Donderdag 24/10/2019

Uitwijzing Eugène

Eugène Djangmah, al tien jaar in Vlaanderen: "Ik wist dat ik uitwijzing riskeerde, maar het komt als een shock"

Eugène Djangmah coacht enkele jonge voetballertjes. Beeld RV

De 18-jarige Eugène Djangmah leeft al tien jaar in Vlaanderen, studeert en doet vrijwilligerswerk, maar kreeg een bevel om het grondgebied te verlaten. Vrienden zetten acties en een crowdfunding op het getouw. De Morgen sprak de Ghanese jongen, die in het gesloten centrum van Vottem zit.

Als we Djangmah aan de lijn krijgen, is hij duidelijk nog onder de indruk van de gebeurtenissen. Het grootste deel van zijn jeugd bracht hij in Antwerpen door, maar nu zit hij in het gesloten centrum van Vottem, bij Luik, te wachten op zijn repatriëring naar Ghana. 

Zijn uitwijzingsbevel is niet in het Nederlands beschikbaar. "Ze hebben hun best gedaan om een Engelstalig exemplaar te voorzien", zegt Djangmah.

Ook zijn moeder en zus staan vermeld op het uitwijzingsbevel. Ze leven op dit moment ondergedoken bij vrienden. 
"Toen ik hier in Vottem aankwam, mocht ik één telefoontje doen en ik heb meteen mijn mama gebeld", zegt Djangmah. "Maar het was te emotioneel, misschien bel ik haar beter even niet."

Eugène Djangmah. Beeld Patrick Lefelon

Zijn zusje is nog maar zeven en beseft niet helemaal wat er gebeurt. "Ik heb haar even aan de lijn gehad en heb haar gevraagd hoe het op school was."

Tien jaar lang heeft Eugène Djangmah zich zo goed ingeburgerd dat zelfs zijn liefje niet wist van zijn onwettig verblijf. "Mij heeft hij het een jaar geleden verteld terwijl we naar huis fietsten", zegt Ilja Thijs, een van zijn beste vrienden. "Hij zei: 'Ik ben illegaal.' Ik dacht dat hij een mopje maakte, maar het bleek bittere ernst." 

Vrijdag gingen de twee maten naar een scoutsfuif, waar een vechtpartij uitbrak. Djangmah was daar volgens hemzelf en volgens vrienden niet bij betrokken, maar alle aanwezigen moesten hun identiteitskaart afgeven aan de politie. Dat kon Djangmah niet. Hij heeft geen geldige verblijfspapieren. 

"Van vrijdag tot zondag heb ik 31 uren doorgebracht in de cel in Edegem", zegt Djangmah. "Opgesloten als een crimineel. Daarna ben ik naar Vottem gebracht." Daar kreeg hij te horen dat hij geslaagd is voor een examen. Djangmah probeert zijn diploma te halen voor de middenjury. Die studie komt nu noodgedwongen op een lager pitje, maar zou weleens de sleutel kunnen zijn voor een langer verblijf in ons land. 

Jongeren als Djellza Berisha en Scott Manyo werden de afgelopen jaren uitgewezen, maar konden uiteindelijk blijven om hun studies af te ronden. Manyo kreeg vorig jaar zelfs een definitieve verblijfsvergunning. Maar met zekerheid kan niemand de procedure van Djangmah voorspellen. Andere perfect geïntegreerde jongeren zoals Parwais Sangari en Navid Sharifi zijn wel het land uitgezet.

Eugène Djangmah op het voetbalveld. Beeld RV

Acties

De vrienden van Djangmah willen het er alvast niet bij laten. Meer dan honderd mensen kwamen samen om acties te bedenken bij Groenenhoek, de club in Deurne waar Djangmah voor goals zorgt, maar ook training geeft aan jeugdspelers.

In de vakanties werkt hij als vrijwillige monitor op voetbalkampen, net als vorige week. "Hij heeft zo al bijna vijftien kampen gedaan", zegt Dean Pynaerts van voetbalstages.be. "Ook voor ons is het een serieuze klap."

De Facebook-groep 'Eugène verdient te blijven' heeft in amper een dag meer dan 4.000 likes verzameld en er komt een crowdfunding om zijn advocaat te betalen. 

"Ik ben al die mensen ontzettend dankbaar", zegt Djangmah. "Gisteren had ik het erg moeilijk, maar het gaat beter nu ik zie hoeveel steun ik krijg."

Djangmah verliet Ghana als zevenjarige. Sindsdien heeft hij geen banden meer met dat land. Tot 2011 was het gezin legaal in België, tot het de verblijfspapieren moest indienen. Een vorig huwelijk van de vader zou een schijnhuwelijk zijn geweest.

Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) kreeg het gezin op die jaren al vijf keer het bevel om het grondgebied te verlaten, maar konden ze nooit worden aangehouden. Een team van DVZ kwam zelfs naar hun woning, maar er bleek niemand thuis. "Ik wist dat ik uitwijzing riskeerde, maar nu ik ook ben opgepakt, komt het toch als een shock", zegt Djangmah.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234