Woensdag 19/02/2020

EU-Parlement wil sancties voor onrechtmatige collectieve ontslagen

Beeld van de solidariteitsmars voor de werknemers van de fabriek in Gosselies.Beeld photo_news

Bedrijven die tot een collectief ontslag overgaan maar daarvoor geen reële economische gronden inroepen, moeten financieel gestraft kunnen worden. Dat vindt het Europees Parlement. Het vraagt de Europese Commissie te onderzoeken of de wetgeving over collectieve ontslagen aangepast moet worden.

De aangekondigde ontslagen bij Caterpillar in Gosselies en bij Alstom in het Franse Belfort hebben de Europarlementsleden gemobiliseerd. Nadat ze vorige maand een discussie hebben gevoerd over de nood aan een echt Europees industriebeleid, goten de verschillende fracties hun bevindingen woensdag in een gemeenschappelijke resolutie. De Belgische parlementsleden trokken mee aan de kar.

In de met een grote meerderheid goedgekeurde tekst betreuren de parlementsleden "de geleidelijke financialisering van de reële economie die gericht is op financiële resultaten op de korte termijn". Ze vragen de Commissie, en met name commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V), om samen met de sociale partners na te gaan of de wetgeving over collectieve ontslagen aangepast moet worden.

Het parlement doet Thyssen alvast een suggestie. Op voorstel van Marie Arena (PS), Kathleen Van Brempt (sp.a) en Bart Staes (Groen) worden maatregelen geopperd die onrechtmatige collectieve ontslagen moeten vermijden, zoals financiële sancties. Zo zouden bedrijven die louter uit winstbejag tot een collectief ontslag overgaan hun toegang tot Europese programma's kunnen verliezen of ontvangen overheidssteun moeten terugbetalen.

"Economisch model dat werknemers kapotmaakt"

Arena is tevreden met het signaal dat het parlement met zijn resolutie uitstuurt. "Multinationals moet voor hun verantwoordelijkheid geplaatst worden", zegt ze. Caterpillar staat volgens Arena symbool voor een groot bedrijf dat een economisch model hanteert dat werknemers kapotmaakt. "Het blijft winst maken maar vindt de dividenden voor zijn aandeelhouders belangrijker dan het welzijn van de werknemers in Gosselies." De sluiting van de site in Charleroi zou duizenden ontslagen met zich meebrengen, ook bij de toeleveranciers.

De vakbonden van Caterpillar werden deze week in Straatsburg ontvangen. Ook Claude Rolin (cdH) maakte tijd voor hen vrij. Hij vraagt dat de directie van Caterpillar ernstig rekening houdt met de alternatieven die de vakbonden op tafel leggen tijdens de procedure in het kader van de wet-Renault.

In zijn resolutie zegt het parlement dat de Europese industrie gezien moet worden als een strategische troef voor het concurrentievermogen en de duurzaamheid van de EU. Om de economische groei, de innovatie en de werkgelegenheid in Europa op peil te houden, moet de industrie dan ook versterkt worden, vinden de MR-parlementsleden Gérard Deprez, Louis Michel et Frédérique Ries.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234