Zaterdag 06/03/2021

Video

EU-parlementslid steekt zijn afkeer voor pleidooi Verhofstadt niet onder stoelen of banken

In het Europees parlement heeft Guy Verhofstadt (Open VLD) een pleidooi gehouden voor een Europese opsporingsdienst in de strijd tegen het terrorisme. En dat was duidelijk niet naar de zin van het Britse parlementslid Syed Kamall, voorzitter van de Europese conservatieve fractie. Hij lijkt het woord "wanker" (rukker) in de mond te nemen en maakt een bijpassend gebaar.

Collectief falen

Tijdens het debat over de aanslagen in Brussel hebben de fractieleiders van de traditionele politieke families dinsdag in het Europees Parlement aangedrongen op meer Europese bevoegdheden in de strijd tegen terrorisme. Intussen blijft de nakende stemming over de toegang van de ordediensten tot passagiersbestanden voor beroering zorgen. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wees erop dat al decennia wordt gesproken over meer samenwerking en meer uitwisseling van inlichtingen, maar dat heeft ook de aanslagen in Brussel alweer niet kunnen voorkomen. "Het is niet de eerste keer dat het terrorisme Europa treft. Dit is eerst en vooral een collectief falen", zo zette Juncker zich af tegen degenen "die lessen willen geven aan België".

"Ik kan die mantra over meer coördinatie niet meer aanhoren", zuchtte liberaal fractieleider Guy Verhofstadt. Hij verwees naar de oprichting van federale diensten als de FBI en het Bundeskriminalamt. "We hebben nood aan een capaciteit op Europees niveau voor het inzamelen en analyseren van inlichtingen, en een capaciteit om deze misdaden te onderzoeken", zo pleitte de Belgische oud-premier voor het openbreken van de lopende onderhandelingen over Europol.

Passagiersbestanden

Ook de christendemocratische en socialistische fractieleiders, Manfred Weber en Gianni Pittella, ijverden voor meer Europese bevoegdheden in de bestrijding van terrorisme. Zo stelde Weber dat lidstaten verplicht zouden moeten worden om door Europol opgevraagde informatie door te spelen. De conservatieve fractieleider Syed Kamall repliceerde echter dat inlichtingendiensten pas kunnen samenwerken "als ze elkaar kunnen vertrouwen, niet als je ze ertoe dwingt".

Al snel ging het debat ook over de toegang van de ordediensten tot de passagiersbestanden van luchtvaartmaatschappijen (PNR). De regeringen hechten veel belang aan zo'n regeling. Zo zakte de Franse premier Manuel Valls dinsdag persoonlijk naar Straatsburg af om te lobbyen voor het dossier. Na jarenlang getouwtrek tussen conservatieven en progressieven wordt het PNR-akkoord normaliter donderdag goedgekeurd in het halfrond. Een nieuw liberaal amendement dat aandringt op de verplichte uitwisseling van deze gegevens onder de lidstaten heeft de zenuwen echter opnieuw op scherp gezet.

Ongehoord cynisme

"Als het compromis niet in ongewijzigde vorm wordt aangenomen, dreigt de hele PNR-wetgeving tot stilstand te komen. Dit is van een ongehoord cynisme tegenover de slachtoffers van de recente terroristische aanvallen. Ik roep de liberalen op hun politieke spelletjes te staken en het PNR-akkoord ongewijzigd goed te keuren", zo haalde Weber uit. "Hoe ironisch is het dat sommigen hier oproepen tot een Europese FBI maar tegelijkertijd wetgevende voorstellen blokkeren die gericht zijn op informatieuitwisseling?", zo klonk het bij Mark Demesmaeker (N-VA).

In de omgeving van Verhofstadt verzekert men dat de liberalen het PNR-akkoord ook zullen steunen indien het amendement sneuvelt. "PNR is geen wondermiddel, maar het is een belangrijk element in de strijd tegen terrorisme", luidde het. Belangrijker voor de liberalen is dat het PNR-akkoord gepaard gaat met strengere normen over de bescherming van persoonsgegevens. In de bevoegde parlementscommissie bleek dinsdag alvast een ruime meerderheid voorhanden om ook dat akkoord donderdag groen licht te geven in plenaire zitting.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234