Donderdag 04/06/2020

Update

EU struikelt over gekloond voedsel

Beeld UNKNOWN

Het zal allicht nog jaren duren vooraleer consumenten weten of het voedsel op hun bord afkomstig is van afstammelingen van gekloonde dieren. Het Europees Parlement en de lidstaten zijn het vannacht immers niet eens geraakt over regels voor de verkoop van deze producten. Beide partijen schuiven elkaar de zwarte piet toe.

Vertegenwoordigers van het Hongaarse EU-voorzitterschap en het Europees Parlement onderhandelden de hele nacht over regels voor de commercialisering van gekloond voedsel. Beide partijen gingen deze ochtend uiteindelijk zonder akkoord uit elkaar. Daardoor duurt het allicht nog jaren vooraleer er specifieke regels voor deze voedselproducten komen.

De Europarlementsleden en de lidstaten bereikten wel een consensus over een verbod op de verkoop van voedsel dat rechtstreeks afkomstig is van gekloonde dieren, maar dat zou volgens het Nederlandse Europarlementslid Kartika Liotard (SP) niet meer dan "symboolpolitiek" zijn. "Een dier klonen kost wel honderdduizend euro. Daar gaat geen producent hamburgers van maken", stelt ze.

Strikte etikettering

Wel lucratief oogt de commercialisering van de producten (vlees, zuivelproducten,...) van de afstammelingen van gekloonde dieren. Ook hiertegen waren de Europarlementsleden gekant, maar in de loop van de finale onderhandelingen toonden de onderhandelaars zich naar eigen zeggen bereid deze eis op te geven in ruil voor de verplichte etikettering van alle voedingsproducten van afstammelingen.

"We hebben grote inspanningen gedaan om een compromis te bereiken, maar we zijn niet bereid verraad te plegen over het recht van consumenten om te weten of het voedsel op hun bord van afstammelingen van gekloonde dieren komt", verklaarde hoofdonderhandelaar Gianni Pittella. Volgens de Italiaanse socialist wilden de lidstaten enkel instemmen met het labellen van rundsvlees, maar dat is volgens hem ruim onvoldoende vanuit het oogpunt van de consumenten.

Het Hongaarse EU-voorzitterschap toonde dan weer weinig begrip voor de "politieke grandstanding" van het Europees Parlement. Volgens minister van Plattelandsontwikkeling Sandor Fazekas verdedigden de Europarlementsleden een "misleidende en onwerkbare oplossing die in de praktijk betekend zou hebben dat er een stamboom moet opgemaakt worden voor elk plakje kaas of salami".

Vrees voor handelsoorlog
Ook bestond de vrees dat Europa na het hormonendispuut opnieuw zou meegesleurd worden in een handelsoorlog met exporteurs als de Verenigde Staten, Argentinië en Brazilië. De Europese Commissie, onder meer eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht, hamerde op dat argument. Volgens Liotard moet het belang van de burger echter voorop staan en bestaan er "tegenargumenten" indien handelspartners de zaak voor de Wereldhandelsorganisatie zouden brengen.

In de Verenigde Staten mogen voedselproducten van afstammelingen van gekloonde dieren verkocht worden, zonder een etiketteringsplicht. De huidige Europese regelgeving vereist toelating voor de commercialisering van voedsel van gekloonde dieren, maar niet van nakomelingen. In Groot-Brittannië is zo vorig jaar reeds vlees van een nakomeling van een gekloonde koe verkocht en geconsumeerd.

Eurocommissaris voor Gezondheid John Dalli betreurde de mislukking. "We blijven zitten met een situatie waarin er geen controle bestaat op kloontechnieken en op klonen. We hadden regels kunnen hebben", zei hij. De eurocommissaris verwees naar de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, die geen wetenschappelijk bewijs heeft gevonden dat de consumpti e van gekloond voedsel gezondheidsrisico's stelt. Het EP verzet zich vooral op grond van het dierenwelzijn.

De discussie over gekloond voedsel maakt deel uit van een breder pakket voorstellen dat nieuwe voedselproducten moet reguleren. Door de mislukking van de reeds drie jaar aanslepende onderhandelingen valt het hele pakket in het water. Zo blijft onder meer de invoering van het voorzorgsprincipe voor voedsel afkomstig van nanotechnologie tot nader order dode letter. (belga/adha)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234