Zaterdag 11/07/2020

Euroclear of Eurosettle?

'Clearing en settlement', zo luidt de algemene term voor alles wat er achter de schermen van de effectenhandel op de beurs (en daarbuiten) gebeurt. De back office van de effectenhandel, zeg maar. Zoals een bank een front office (de loketten) en een back office (de onzichtbare administratieve afhandeling) heeft, zo geldt dat ook voor de effectenhandel. De front office zijn de beurzen, waar effectief gehandeld wordt in aandelen, fondsen en obligaties. De back office zijn de organisaties die ervoor zorgen dat de transacties ook effectief afgehandeld worden. Het is één ding om een obligatie te verkopen, het is nog iets anders om je geld te krijgen. Want daar houden de beurzen zich niet mee bezig.

Vandaar dat er organisaties zijn die zich op settlement toeleggen. In tegenstelling tot wat de naam suggereert, is Euroclear er zo één. De naam is verwarrend, geven ze bij Euroclear toe. Eurosettle was beter geweest. Maar bij het ontstaan van het bedrijf was het onderscheid tussen clearing en settlement nog niet zo scherp als nu. Onder settlement wordt verstaan: het financieel afwikkelen van transacties. Daarbij hoort meteen ook een kredietfaciliteit. Alleen al het tijdverschil tussen de financiële centra in de Verenigde Staten en Europa maakt dat noodzakelijk. Daardoor laat betaling van een effectenaankoop vaak een paar uur op zich wachten, terwijl de koper meteen geld wil zien. Euroclear biedt zijn klanten daarom kredietfaciliteiten aan. Die functie wordt nu nog waargenomen door J.P. Morgan, maar zal in de toekomst via de eigen Euroclear Bank verlopen.

Naast settlement is er ook clearing. Daarmee houdt Euroclear zich niet bezig. De clearingdochters van de beurzen die Euronext gaan vormen, zijn Clearnet, BXS Clearing en AEX Effectenclearing. Wie aan clearing doet, stelt zich als neutrale partij op tussen koper en verkoper. Vroeger was clearing niet echt nodig. De meeste beursleden kenden elkaar en het onderlinge vertrouwen was groot. Maar nu effectenmakelaars lid kunnen worden van verschillende beurzen, kennen de twee partijen elkaar niet altijd en neemt het wantrouwen toe. Een neutrale tussenpersoon bevordert dan de handel.

Ten slotte zijn er ook nog organisaties die zich toeleggen op netting. Vaak wordt deze functie gecombineerd met clearing. Netting komt neer op het verminderen van financiële transacties door aan- en verkopen te combineren. Als partij A 10 aandelen van partij B koopt en partij B 12 aandelen van partij A, hoeven deze orders niet telkens apart afgerekend te worden. Aan het eind van de dag wordt het saldo van alle transacties berekend en betaald. Dat scheelt kosten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234