Vervanging F-16's
Eurofighter belooft België voor 19 miljard aan compensaties
Het Britse consortium achter de Eurofighter belooft liefst 19 miljard euro aan economische compensaties indien België voor haar toestellen kiest om de verouderde F-16’s te vervangen.
België gaat zijn gevechtsvliegtuigen vernieuwen en wil 34 nieuwe toestellen aankopen. Voor dat contract van 3,6 miljard euro zijn nog twee officiële kandidaten over: de Amerikanen van Lockheed Martin met hun F-35 en de Britten, in een consortium met Duitsland, Italië en Spanje, met de Eurofighter. De Fransen proberen buiten de procedure om nog hun Rafale aan te prijzen.
De constructeurs hebben nog tot woensdag om een definitief voorstel in te dienen. In de laatste rechte lijn naar die deadline willen ze zich nu allemaal nog eens van hun beste kant laten zien. Zo beloven alle constructeurs ruime economische compensaties. De Britten achter Eurofighter plakken er nu een totaalcijfer op.
Banen
"Tot 2040 zouden we door onze investeringen een verhoogde bijdrage kunnen leveren aan het Belgische bbp van 19,3 miljard euro", zegt woordvoerder Anthony Gregory. "Het gaat vooral om de uitbouw van investeringen van de bestaande partners in het consortium, BAE, Airbus en Leonardo, die nu al samen 6.000 banen verzekeren bij een honderdtal Belgische bedrijven en 600 miljoen euro per jaar opleveren voor de Belgische economie." Hun huidige investeringen liggen vooral in Wallonië, en voor meer dan de helft in de provincie Henegouwen.
"Tegelijk beloven we ook een intense samenwerking om de Belgische nationale cyberdefensie uit te bouwen. We zouden via BAE Intel Systems de hardware en software uitbreiden van jullie nationale cyberdefensie, wat 80 bijkomende banen zou betekenen en 800 miljoen pond per jaar zou bijdragen aan het bbp tot 2040. Het aantal jobs lijkt klein maar de output voor de economie is groot."
Eind vorig jaar beloofde de Franse regering, die het bod voor de Rafale steunt, een return van 20 miljard euro. Die belofte werd door minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) toen afgedaan als "veel te mooi om waard te zijn".