Donderdag 15/04/2021

Update

EU ziet kansen op betere band met Iran

Nieuwe machthebbers van Iran. Van links af: Ali Akbar Salehi, het net aangestelde hoofd van het kernernegieprogramma, president Hassan Rouhani, en Mohamed Javad Zarif , de zaterdag benoemde minister van Buitenlandse Zaken. Beeld AFP
Nieuwe machthebbers van Iran. Van links af: Ali Akbar Salehi, het net aangestelde hoofd van het kernernegieprogramma, president Hassan Rouhani, en Mohamed Javad Zarif , de zaterdag benoemde minister van Buitenlandse Zaken.Beeld AFP

De Europese Unie lijkt toenadering te zoeken met Iran. Catherine Ashton, de buitenlandchef en onderhandelaar als het gaat om het Iraanse nucleaire programma, ziet mogelijkheden nu president Hassan Rouhani heeft aangekondigd te stoppen met de retoriek van zijn voorgangers. Ashton heeft zaterdag gesproken met Mohamed Javad Zarif, die kort daarvoor was geïnaugureerd als minister van Buitenlandse Zaken.

Tijdens de inauguratieceremonie voor Javad Zarif liet president Rouhani zich uit over de buitenlandse politiek van Iran. Hij kondigde een aan een nieuwe stijl te kiezen, 'zonder slogans'. Hij zei dat hij mede de verkiezingen heeft gewonnen omdat hij ervoor kiest de politiek te veranderen.

Rouhani suggereerde een breuk met de aanpak van zijn meer bombastische voorganger Mahmoud Ahmedinejad. "Buitenlandse politiek voer je niet door het herhalen van slogans", aldus Rouhani. "Dat betekent niet dat we onze principes overboord gooien, maar wel dat we onze methodes veranderen."

Andere onderhandelingswijze
Rouhani wil zelf meer betrokken worden bij de voor september geplande voortzetting van de nucleaire onderhandelingen met het Westen. Een verandering van de onderhandelingswijze kwam zaterdag ter sprake tijdens het eerste telefoongesprek tussen de hoge EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, Catherine Ashton, en de nieuwe Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Jawad Sarif. Volgens onbevestigde persberichten zou de hervormer en vroegere minister van Handel Mohammed Shariatmadari provisoir de rol vervullen van nucleair hoofdonderhandelaar tot er een beslissing valt over de onderhandelingswijze.

Rohani wil per se een snelle doorbraak in het atoomgeschil om zo vlug mogelijk een eind te maken aan de door internationale sancties veroorzaakte economische crisis in het land. Daarbij moeten minister van Buitenlandse Zaken Sarif en OIEA-leider Salehi een beslissende rol spelen.

Bij de atoomonderhandelingen vergaderde de secretaris van de Iraanse veiligheidsraad de voorbije jaren met Ashton en de directeurs-generaal van de vijf VN-vetomachten en Duitsland. Deze procedure kon echter niet tot een doorbraak in het atoomgeschil leiden. Daarom wil Rohani, indien ook het Westen daarmee akkoord gaat, de nucleaire gesprekken ofwel op buitenlands ministerieel vlak ofwel rechtsreeks met de Verenigde Staten voeren, luidde het in Teheran.

Verrijking uranium
Ook de zaterdag vertrokken topman van de Iraanse organisatie voor kernenergie, Fereydoun Abbasi-Davani, toonde een opvallende openheid. Hij zei bij zijn vertrek dat Iran de beschikking heeft over 18.000 centrifuges waarmee uranium kan worden verrijkt. Die aantallen liggen veel hoger dan in eerdere bekendmakingen, en stroken meer met de cijfers van het Internationaal Atoomagentschap IAEA. In mei sprak de AEOI (Atomic Energy Organization of Iran) nog over een totaal van 689 centrifuges.

Nog nooit zijn er zulke hoge aantallen genoemd als het ging over de uraniumverrijking in Iran. Volgens Abbasi-Davani heeft het land 17.000 'oudere' centrifuges. Daarvan zouden er 10.000 in werking zijn. Er zijn volgens hem ook 1000 nieuwe, geavanceerde centrifuges in Iran, die op korte termijn in gebruik zouden kunnen worden genomen.

Abbasi-Davani werd zaterdag geciteerd door het Iraanse persbureau ISNA. Hij maakt plaats voor Ali Akbar Salehi, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, die is aangesteld door president Rouhani. De nieuwe topman staat bekend als een pragmatische man. De vertrekkende topman wordt meer gezien als een hardliner.

Vreedzaam
De uraniumverrijking in Iran baart het Westen al jaren grote zorgen. De Verenigde Staten en westerse bondgenoten vrezen dat Iran de uraniumcentrifuges gebruikt om kernwapens te ontwikkelen. Iran heeft altijd gezegd dat het atoomprogramma alleen vreedzame doeleinden dient.

Feryedoun Abbasi-Davani Beeld EPA
Feryedoun Abbasi-DavaniBeeld EPA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234