Maandag 26/07/2021

Euro Theater ontvangt Spaanse artiesten

Brussel

Eigen berichtgeving

'Waarom Spanje? Omdat we, na edities met Engels en Duits theater, ons richting zuiden wilden begeven.' Voor Franz Marijnen en zijn ploeg mocht de derde editie van het Euro Theater Festival graag de mediterrane toer opgaan, vertelde de KVS-intendant op een persconferentie. Bedoeling van het festival is immers om het theaterrepertoire in alle ons omringende landen voor te stellen. Na de new English writers en de nieuwe generatie Duitse theatermakers zijn het Spaanse podiumkunstenaars die in Brussel hun kunsten komen vertonen.

De persconferentie vond plaats in de Bottelarij, het nieuwe huis in Molenbeek van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). Daar is met drie zalen plaats genoeg voor een festival, ook als er grootschalige producties gepland zijn. Op het Euro Theater Festival is dat ØBS van het befaamde La Fura dels Baus, een gezelschap dat bekendstaat om zijn overrompelende, multidisciplinaire spektakels. ØBS, een afgeleide van 'Obsesión', wordt in het Engels gespeeld en werd volgens regisseur Jürgen Müller gemaakt met een "ritmische dramaturgie".

De Catalanen willen met de voorstelling vooral de moderne technologie en communicatie in vraag stellen. Müller: "We verliezen onszelf in het streven naar de vervulling van onze behoeften. De nieuwe media - e-mail, gsm-telefonie, internet - helpen ons daar zogezegd bij, maar eigenlijk is het een val. Het zijn de media zélf die onze behoeften manipuleren." Müller wendt voor het nieuwe spektakel onder meer de techniek van de holografie aan: driedimensionele projecties naast 'live' actiescènes, ter plaatse opgenomen door camera's en weergegeven op metershoge schermen. "De toeschouwer zal niet weten welke scène zich daadwerkelijk voor zijn ogen afspeelt en welke geregistreerd zijn." ØBS baadt in een sfeer van macht en overwinning, aldus Müller, die voor het verhaal verwijst naar de thema's in de tragedie Macbeth.

La Fura dels Baus speelt ook nog een andere productie in Brussel: Ombra schetst een portret van de mens Federico García Lorca, Spanjes bekendste schrijver en dichter. De voorstelling begint op de dag van Lorca's executie, 19 augustus 1936, en laat zich omschrijven als een 'bijnadoodervaring': beelden en geluiden uit zijn leven passeren de revue, van de vogelzang in zijn jeugd tot het straatlawaai in New York. Een "lyrische autopsie" noemen ze dat, met tekst, video, zang, dans en muziek (van son en blues tot jazz en flamenco). Ombra, gespeeld in het Spaans en veel minder op spektakel gericht dan ØBS, staat voor de andere, rustige kant van La Fura.

De auteur Lorca keert ook terug in de muziek- en poëzievoorstelling Lorca / Martirio. Dichter Juan Cobos Wilkins leest gedichten voor van Lorca, begeleid door een flamencogitarist. De Spaanse zangeres Martirio neemt de intermezzo's voor haar rekening.

Staan voorts op het Euro Theater-programma: Quan els paisatges de Cartier Bresson van de vorig jaar opgerichte theatergroep AccèsCIT; acteur Rafael 'El Brujo' Alvarez met de vertelling Lazarillo de Tormes; Crumb of een hommage door het Prometheus Ensemble aan de Amerikaanse componist George Crumb (die vooral teksten van Lorca gebruikte voor zijn vocale composities) en Fuenteovejuna door theater C.A.T. en Al-Kabasa, een feestelijke voorstelling over, merkwaardig genoeg, een volksopstand, met Arabische en Spaanse gezangen.

Buiten deze voorstellingen organiseert KVS / de Bottelarij ook een lezing door vertaler Bart Vonck over de Spaanse cultuur, is er een liederenavond getiteld Amigo amado, presenteert uitgeverij Meulenhoff het boek Federico García Lorca, Divan del Tamarit en andere gedichten en loopt in de Bottelarij een tentoonstelling over, jawel, Lorca, met video, geschreven documenten en foto's. (SH)

Euro Theater Festival: van 1 tot 21 mei in de Bottelarij, Delaunoystraat 58, 1080 Brussel. Inlichtingen op tel. 02/412.70.70 of tickets@kvs.be. Meer info ook in Metro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234