Zaterdag 19/10/2019

Vluchtelingen

EU wil 50.000 vluchtelingen opnemen: lidstaten krijgen 10.000 euro per migrant

Een Bengalese vluchteling wast zijn gezicht in een tentenkamp in Ras Jdir, vlak bij de Libisch-Tunesische grens. Libië is een van de landen die in aanmerking komen voor het hervestigingsprogramma van de EU. Beeld Getty Images

De Europese Commissie wil dat de EU-landen de komende twee jaar 50.000 vluchtelingen opnemen uit Afrika en het Midden-Oosten. Voor elke opgenomen vluchteling krijgen de lidstaten een vergoeding van 10.000 euro, zo blijkt uit voorstellen die de Commissie vandaag presenteert.

De EU-landen worden niet verplicht aan de hervestiging van de 50.000 vluchtelingen bij te dragen, het gaat om een indringende oproep. Volgens de Commissie kan Europa zijn grenzen niet sluiten voor illegale migratie zonder een legale route voor migranten te openen. Tot nog toe tonen de landen beperkte animo. De Commissie geeft de lidstaten tot eind oktober om plaatsen beschikbaar te stellen.

Als het aan de Commissie ligt, neemt de EU vluchtelingen op die nu vastzitten in Libië, Egypte, Ethiopië, Niger, Tsjaad en Sudan. Ook Syriërs die in opvangcentra verblijven in Turkije, Jordanië en Libanon komen in aanmerking voor het hervestigingsprogramma. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR krijgt een belangrijke rol bij de herplaatsing. Eerder vroeg de UNHCR de EU 40.000 vluchtelingen uit ­Libië over te nemen. De Commissie schat dat er wereldwijd 1,2 miljoen ontheemden een nieuwe thuis zoeken.

Van asielquota is dit keer geen sprake, benadrukken betrokken diplomaten en EU-ambtenaren. De ervaring daarmee afgelopen twee jaar – verplichte spreiding van 100.000 migranten over de lidstaten – heeft veel kwaad bloed gezet in (vooral) de Oost-Europese hoofdsteden. Door die tegenwerking zijn er pas 29.000 migranten daadwerkelijk overgeplaatst.

Anderhalf miljoen man teruggestuurd

In haar voorstel waarschuwt de Commissie de lidstaten niet achterover te leunen nu de aantallen migrantenbootjes op de Middellandse en Egeïsche Zee sterk dalen. Commissaris Avramopoulos, bevoegd voor migratie, roept de lidstaten vandaag op de relatieve rust aan te grijpen voor het optuigen van een crisisbestendig migratiestelsel. “Als we deze kans niet aangrijpen, riskeren we alles wat bereikt is in gevaar te brengen en vast te lopen in een permanente staat van crisismanagement”, aldus de Commissie.

Naast de hervestiging zet de Commissie vol in op de gedwongen terugkeer van migranten die geen verblijfsvergunning krijgen. Van de circa 1 miljoen mensen zonder papieren in de EU wordt minder dan een kwart daadwerkelijk teruggestuurd. Anderhalf miljoen sans-papiers moeten de komende tijd worden uitgezet. De Commissie wil dat het nieuwe Europese grensagentschap daarin de leiding neemt. Het agentschap moet de terugkeeragent van de EU worden en de benodigde reispapieren en terugkeervluchten organiseren. Visarestricties en economische sancties zijn voor de Commissie legitieme drukmiddelen om landen te dwingen hun mensen terug te nemen. Dat die effectief zijn bleek begin deze maand toen Bangladesh met het visummes op de keel een terugkeerregeling accepteerde.

Automatische asielquota

De Commissie vraagt de lidstaten voorts meer migranten een Europese arbeidskaart (bluecard) te verstrekken om tekorten op de Europese arbeidsmarkt op te lossen. Voorstellen om de procedures daarvoor te versoepelen, wachten nog steeds op goedkeuring van de landen en het Europees Parlement.

Avramopoulos hoopt dat een strengere bewaking van de Europese buitengrenzen en een strikt terugkeerbeleid het verzet in de Oost-Europese landen tegen een Europees asielbeleid zullen verminderen. De Commissie streeft naar automatische asielquota als een lidstaat te maken krijgt met een massale toestroom van migranten.

Lees ook het standpunt van Bart Eeckhout: 50.000 vluchtelingen, een lachtertje of een schande?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234