Zondag 28/02/2021

Europese Unie

EU-president Michel wil doorbraak forceren over EU-begroting

EU-president Charles Michel. Beeld AP
EU-president Charles Michel.Beeld AP

EU-president Charles Michel zet de Europese regeringsleiders onder druk met een extra EU-top volgende maand. Zo wil hij een doorbraak forceren in het dossier van de EU-begroting.

Deze extra top moet een doorbraak forceren in de politiek explosieve onderhandelingen over een nieuwe meerjarenbegroting (2021-2027) voor de Europese Unie. Verder uitstel leidt volgens Michel tot ‘ernstige praktische en politieke problemen’ en zou de EU ontwrichten.

De onverwachte uitnodiging voor premier Wilmes en haar collega-staatshoofden voor de extra top op 20 februari kwam zaterdag. Michel beaamt in zijn brief aan de leiders dat een akkoord allerminst zeker is. “Ik ben me volledig ervan bewust dat deze onderhandelingen tot de moeilijkste behoren van alle onderhandelingen die op ons afkomen.” Michel laat de leiders veelbetekenend alleen weten dat de extra EU-top “op 20 februari begint”, niet wanneer deze eindigt of dat er misschien nog een bijeenkomst nodig is. Iedereen moet compromisbereidheid tonen, schrijft Michel. “Ik reken op uw steun en respect.”

Uit voorzorg presenteert Michel zijn ontwerpakkoord pas kort voor de extra top. Dat moet voorkomen dat het ontwerp al gefileerd is voor de leiders bij elkaar zijn, omdat iedereen tot achter de komma heeft uitgerekend wat de effecten zijn.

‘Biechtstoelprocedure’

Afgelopen twee weken spraken naaste medewerkers van Michel met de politiek adviseurs van de 27 regeringsleiders. Deze ‘biechtstoelprocedure’ was bedoeld om af te tasten waar de ondergrens voor de lidstaten ligt in de discussie over de meerjarenbegroting. Dat debat verkeert al ruim een jaar in een totale politieke impasse, met enerzijds ‘zuinige’ landen die geen verhoging van het budget willen en anderzijds een grote groep lidstaten die extra geld onvermijdelijk achten. De onderhandelingen zijn dit keer nog moeilijker omdat volgende week met het Verenigd Koninkrijk een grote nettobetaler de EU verlaat.

Volgens betrokkenen heeft de ‘biechtstoel’ de sfeer ‘gederadicaliseerd’. Lidstaten tonen bereidheid te schuiven mits er voor iedereen wat positiefs is te melden over de nieuwe meerjarenbegroting. Leiders moeten thuis kunnen uitleggen waarom ze water bij de wijn hebben gedaan.

Druk om concessies te doen

Met de extra top zet Michel druk op de leiders om concessies te doen. Een mislukking is niet alleen een nederlaag voor de EU-president maar straalt af op alle leiders aan tafel. Bovendien verziekt het de sfeer en maakt het de kans op een akkoord later dit jaar alleen maar moeilijker. Idealiter was de nieuwe meerjarenbegroting eind vorig jaar al afgehamerd. De Europese Commissie heeft immers een jaar nodig om de wetten op stellen om het geld uit te kunnen geven, dus het eerste jaar (2021) van de nieuwe begrotingsperiode zullen al nauwelijks nieuwe projecten van de grond komen.

Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken willen dat de nieuwe 7-jaarsbegroting maximaal 1,00 procent (circa 1000 miljard euro) van het Europese bruto nationaal inkomen bedraagt. De Commissie zet in op 1,11 procent, het Europees Parlement op 1,3 procent. Een compromis is volgens betrokkenen mogelijk door niet alleen te kijken naar de omvang van het budget, maar ook naar de besteding ervan (wie profiteert) en naar een kortingsregeling voor landen die anders onevenredig veel aan de EU betalen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234