Donderdag 02/02/2023

Vergeldingsactie tegen Syrië

Eurocontrol waarschuwt vliegtuigmaatschappijen voor luchtaanvallen, Rusland dreigt raketten VS neer te halen

Personeel aan het werk bij Eurocontrol in Brussel. Beeld EPA
Personeel aan het werk bij Eurocontrol in Brussel.Beeld EPA

De Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol waarschuwt luchtvaartmaatschappijen voorzichtig te opereren in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat heeft te maken met een mogelijke luchtaanval op Syrië in de komende 72 uur. Verwacht wordt dat Amerikaans president Donald Trump vandaag een beslissing neemt. Rusland dreigt er intussen mee Amerikaanse raketten neer te halen.

Redactie

De VS en andere westerse mogendheden overwegen een militaire vergeldingsactie op Syrië als reactie op de dodelijke gifgasaanval in de Syrische stad Douma. Daar zijn zondagochtend mogelijk tientallen mensen om het leven gekomen; het Westen wijst met een beschuldigende vinger naar het Syrische regime.

Eurocontrol meldt dat in de komende 72 uur raketten kunnen worden gebruikt en dat radionavigatieapparatuur mogelijk wordt verstoord. "Bij de planning van vluchten in de oostelijke Middellandse Zee/Nicosia moet terdege rekening worden gehouden met de situatie", klinkt het.

Voor Brussels Airlines heeft de waarschuwing geen impact. "Wij hebben geen enkele route die over dat deel van de Middellandse Zee vliegt", zegt woordvoerder Kim Daenen. "We vliegen wel op Tel Aviv, maar onze toestellen vliegen niet langs het getroffen gebied tussen Cyprus en Syrië. Alle vluchten van Lufthansa en Brussels Airlines vermijden uit voorzorg al meer dan een jaar die regio."

Ook Nathalie Meert van Thomas Cook-Neckermann zegt dat er geen gevolgen zijn. "De luchtvaartmaatschappijen waar wij mee vliegen, vermijden al geruime tijd dat deel van het luchtruim", zegt woordvoerder Nathalie Meert. "Deze maatregel van Eurocontrol heeft dus geen impact op onze klanten die de komende dagen terugkeren van vakantie."

TUI Belgium heeft voorlopig wel één vluchtroute moeten aanpassen. "Een vliegtuig dat naar Egypte vloog, is wat afgeleid richting Griekenland", zegt woordvoerder Piet Demeyere. "Maar dat heeft niet voor vertraging gezorgd. De komende dagen wordt het afwachten. We bekijken vlucht per vlucht met Eurocontrol of er aanpassingen nodig zijn aan de route." Voor de vluchten van en naar Turkije is er geen impact. "Die vliegen niet boven dat gebied."

"Krachtige reactie"

Amerikaans president Trump zei maandag al dat de VS met een "krachtige reactie" zouden komen. Een beslissing over een eventuele aanval wordt snel verwacht. Gisteren annuleerde Trump een geplande reis naar Zuid-Amerika. Ook zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron liet verstaan "in de komende dagen onze beslissing mee te delen".

Amerikaans president Donald Trump. Beeld EPA
Amerikaans president Donald Trump.Beeld EPA

Intussen neemt de druk op Brits eerste minister Theresa May toe om op de gifgasaanval te reageren. Verschillende prominente politici hebben gezegd dat een militaire actie onvermijdelijk is. "Als het Westen geen militaire actie onderneemt tegen het regime van Assad, zijn chemische wapens de komende decennia gelegitimeerd", heeft voormalig minister van Buitenlandse Zaken Lord William Hague gezegd. Ook gewezen premier Tony Blair meent dat "niet reageren dramatische gevolgen heeft".

May leek tot nu toe een afwachtende houding aan te nemen. Aanvankelijk klonk het dat Groot-Brittannië meer bewijzen nodig heeft van een chemische aanval door het regime van Assad, alvorens het zich zou aansluiten bij een militaire aanval. Vandaag geeft Downing Street een sterker signaal. May en Trump "zijn het erover eens dat de internationale gemeenschap moet reageren om het wereldwijde verbod op het gebruik van deze wapens te handhaven", zegt een woordvoerder.

Brits eerste minister Theresa May. Beeld Photo News
Brits eerste minister Theresa May.Beeld Photo News

Rusland: "Raketten worden neergehaald"

Mocht het tot een militaire actie komen, dan zullen Amerikaanse raketten die worden afgevuurd op Syrië allemaal uit de lucht worden geschoten en de lanceerplatformen zullen worden aangevallen, zo heeft de Russische ambassadeur in Libanon aangekondigd.

Aleksander Zasipkin wees op een verklaring van de Russische president Vladimir Poetin en de Russische stafchef in die richting. "Als er een aanval komt door de Amerikanen, dan zullen de raketten worden neergehaald en ook de plek waar zij werden gelanceerd."

Straffeloosheid

De VN-Veiligheidsraad is het vannacht niet eens geworden over een onderzoek om te achterhalen of er opnieuw chemische wapens gebruikt zijn in Syrië, en welk team van specialisten dat moet gaan onderzoeken. De Russen en de Amerikanen in de raad stonden afgelopen nacht lijnrecht tegenover elkaar.

Beiden deden voorstellen voor onderzoeken naar de luchtaanvallen in Syrië. Rusland sprak zijn veto uit over het Amerikaanse voorstel om te onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de gewraakte luchtaanvallen. Twaalf leden van de raad stemden in met de resolutie. Bolivia koos de kant van de Russen, die vinden dat de Syrische regering-Assad al is veroordeeld. China onthield zich.

"Deze resolutie is wel het minste wat de raad kan doen als reactie op de aanval", zei de Amerikaanse vertegenwoordiger Nikki Haley, met een verwijzing de gifgasaanval in Douma. De Nederlandse VN-ambassadeur Karel van Oosterom reageerde via Twitter: "Door het veto op de resolutie om een schuldige te kunnen aanwijzen, neemt Rusland een stevige verantwoordelijkheid op zich. De verantwoordelijkheid voor de straffeloosheid van het gebruik van chemische wapens in Syrië."

Een Russisch tegenvoorstel voor nieuw onderzoek haalde het ook niet. Rusland stelde voor onderzoekers van de wereldwijde toezichthouder op chemische wapens (OPCW) te sturen. "Ik wil u nogmaals vragen, nogmaals smeken, af te zien van de plannen die jullie smeden voor Syrië'', zei de Russische vertegenwoordiger Vassili Nebenzia tegen Haley. Washington zal "de verantwoordelijkheid dragen" voor elk "illegaal militair avontuur" dat het uitvoert, waarschuwde hij.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234