Woensdag 18/05/2022

Rusland

EU verdeeld over Rusland: geen sancties na bombardementen Aleppo

De Italiaanse premier Matteo Renzi (L), fel tegenstander van sancties, in discussie met zijn Luxemburgse ambtgenoot Xavier Bettel. Beeld BELGA
De Italiaanse premier Matteo Renzi (L), fel tegenstander van sancties, in discussie met zijn Luxemburgse ambtgenoot Xavier Bettel.Beeld BELGA

De Europese leiders zijn het op hun top niet eens geworden over het afkondigen van sancties tegen Rusland vanwege zijn bombardementen op Aleppo. Zelfs een voorstel om met strafmaatregelen te dreigen haalde het niet. Ondertussen riep Moskou de ambassadeur van België op het matje en stoomt een Russisch vliegdekschip samen met andere oorlogsschepen op naar de Middellandse Zee. Europa wikt, Poetin beschikt.

Ar

Tal van Europese leider briesten op de top in Brussel van verontwaardiging over de luchtaanvallen op de oostelijke wijken van Aleppo. De Britse premier Theresa May sprak van "ziekmakende wreedheden" die het Syrische regime van Bashar Assad met Russische luchtsteun begaat. Volgens de Europese Unie worden ziekenhuizen, medisch personeel, scholen en cruciale infrastructuur opzettelijk bestookt. Daarbij zouden ook fragmentatiebommen en gifgas worden gebruikt.

De afschuw over het geweld tegen burgers bracht Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië ertoe een ontwerpverklaring voor te stellen waarin werd gerept van mogelijke sancties, ook tegen Rusland dat met zoveel woorden werd genoemd. Oorspronkelijk was het de bedoeling op de top slechts in algemene zin te discussiëren over de relatie met Moskou. Maar door de escalatie van de strijd in Aleppo waren de grote drie ervan overtuigd geraakt dat de leiders zich daar niet toe konden beperken. Er moest inzake Syrië, waar volgens de Franse president oorlogsmisdaden worden begaan, een daad worden gesteld.

Van begin af aan was duidelijk dat er vanwege onderlinge verdeeldheid geen draagvlak is voor het onmiddellijk instellen van sancties. Daarom werd in de verklaring volstaan met het dreigen met strafmaatregelen als het geweld niet ophoudt. Maar ook die zwakkere optie stuitte op verzet, met name van de Italiaanse premier Renzi. Nu worden het Syrische bewind en Rusland opgeroepen de beschietingen te staken. Doen ze dat niet, dan zal de EU "alle beschikbare opties" overwegen.

Retoriek

Volgens de Nederlandse premier Mark Rutte vallen daar ook sancties onder, maar dat staat niet in de tekst. In de ontwerpverklaring was dat nog wel het geval, maar die passage sneuvelde. De Duitse kanselier Merkel erkende dat de afgezwakte verklaring het "minimaal haalbare" was. Zoiets kan gebeuren op een Europese top waar besluiten slechts met eenstemmigheid worden genomen, zei ze. Ze gaat samen met Hollande de situatie de komende dagen en weken nauwgezet volgen en komt op de kwestie terug als Rusland niet inbindt.

Blijft staan dat het uiteindelijke resultaat slap afsteekt tegen de retoriek. Ook Merkel gebruikte woorden als "onmenselijk" en "barbaars". Maar lidstaten als Italië, Spanje, Oostenrijk, Griekenland en Cyprus willen vanwege Syrië hun handelsrelatie met Rusland niet op het spel zetten. Zo werd de top toch weer onbedoeld een demonstratie van hoeveel moeilijker het voor een unie van 28 democratische staten is om daadkrachtig op te treden dan voor een autoritair leider als Poetin. Zeker als deze coöperatie met confrontatie afwisselt.

Vandaag was er weer veel van het laatste. Hij liet de ambassadeur van België ontbieden omdat dit land Moskou beticht van het verspreiden van de valse informatie over Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen die burgers zouden hebben gedood in Aleppo. Ondertussen voer het Russische vliegdekschip 's ochtends door het Kanaal. De Britse Navy was erbij en keek toe.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234