoepelen.

ECB-bestuurder Benoit Cœuré toonde zich sceptischer. Er is volgens hem "nog heel wat werk aan de winkel". Ook de nieuwe Duitse minister van Financiën Olaf Scholz was terughoudend: "Het ziet er beter uit, maar laten we alle cijfers nog eens rustig bekijken." Betrokken EU-ambtenaren vrezen dat Athene opnieuw voor vertraging gaat zorgen. Dat zou het vertrouwen van investeerders in Griekenland ondergraven. "De kapitaalmarkten zijn aanzienlijk harder dan het noodfonds", waarschuwde Cœuré.

Het gevoeligste punt voor Athene is het financiële toezicht nadat het hulpprogramma op 20 augustus zal zijn afgelopen. Dergelijk toezicht is verplicht om te voorkomen dat de lener opnieuw budgettair in de fout gaat en het noodfonds naar zijn geld kan fluiten. De Griekse premier Tsipras ageert al jaren tegen de begrotingscuratele die zijn land moest slikken in ruil voor de leningen. Hij beloofde zijn kiezers daar een eind aan te maken.

De lidstaten eisen echter ook in toekomst regelmatige controlemissies. Moscovici benadrukte dat dit toezicht geen verkapte curatele mag worden. Uiterlijk in juni moeten Athene en de lidstaten een akkoord hierover bereiken.

Groeistrategie

Dan moet ook er ook meer duidelijkheid zijn over de ‘groeistrategie’ van Griekenland voor de komende jaren. Een eerste ontwerp van de Griekse minister Tsakalotos kreeg vandaag een lauwe ontvangst. "Hier is nog verduidelijking nodig", beaamde Moscovici.

In de zomer moet Athene ook helderheid geven over de geldbuffer die het aanlegt om investeerders te verleiden weer te leningen te verstrekken. Die buffer dient circa 20 miljard euro te bevatten, genoeg voor de aflossingen in het eerste jaar nadat Griekenland de noodhulp heeft beëindigd. Er is pas een paar miljard binnen, de rest zal worden ingebracht door het noodfonds uit de resterende miljarden die het eerder reserveerde voor Athene.

Om Tsakalotos en Tsipras mee te krijgen, bieden de eurolanden schuldverlichting aan in de vorm van een lagere rente op eerder verstrekte leningen en verlenging van de looptijd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234