Woensdag 20/10/2021

EU: "Sterke argumenten om btw-systeem in België te vereenvoudigen"

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Terwijl er stemmen opgaan om het standaard-btw-tarief te verhogen, zijn er sterke argumenten om het hele Belgische btw-systeem te vereenvoudigen. Dat stelt het directoraat-generaal Economische en Financiële Zaken (DG Ecfin) van de Europese Commissie in een nieuwe studie. Er wordt voorzichtig gepleit voor het 'evalueren' van de bestaande uitzonderingen en verlaagde tarieven.

'Nood aan hervorming van de Belgische btw-tariefstructuur', zo luidt de titel van de vandaag gepubliceerde 'Country Focus' van experten van de DG Ecfin over België. Vermits de belasting op arbeid in België de hoogste is van de hele EU (56 procent voor de gemiddelde loontrekkende zonder kinderen) en btw de economische groei minder schaadt dan andere vormen van belasting, zou het verhogen van de inkomsten uit btw helpen om de belastingdruk op arbeid te verlichten, argumenteren ze. Die druk is vooral hoog voor de laagste inkomens. "De belastingdruk verschuiven weg van arbeid zou kunnen bijdragen aan sociale rechtvaardigheid", staat in het acht pagina's tellende document te lezen.

Het standaard-btw-tarief in België bedraagt 21 procent. Voor tal van goederen en diensten wordt een verlaagd tarief van 12,6 of zelfs 0 procent gehanteerd. De DG Ecfin stelt vast dat de uitgebreide toepassing van verlaagde tarieven en het gebruik van uitzonderingen een aanzienlijke impact hebben op de efficiëntie van de btw-inning en een grote kost met zich meebrengen (2,3 procent van het bbp).

"Het gebruik van verlaagde tarieven is niet het beste instrument om sociale gelijkheid te bekomen of om de consumptie van bepaalde goederen en diensten aan te moedigen", luidt het. Ook al betogen voorstanders dat een verlaagd tarief een bepaald product of een bepaalde dienst beter betaalbaar maakt of dat een dienst of product als essentieel moet worden beschouwd, toont empirisch onderzoek aan dat het opgeven van verlaagde tarieven amper tot meer of minder onrechtvaardigheid leidt. "Bovendien kost het gebruik van verlaagde btw-tarieven geld omdat ze niet toegespitst kunnen worden op huishoudens met een laag inkomen."

De experten van de Europese Commissie, die in haar jongste politieke aanbevelingen voor België pleitte voor "het efficiënter maken van de btw", vinden dat het aantal tarieven naar beneden kan, "bijvoorbeeld door te verschuiven naar een tweetarievensysteem". Er moet ook over nagedacht worden om op bepaalde goederen en diensten niet langer een verlaagd, maar het standaardtarief toe te passen. Energieproducten en frisdranken komen voor de DG Ecfin logischerwijze in aanmerking.

Als beslist zou worden het btw-systeem te hervormen, zullen er wel meer efficiënte controles en dus doelgerichte inspecties moeten plaatsvinden om de naleving af te dwingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234