Woensdag 28/07/2021

Euro doet kosten internationale overschrijvingen nauwelijks dalen

Onderzoek in vijf eurolanden

Wie dacht dat met het verdwijnen van de wisselrisico's in de eurozone overschrijvingen naar het buitenland even goedkoop zouden zijn als betalingen in eigen land, komt bedrogen uit. Uit onderzoek blijkt dat de invoering van de euro nauwelijks wat veranderd heeft aan de hoge kosten die banken de consument daarvoor aanrekenen.

Brussel

Johan Corthouts

Voor een overschrijving naar het buitenland liggen de kosten het laagst in België, zo bleek uit het onderzoek in januari van de verbruikersorganisatie Test-Aankoop in eigen land en van vier zusterorganisaties in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Gemiddeld moest in ons land 1O,25 procent kosten worden betaald op een overschrijving van ongeveer 4.000 frank (100 euro) tegen maar liefst 31,6 procent in Portugal. De meest extreme kosten werden eveneens in België en Portugal geregistreerd. Een financiële instelling rekende in ons land slechts 7,5 euro aan voor een overschrijving naar Frankrijk. Een overschrijving van 100 euro van Portugal naar Italië kostte in een bepaald geval zelfs 73 euro.

De consumentenorganisaties vinden deze resultaten ronduit teleurstellend. Gemiddeld gingen de kosten in de vijf eurolanden met slechts 1,9 procent omlaag in vergelijking met 1998. Dat is veel te weinig als je weet dat er sinds 1 januari 1999 geen wisselrisico meer bestaat tussen de Belgische en Franse frank, de Portugese escudo, de Spaanse peseta en de Italiaanse lire. Die munten zijn niet meer dan een niet-decimale onderverdeling van de euro. Uit het onderzoek bleek dat de invoering van de eenheidsmunt ervoor gezorgd heeft dat de kosten voor het wisselen gemiddeld met bijna een kwart zijn gedaald, maar van die 'beperkte daling' viel er nauwelijks iets te merken bij de overschrijvingen. Beterschap is niet in zicht. "Overschrijvingen tussen twee eurolanden blijven veel te duur", zei Jim Murray van de Europese consumentenorganisatie BEUC. "Wie dacht deze kosten te kunnen omzeilen door overschrijvingen in euro te doen, zat mis", zei Françoise Domont-Naert van Test-Aankoop. "Of je nu geld overschrijft in nationale munt of in euro, maakt geen verschil." Gemiddeld betaal je in de vijf landen voor een overschrijving van 100 euro 16 euro. Dat is veel meer dan de kosten voor overschrijvingen in eigen land. Overschrijvingen zijn ook onbetrouwbaar. Op een totaal van 110 opdrachten naar Italië gingen er bijvoorbeeld 17 verloren. Dat is de schuld van de financiële instellingen, die geen behoorlijk systeem hebben om de marginale overschrijvingen van particulieren onderling te regelen. "Soms passeert een overschrijving twaalf banken vooraleer zijn eindstation te bereiken", zegt Domont-Naert. Bovendien rekenden financiële instellingen in tientallen gevallen zowel de opdrachtgever als de begunstigde kosten aan, ondanks de specifieke vraag van de consumentenorganisaties om de begunstigde niets te laten betalen. Als midden augustus een Europese richtlijn in werking treedt die het aanrekenen van dubbele kosten verbiedt, zullen heel wat financiële instellingen zich in de illegaliteit bevinden, zo vreest de BEUC. De consumentenorganisaties vragen dat de Europese Commissie er nauwgezet op toeziet dat de financiële instellingen de richtlijn toepassen. Ook moet ze ernaar streven om de kosten voor grensoverschrijdende betalingen af te stemmen op die voor binnenlandse betalingen. Nu vormen de hoge kosten en de onbetrouwbare service een belasting op de eenheidsmarkt en zetten ze een rem op de ontwikkeling van de e-commerce. "Door de hoge kosten wordt het prijsvoordeel van bestellingen in het buitenland meestal tenietgedaan", aldus Domont-Naert. "Daarom raden we de consument af om overschrijvingen naar het buitenland te doen." Het enige valabele alternatief bestaat erin om in het buitenland zoveel mogelijk te betalen met kredietkaart. Dat is de enige betaalwijze die geen cent meer kost dan in eigen land.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234