Zaterdag 04/04/2020

EU-toetredingsgesprekken met Turkije mogen desondanks maandag beginnen

Europees Parlement haalt zwaar uit naar Ankara

De gesprekken over het toekomstige EU-lidmaatschap van Turkije kunnen zoals voorzien op 3 oktober van start gaan. Dat heeft het Europese Parlement gisteren beslist, na bij momenten woelige debatten. De europarlementariërs hebben echter ook zwaar uitgehaald naar Turkije. De erkenning van Cyprus is een voorwaarde voor toetreding, maar ook moet Turkije toegeven dat het volkerenmoord op de Armeniërs heeft gepleegd en wordt ten stelligste geëist dat er verbetering komt in de situatie van de mensenrechten in het land.

Brussel / Straatsburg

Belga / Eigen berichtgeving

Van de Europese parlementsleden stemden 356 voor het begin van de gesprekken en 181 tegen, en er waren 125 onthoudingen. Het parlement sprak zich uit met een resolutie, die evenwel niet bindend is. De erkenning van Cyprus en het toegeven dat er een volkerenmoord op de Armeniërs werd gepleegd, zijn harde voorwaarden voor de toetreding.

Bovendien is beslist dat nog niet gestemd zou worden over het douaneprotocol inzake de handel van Turkije met EU-lidstaten. Het parlement is ontevreden omdat Turkije bij dat protocol Cyprus niet erkent als EU-land. Er zal in Straatsburg pas over het protocol worden gestemd als het Turkse parlement de tekst zonder wijzigingen heeft aanvaard.

In naam van de Europese Commissie eiste commissaris voor Uitbreiding Olli Rehn dat Turkije de mensenrechten respecteert en de vrije meningsuiting garandeert. Desnoods moet het land maar meteen opnieuw zijn strafwetgeving veranderen, zei hij, terwijl hij expliciet verwees naar de opgesloten schrijver Orhan Pamuk. Die zit in de gevangenis wegens "het kwetsen van de Turkse identiteit", omdat hij geschreven heeft dat Turkije tijdens de Eerste Wereldoorlog genocide op de Armeniërs pleegde. Hij riskeert drie jaar gevangenisstraf.

Het Turkije-debat in het EP in Straatsburg verliep bij momenten erg emotioneel. De groene fractieleider Daniel Cohn-Bendit zorgde voor een incident toen hij de tegenstanders van het Turkse lidmaatschap verweet dat ze "op de golven van het racisme surfen". Het Duitse conservatieve zwaargewicht Elmar Brok (CDU) eiste dat Cohn-Bendit een denkpauze in acht nam en zijn woorden terugtrok. De groene fractieleider weigerde.

Ook de socialistische fractieleider Martin Schulz, eveneens een Duitser, ontlokte verhitte reacties. Hij haalde zwaar uit naar de conservatieve EVP-fractie en hun leider Hans-Gert Poettering (CDU). "Het zou toch eerlijker zijn", aldus Schulz, "dat u gewoon zegt dat u tegen het Turkse lidmaatschap bent. De duidelijkheid van het debat zou er alleen bij winnen." Schulz verweet de EVP vervolgens dat ze Turkije anders beoordeelt dan Kroatië. "De Turken", aldus Schulz, "mogen er van u niet bij, vanwege de islam. De Kroaten daarentegen moeten erbij, omdat ze katholieken zijn."

Verschillende EVP-leden verwezen inderdaad naar Kroatië dat, zo zei Poettering, niet "objectief en fair" behandeld wordt. Ook Brok wees op de verschillende aanpak. "We worden erop aangesproken", zei hij, "dat er in Turkije duizenden misdaden worden gepleegd, terwijl het in Kroatië slechts om één generaal gaat. Toch wil de Unie met Turkije onmiddellijk over het lidmaatschap onderhandelen, maar worden de onderhandelingen met Kroatië nog altijd uitgesteld."

(FS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234