Zaterdag 06/06/2020

Vluchtelingencrisis

EU stuurt 400 grenswachten naar westelijke Balkan

Soldaten begeleiden vluchtelingen op een weg bij Sentilj, Slovenië om de grens over te steken.Beeld AFP

De Balkanlanden voeren de druk op de Europese Unie op. Zo zei de Sloveense regering dat het land de grens zal sluiten indien er niet meer Europese steun komt. Eerder liet de EU al weten binnen een week meer dan vierhonderd grenswachten in te zetten om de westelijke Balkanlanden te helpen met de migrantencrisis.

De grenswachten moeten onder meer worden ingezet in Slovenië, dat de EU om hulp heeft gevraagd. Ook moeten ze ervoor zorgen dat de grenzen tussen Griekenland, Albanië en Macedonië beter in de gaten worden gehouden. Daarnaast moet het aantal controles langs de Griekse kust fors omhoog.

De staten langs de westelijke Balkanroute moeten zorgen voor geordende procedures en voorwaarden. De landen in de regio moeten samenwerken en veel beter communiceren, staat in een conceptverklaring van tien Europese regeringsleiders en staatshoofden. Zodra een land de migrantenstroom niet meer aankan, moet het binnen 24 uur om hulp vragen. Verder moeten alle landen in de regio beloven dat ze veel serieuzer aan de slag gaan met de registratie van migranten.

Het moet afgelopen zijn met het zomaar doorlaten van mensen in hun reis naar West-Europa, zo is de oproep aan de leiders die bijeen zijn geroepen door voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. 'De staten langs de westelijke Balkanroute moeten zorgen voor geordende procedures en voorwaarden', zei hij zondag tegen de Duitse krant Bild.

Uit de verklaring blijkt ook dat de EU van plan is Afghanen, Irakezen en vluchtelingen uit andere Aziatische landen sneller te gaan repatriëren als asielaanvragen zijn afgewezen.

Minitop

Vandaag vindt in Brussel een Europese minitop over de vluchtelingencrisis plaats. Tien Europese regeringsleiders en staatshoofden komen bijeen om een antwoord te vinden op de vluchtelingencrisis in de Balkanlanden en Oost-Europa.

Ondanks het naderende winterweer blijft de toestroom van vluchtelingen vanuit Turkije over de Balkan naar de rijkere noordelijke Europese landen onverminderd aanhouden. Zo kwamen zaterdag opnieuw bijna 10.000 mensen Slovenië binnen. Dat brengt het totaal op 62.000 sinds Hongarije midden oktober zijn grens afsloot.

De Balkanlanden, die ervoor beducht zijn dat de migranten permanent op hun grondgebied zouden blijven, verhogen de druk. Zo zei ook de Sloveense regering al dat het land de grens zal sluiten indien er niet meer Europese steun komt. Ook de premiers van Servië, Roemenië en Bulgarije hebben gewaarschuwd dat ze hun grenzen zullen sluiten als andere landen, met name Duitsland, dat ook zou doen.

Beeld AFP

Kettingreactie

De Sloveense regering zegt de toestroom niet aan te kunnen en heeft afgelopen week ingestemd met regelgeving die het leger meer bevoegdheden geeft om de politie te helpen bij de grensbewaking. Sinds buurland Hongarije de grenzen sloot, wordt de vluchtelingenstroom richting Oostenrijk omgeleid via Kroatië door Slovenië.

Pogingen van Slovenië om de vluchtelingen tegen te houden, hebben gezorgd voor een kettingreactie van opstoppingen op de Balkan. De Bulgaarse premier Boiko Borisov zei zaterdag dat Bulgarije, Roemenië en Servië geen 'bufferzones' willen worden voor vluchtelingen. De Balkanlanden dreigen hun grenzen te sluiten als Duitsland en Oostenrijk dat ook doen.

Juncker: betere behandeling

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft Balkanlanden opgeroepen om de vluchtelingen die op doorreis zijn beter te behandelen. "De staten langs de westelijke Balkanroute moeten zorgen voor geordende procedures en voorwaarde", zegt hij tegen de Duitse krant Bild am Sonntag.

Juncker vindt dat de lidstaten hun financiële belofte moeten nakomen. Als er geen goede oplossingen komen, waarschuwt hij dat de situatie van vluchtelingen dramatisch zullen verslechteren. "Elke dag telt. Anders zien we binnenkort omgekomen gezinnen in de koude rivieren op de Balkan."

Ondertussen proberen vluchtelingen ook nog altijd de oversteek naar Europa te maken via de Middellandse Zee. Een vrouw en twee kinderen werd dat zondag fataal toen de boot waarop ze zaten stuksloeg op de rotsen in de buurt van het Griekse eiland Lesbos. In totaal zaten 63 mensen op de opblaasbare boot. Vijftien mensen worden nog vermist.

Topoverleg

Juncker riep de landen zondag bijeen om de 'zich ontvouwende noodtoestand', die samenwerking, overleg en directe actie noodzakelijk maakt. De afgelopen weken hebben aangetoond dat nationale acties geen antwoord bieden op de migrantenstroom, aldus de Europese Commissie. Het is de bedoeling dat de leiders 'pragmatische' besluiten nemen die direct kunnen worden uitgevoerd.

Ook de Nederlandse staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) schuift vandaag aan. Dijkhoff is erbij omdat Nederland vanaf 1 januari voorzitter wordt van de Europese Unie. Omdat migratie de komende tijd hoog op de agenda blijft staan, mag Nederland het overleg bijwonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234