Maandag 25/05/2020

EU wil scherpere controle reizigers

De Europese Commissie wil de controle op wie de EU binnenkomt fors aanscherpen. Alle reizigers voor wie geen visumplicht geldt worden verplicht hun bezoek vooraf te registreren. Verdachte personen kunnen op die manier geweerd worden. Dat schrijft de Volkskrant.

Het voorstel dat de eurocommissarissen Frans Timmermans (Betere Regelgeving) en Dimitris Avramopoulos (Migratie) vanmiddag presenteren, moet terrorisme, mensensmokkel en illegale migratie tegengaan. De Verenigde Staten kennen al langer een dergelijk systeem, ESTA. Volgens betrokkenen kost het nieuwe registratiesysteem eenmalig 200 miljoen euro, daarna 80 miljoen per jaar om het operationeel te houden. Die kosten worden gedekt door de 5 euro die elke reiziger betaalt voor de verplichte aanmelding.

De terreuraanslagen in Europa afgelopen jaren toonden aan dat het relatief eenvoudig is om de EU binnen te komen. Dit voorjaar al beloofde de Commissie voorstellen om de controles aan de buitengrenzen aan te scherpen. "Dat zijn belangrijke bouwstenen voor de veiligheid van onze burgers", zei commissaris Julian King (Veiligheid) onlangs.

Checken in databanken

Het nieuwe reis- en autorisatiesysteem oogt eenvoudig op papier. Iemand uit een niet-EU-land die Europa wil bezoeken, dient vooraf elektronisch een vragenlijst in te vullen. De betrokkene moet onder meer zijn naam, leeftijd, geboorteplaats, paspoortnummer en het doel van de reis opgeven, alsook vragen beantwoorden over zijn gezondheid. De aanvraag kost 5 euro en zou 5 tot 10 minuten in beslag nemen.

De zo verkregen informatie wordt direct gecheckt in bestaande EU-databestanden als die van Europol, het Schengen Informatie Systeem en Eurodac (asielzoekerregistratie). Vrijwel onmiddellijk krijgt de reiziger de melding of zijn reisverzoek op problemen stuit of niet. De Commissie denkt dat bij ruim 95 procent van de verzoeken 'het lampje op groen springt' (geen problemen). Een goedgekeurde aanvraag blijft vijf jaar geldig.

Bij de grens wordt de reiziger sowieso gecontroleerd. Het nieuwe registratiesysteem, waartoe de douanier toegang heeft, is een extra controlelaag. Het is en blijft een besluit van de lidstaat waar de reiziger naartoe wil, om de toegang te weigeren. Die kans is groot bij een negatieve melding uit het nieuwe systeem.

Vanaf 2021

In 2014 kwamen 30 miljoen mensen die geen visum nodig hadden naar de EU en andere Schengenlanden. De Commissie voorziet voor 2020 bijna 40 miljoen visumvrije reizigers. Bezoekers die wel een visum nodig hebben, worden bij hun aanvraag gecontroleerd.

Het nieuwe registratiesysteem krijgt een plek bij het net opgerichte Europese Grensagentschap. Dat zal bijna 90 extra mensen moeten aantrekken, oplopend tot mogelijk 250 nieuwe medewerkers na 2020.

De nieuwe registratie treedt als het aan de Commissie ligt in 2021 in werking. Afhankelijk van de relatie die Groot-Brittannië tegen die tijd met de EU heeft, kan de verplichte reisaanvraag dan ook voor Britse toeristen en zakenlieden gelden. Brussel vreest dat Londen de onderhandelingen over het voorstel zal vertragen zo lang het nog lid is van de EU.

Op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kon men nog niet reageren op het concrete voorstel, aangezien de details pas vandaag worden voorgelegd. Maar over de contouren is men het wel eens. "Voor ons ligt de sleutel van een performant Europees veiligheids- en antiterreurbeleid in de versterking van controlesystemen aan buitengrenzen gecombineerd met goede uitwisseling van info tussen veiligheidsdiensten", zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234