Donderdag 23/09/2021

Sancties

EU verlengt sancties tegen Rusland met zes maanden

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben geen nieuwe economische sancties tegen Rusland getroffen vanwege zijn betrokkenheid in het conflict in Oost-Oekraïne. Ze vragen wel dat het "voorbereidend werk" voor nieuwe maatregelen verdergezet wordt en willen over een week nieuwe namen krijgen die eventueel aan de sanctielijst kunnen worden toegevoegd. Die 'vervaldatum' van die lijst werd met zes maanden opgeschoven naar september 2015.

De buitenlandministers kwamen vandaag in spoedzitting bijeen na de raketaanval op de Oekraïense havenstad Marioepol. Ondanks de gevreesde 'softere' opstelling van onder meer Griekenland tegenover Rusland slaagden ze erin een compromis te vinden.

Aan de lijst met 132 individuen en 28 entiteiten tegen wie een inreisverbod geldt en waarvan de tegoeden in Europa bevroren zijn, kunnen namen worden toegevoegd. De Europese Commissie en de diplomatieke dienst moeten over een week concrete namen voorstellen. Afhankelijk van de situatie op het terrein zal de uitbreiding van de lijst op 9 februari, op de volgende ministerraad Buitenlandse Zaken, al dan niet worden goedgekeurd.

Omdat de eerste namen in maart 2014 op de lijst werden gezet, dreigde de hele lijst - dus ook met de namen die er in latere stadia aan werden toegevoegd - over twee maanden te verlopen, na exact 1 jaar dus. Daarom beslisten de ministers de vervaldatum van de lijst te verplaatsen naar september.

Nieuwe economische sancties tegen Rusland werden donderdag niet goedgekeurd. Dat lag in de lijn der verwachtingen, maar de ministers maken in hun conclusies ook geen enkele referentie aan sancties. Ze hebben het over de voorbereiding van 'eender welke gepaste maatregel' die de uitvoering van de Minsk-vredesakkoorden kan bevorderen. Zo hopen ze de druk op Rusland hoog te houden.

EU-Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini benadrukte na afloop dat de 28 lidstaten (dus ook Griekenland) in consensus hun besluit hebben goedgekeurd. Na de kritiek van verschillende lidstaten was het uitkijken of de EU nog wel met één stem zou kunnen spreken. Zo verspreidden Oostenrijk, Tsjechië en Slovakije donderdag nog een gezamenlijk persbericht waarin ze hun scepsis uitdrukten met betrekking tot de Europese sancties tegen Rusland. Ook de nieuwe Griekse regering sprong de voorbije dagen in het oog. Die trok maandag haar steun aan een gezamenlijke mededeling van de 28 staatshoofden en regeringsleiders in omdat ze naar eigen zeggen niet geconsulteerd was.

Op de Europese ministerraad stelde de Griekse buitenlandminister Nikos Kotzias zich minder onverzettelijk op dan gevreesd, viel in de wandelgangen te horen. Hij maakte wel duidelijk dat er wat hem betreft in de conclusies van de ministerraad geen sprake kon zijn van "verdere restrictieve maatregelen" (dus: sancties), zoals die in de mededeling van maandag vermeld werden.

Volgens de Belgische minister Didier Reynders is het normaal dat er met 28 deelnemers aan de vergadering uiteenlopende meningen te horen zijn. "Maar wat telt, is wat in de vergaderzaal gezegd wordt." Reynders merkte naar eigen zeggen al na 10 minuten dat hij en zijn collega's tot een consensus gingen kunnen komen, ook al duurde de vergadering uiteindelijk meer dan drie uur.

Dat er sprake is van 'eender welke gepaste maatregel', sluit geen enkele deur, legde Reynders uit. "Alles blijft mogelijk. Maar het doel is om Moskou te treffen, niet de Russische economie zelf. Er moet een deëscalatie komen."

Of de buitenlandministers op 9 februari effectief nieuwe namen aan de sanctielijst zullen toevoegen, en of er in een later stadium nieuwe economische of andere maatregelen getroffen worden, zal niet alleen afhangen van de situatie op het terrein, maar ook van de diplomatieke inspanningen die geleverd worden, zei Reynders nog.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234