Coronavaccin
EU wil export coronavaccins binnen enkele dagen verbieden
De Europese Commissie wil de export van vaccins verbieden als de producenten ervan de beloofde leveringen aan EU-landen niet nakomen. De maatregel zou binnen enkele dagen al van kracht kunnen zijn. Concreet betekent dat dat België bijvoorbeeld de export van het Pfizer-vaccin zou kunnen blokkeren.
De voorbije dagen waren er spanningen tussen de Europese Unie en AstraZeneca. Het Brits-Zweedse farmabedrijf kondigde vorige vrijdag aan fors minder dosissen dan afgesproken te leveren, waarna een pittige discussie ontstond over de aankoopovereenkomst. Een nieuw gesprek gisteravond leverde geen doorbraak op, maar werd wel als “constructief” bestempeld.
In een brief aan verschillende Europese regeringsleiders benadrukt Europees Raadsvoorzitter Charles Michel dat farmabedrijven hun afspraken moeten nakomen. “Ongerechtvaardigde vertragingen zouden de levens van miljoenen in gevaar brengen”, klinkt het. De EU moet daarom “robuuste acties” ondernemen om de levering van vaccins te verzekeren.
‘Alle mogelijke wettelijke middelen gebruiken’
Michel steunt het voorstel van de Europese Commissie om meer duidelijkheid te krijgen over de export van vaccins. Dat voorgestelde mechanisme kan volgens hem “een instrument zijn om te verzekeren dat vaccindosissen die bedoeld waren voor lidstaten niet ten onrechte geëxporteerd worden”.
Maar Michel gaat nog een stap verder. “Als de dialoog met de producenten van vaccins niet leidt tot een bevredigende oplossing moeten we alle opties onderzoeken. Dat betekent dus gebruikmaken van alle mogelijke wettelijke middelen en handhavingsmaatregelen die ons ter beschikking staan in de Verdragen.”
Indien nodig kan volgens Michel artikel 122 van het Werkingsverdrag van de EU gebruikt worden. Dat artikel geeft de EU hefbomen om in te grijpen als er problemen zijn bij de bevoorrading van bepaalde producten. “Dit zou de EU en de lidstaten de wettelijke middelen geven om via passende urgente maatregelen de productie en levering van vaccins te verzekeren voor onze bevolking.” Michel heeft die suggestie ook overgemaakt aan Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.