Woensdag 21/10/2020

Eubelius, het Anderlecht van de advocatenkantoren

Koen Geens staat in de schijnwerpers als kersvers minister van Financiën. Maar hij is vooral de man van Eubelius, een advocaten-kantoor dat bulkt van de kleppers.

Ieper, voorjaar 2005. Tijdens de buitengewone algemene vergadering bij weefgetouwenproducent Picanol vloeit het onge-noegen van de minderheids- aandeelhouders als een emotionele eruptie door de zaal. De heisa over de persoonlijke verrijking van een aantal familiale aandeelhouders op de kap van het bedrijf is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de familie Steverlynck. Misnoegde aandeelhouders, de revisor, het kantoor Deminor en een handvol zakenadvocaten zijn medespelers in dit Griekse drama. Vooraan, een beetje ineengedoken, zit een stille wat teruggetrokken man. Die man, met de looks van een verstrooide professor, beantwoordt op een rustige toon de oprispingen uit de zaal. Bij elke aanval gericht aan zijn cliënten is advocaat Koen Geens dodelijk efficiënt. De stem verraadt geen greintje emotie. Het is moeilijk kersen eten met iemand die stoïcijns blijft onder enorme druk. Dat zullen de doorgewinterde ministers straks nog wel merken.

Het is met diezelfde monkellach en licht speelse blik dat Geens dinsdagavond live de huiskamers inblikt, tijdens zijn eerste gesprek met TerZake als minister van Financiën. Ook nu maakt hij een ietwat verstrooide indruk, maar laat u zich vooral niet misleiden.

Koen Geens is een zwaargewicht, een gerespecteerd academicus, en een briljant advocaat. Hij was betrokken bij heel wat grote deals uit de economische geschiedenis van ons land. Mede-architect bij de vorming van KBC, dat hij later als kabinetschef van minister-president Kris Peeters mee van de ondergang zal redden in volle financiële crisis. Maar ook de beursgang van Belgacom of de overname van Europese staalreus Arcelor door het Indiase Mittal staan op zijn cv. Geens of zijn kantoor Eubelius zijn hoofdrolspelers bij tal van belangrijke dossiers.

Geens stond in 1994 aan de wieg van het advocatenkantoor Eubelius. Bij de start kreeg het nog de typisch klassieke naam Dieux, Geens en Cornelis mee, naar de namen van de stichters. Later doopt het kantoor zichzelf om tot Eubelius. Een samentrekking van het Griekse 'eu' (welluidendheid), het Latijnse 'ius' (recht), met 'bel' als link naar België. Anderen grappen dat het uitgesproken wordt als 'you bill us'. In ieder geval is Eubelius sinds zijn ontstaan uitgegroeid tot een kantoor primus inter pares. Net zoals zijn advocaten, stuk voor stuk sterke persoonlijkheden. Drie kantoren: Brussel, Antwerpen en Kortrijk. Chique panden, al zit Geens het liefst in zijn kantoortje aan de KU Leuven, dat volgestouwd is met boeken. Geen tafelspringer of receptieschuimer.

Net als diens confraters. Namen als Raf Verstraeten, Marieke Wyckaert of Jozef Lievens doen misschien niet meteen belletjes rinkelen, in hun vakgebied zijn het stuk voor stuk kleppers. Het kantoor telt 37 vennoten en 120 advocaten, en het cliënteel is zeer verscheiden. Het omvat niet alleen grote multinationals en Belgische bedrijven, maar ook nationale en internationale overheden.

De advocaten zitten vaak met hun neus op tal van belangrijke sleutels. Dat loopt niet altijd even zacht. Zo was Barteld Schutyser tot 2007 enkele jaren partner bij Eubelius. Schutyser is de man die aan de basis lag van de verwijdering van voormalig politicus Frank Vandenbroucke binnen de sp.a. Via dodelijk scherpe mails kwam dat aan het licht. Eubelius: gewiekst, creatief, en dodelijk efficiënt. De ministers zijn gewaarschuwd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234