Zaterdag 31/07/2021

EU verwent ex-commissarissen

De Europese Commissie ligt onder vuur voor het betalen van riante uittredingsvergoedingen voor haar leden. Zestien vroegere commissarissen ontvangen jaarlijks tenminste 96.000 euro, ondanks het feit dat velen van hen opnieuw aan de slag zijn als lobbyist of politicus.

‘Ik ontvang een uittredingsvergoeding van 8.000 euro per maand. Dat is volledig legaal. Als men dat te veel vindt, dan moet men maar de regels veranderen’, reageerde Louis Michel, de vroegere Belgische EU-commissaris.

Topverdiener onder de uittredende commissarissen is de Ier Charlie McCreevy. De voormalige commissaris voor de interne markt trad na zijn aftreden als commissaris in februari 2010 toe tot de raad van commissarissen bij de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair, zo berichtte Financial Times Deutschland gisteren.

Volgens Alter-EU, een groep die ten strijde trekt tegen de lobbypraktijken in Europa, zou McCreevy bij Ryanair ruim 3.900 euro per maand opstrijken. Dat bedrag valt in het niet vergeleken met de 11.000 euro die hij maandelijks als uittredingsvergoeding van de Europese Commissie krijgt. Ex-commissarissen krijgen gedurende drie jaar een uittredingsvergoeding tussen 40 en 65 procent van hun loon, dat minstens 20.000 euro per maand bedraagt. Na 36 maanden halen ze op die manier minstens 288.000 euro op. De berekening van de uittredingsvergoeding hangt onder meer af van hoe lang de commissarissen bij de Europese Commissie in dienst waren. “De uittredingsvergoeding moet voormalige commissarissen helpen bij de overgang naar een nieuwe job”, verklaarde een woordvoerder van de Commissie.

Op de lijst van ex-commissarissen die hun salaris aanvullen met een uittredingsvergoeding staan de Litouwse president Dalia Grybauskaite en de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini. Ook twee Europarlementsleden staan op de lijst: de Poolse Danuta Hübner en Louis Michel (MR).

Onafhankelijkheid

De vroegere Belgische commissaris van Ontwikkeling verdedigt het systeem van uittredingsvergoedingen. “Ik ontvang een vergoeding van 8.000 euro per maand, boven op mijn salaris van 6.000 euro als Europarlementslid. Het is de prijs die men moet betalen voor mijn onafhankelijkheid als commissaris. Sinds mijn aftreden als EU-commissaris heb ik vele lucratieve aanbiedingen gekregen van privéondernemingen. Ik heb ze allemaal afgeslagen”, reageerde Michel gisteren vanuit Straatsburg.

In principe mogen uittredende commissarissen gedurende drie jaar geen functies uitoefenen die in relatie staan met hun oude baan. Maar het statuut van de commissarissen is wat dat betreft vaag. Als vroegere leden van de Europese Commissie toch de overstap maken naar het bedrijfsleven, dan mogen ze dat met behoud van uittredingsvergoeding doen op voorwaarde dat hun totaal inkomen niet hoger ligt dan hun salaris van commissaris.

Zulke praktijken zijn dus legaal voor ex-commissarissen die zich laten opvissen door het bedrijfsleven zoals McCreevy of zoals Joe Borg, de voormalige commissaris voor Visserijbeleid, die voor een pr-bureau lobbyt rond maritieme zaken.

Nadat hij in 1999 opstapte als eurocommissaris reeg Karel Van Miert de mandaten in het bedrijfsleven aan elkaar. Hij leefde daarbij de regels van de Europese Commissie wel scrupuleus na en liet zijn uittredingsvergoeding stopzetten.

“Ik denk niet dat er veel van mijn vroegere collega’s afstand hebben gedaan van de uittredingsvergoeding”, zegt Michel. Zelf heeft hij ook geen zin om de vergoeding te laten stopzetten. “Ik ben soms naïef, maar zo naïef ben ik ook weer niet. Ik geef het toe: dit is heel comfortabel. Maar deze vergoeding is volkomen legaal. Als men deze vergoeding overdreven vindt, dan moet men de regels maar veranderen.”

Pro memorie: de uittredingsvergoedingen van ministers en parlementsleden in België variëren tussen 12 maanden (80.000 euro) en 48 maanden (320.000 euro). De ontslagvergoeding van topmanagers van beursgenoteerde bedrijven werd beperkt tot 12 maanden. Zij verdienen vaak een veelvoud van wat een eurocommissaris opstrijkt. “En ga ook maar eens kijken bij de managers van overheidsbedrijven”, aldus Michel. “Als je de bedragen ziet die zij uitbetaald krijgen, dan begrijp ik niet waarom men vragen stelt over de uittredingsvergoedingen van eurocommissarissen.”

In het Europees Parlement en binnen de wereld van niet-gouvernementele organisaties heeft het nieuws over de vergoedingen voor de nodige ophef gezorgd. Alter-EU startte een petitieactie met het verzoek de regels aan te scherpen en een effectieve afkoelingsperiode van drie jaar te voorzien voor ex-commissarissen die naar het bedrijfsleven willen overstappen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234