Donderdag 08/12/2022

Eurocrisis leidt tot meer zelfmoorden

Sinds nieuwjaar pleegden 23 Italiaanse ondernemers zelfmoord. Een alarmkreet, noemt Giuseppe Bortolussi de cijfers. 'Het gevolg van de economische crisis', zegt de secretaris van de Italiaanse zelfstandigenorganisatie. Zijn vrees: het zijn de laatsten niet.

Twee weken terug haalde de zelfmoord van de Griekse bejaarde apotheker Dimitris Christoulas het nieuws. De man schoot zich een kogel door het hoofd op het centrale Syntagmaplein voor het Griekse parlement. Christoulas' afscheidsbrief was duidelijk: "Ik ga, voor ik mijn kind ten laste word, en ik moet gaan zoeken tussen het afval." Een duidelijker verwijzing naar de economische crisis was ondenkbaar.

En afgelopen weekend kwam het CGIA - het 'Italiaanse Unizo' - met cijfers naar buiten. Dit jaar zouden 23 ondernemers zelfmoord gepleegd hebben, 9 van hen uit het rijke Venetië. Volgens secretaris Giuseppe Bortolussi onvermijdelijk het gevolg van de economische crisis. "De taksen, belastingen, bureaucratie, het ontbreken van kredieten, belastingachterstanden hebben een vijandig klimaat geschapen dat ondernemers treft." Volgens Bortolussi, geciteerd in La Repubblica, zou het aantal zelfmoorden wegens economische motieven sinds 2010 met 24,6 procent gestegen zijn.

Natuurlijk gaat het niet enkel om zelfstandige ondernemers die een wanhoopsdaad verrichten omdat ze het financieel niet meer zien zitten. Vorige maand stak een 58-jarige bouwwerker uit Bologna zichzelf in brand, toen hij geen uitweg meer zag voor zijn onbetaalde belastingen. Hij overleed negen dagen later. En donderdag nog werd een 53-jarige landbouwer in het noord-oosten van Italië teruggevonden. In een van zijn stallen had hij zichzelf verhangen. Hij zou in zware financiële problemen hebben gezeten. Een Marokkaanse immigrant, die al maanden niet meer betaald werd, stak zichzelf in brand in het centrum van Verona.

Onhoudbare situatie

Over de relatie zelfmoord-economische crisis is de voorbije jaren veel inkt gevloeid. Of hoe de crisis voor persoonlijke depressies zorgt. In De last van het leven, een boek over zelfmoord, legde auteur Bart Demyttenaere een verband. In Griekenland, een land met traditioneel een laag zelfmoordcijfer, zag men in de periode 2007-2009 al een stijging van 17 procent. "Maar het laatste half jaar zelfs plus 40 procent", aldus Demyttenaere onlangs in een interview met De Morgen . Dat zou kunnen kloppen: officiële cijfers spreken nu van 6 zelfmoorden per 100.000 inwoners, vroeger waren dat er 'slechts' 3. Demyttenaere, over Ierland: "Plus 17 procent. Die cijfers zeggen niet alles, maar wel veel." Ook in Spanje zou men een stijging merken. De gegevens van de Italiaanse zelfstandigenorganisatie CGIA lijken het probleem nu te bevestigen. En vanzelfsprekend gebruikt politiek Italië ze om het strenge besparingsbeleid van premier Mario Monti te hekelen. Maar ook Sergio Marchionne van Fiat, Italiës grootse private werkgever, liet zich bezorgd uit over wat er gaande is. "Dit is de afspiegeling van een onhoudbare situatie", zei Marchionne.

Terug naar Griekenland: op zijn blog liet Bruno Tersago, Belg die in Piraeus woont, zich bezorgd uit over de situatie in het land. "We weten nu dat de zelfmoord van Christoulas een politieke daad was, zijn dochter heeft dat in de Griekse media duidelijk gemaakt", zegt Tersago. "En daardoor zal hij door de Griekse bevolking wel altijd als een soort van martelaar worden gezien. Jammer dat we daardoor uit het oog verliezen dat Christoulas nummer 149 is die dit jaar zelfmoord heeft gepleegd. En zijn daad overschaduwt de wanhoopsdaden van een 78-jarige uit Kavala die zichzelf doodschoot op vrijdag, en een gepensioneerde leraar van 75 die zich vandaag in Volos aan een boom heeft opgehangen. De cijfers liggen ontstellend hoog en ik hoop echt dat er onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen het economische beleid dat wordt gevoerd en het aantal zelfmoorden."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234