Vrijdag 13/12/2019

EU-parlement kaffert Deense minister uit

Morten Bodskov (links) met zijn Roemeense tegenhanger Titus Corlateanprior. Beeld AFP

In het Europees parlement is het vandaag tot een zware clash gekomen tussen de Deense minister van Justitie Morten Bodskov en de fractievoorzitters. Bodskov, die nog tot eind deze maand de Raad van ministers voorzit, werd aan de tand gevoeld over het besluit van de EU-lidstaten om op eigen houtje te kunnen beslissen tijdelijk grenscontroles in te voeren. "U opent de deur voor nationalisme en populisme", foeterde de de socialist Hannes Swoboda.

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken beslisten vorige week donderdag het voorstel van de Europese Commissie om beslissingen over de tijdelijke herinvoering van grenscontroles in grotere mate naar het Europese niveau over te hevelen, naast zich neer te leggen. Ze willen dit zelf doen. Ook de rechtsgrondslag van het evaluatiemechanisme van de Schengenakkoorden werd gewijzigd: de lidstaten mogen voortaan unilateraal oordelen over elkaars Schengenpolitiek, het parlement wordt buitenspel gezet. Er werd tevens beslist dat lidstaten grenscontroles zullen kunnen invoeren wanneer een land aan de buitengrens van de Schengenzone tekortschiet bij de bewaking van zijn grenzen.

"Het zijn de middeleeuwen niet meer"
Het Europees parlement agendeerde vandaag een spoeddebat over de zaak. De emoties liepen hoog op. "Ik zal proberen kalm te blijven," stak EVP-fractieleider Joseph Daul van wal, "maar unaniem beslissen om tegen het voorstel van de Commissie in te gaan is onaanvaardbaar". Het parlement en de lidstaten waren tot vorige week aan het onderhandelen over de voorgestelde wijzigingen aan Schengen. "Als er zich een migratiecrisis voordoet, is het afsluiten van de nationale grenzen niet de juiste oplossing", zei Daul.

De Deense minister zei dat hij de dialoog met het parlement wil blijven aangaan. "Dit zijn de middeleeuwen niet meer", foeterde liberaal fractieleider Guy Verhofstadt. "Toen voerde de koning ook een 'dialoog'. Wij, het Europees parlement, willen mee kunnen beslissen". "Ironisch genoeg zal het Verenigd Koninkrijk, dat niet in de Schengenzone zit, aan de gesprekken blijven deelnemen terwijl het parlement de deur gewezen is".

Technisch detail
Bart Staes (Groen) verduidelijkt dat het niet om een klein, technisch detail gaat. "Het gaat hier om de essentie van waarom wij hier zitten. Namelijk om als enig democratisch orgaan van de EU mee te beslissen over wetgeving die Europese burgers raakt".

Gisteravond al sprak de commissie Burgerlijke Vrijheden van het parlement zich over de zaak uit. Ze besliste geen rekening te houden met het akkoord dat de ministers vorige week beklonken en stemde over het voorstel van de Europese Commissie. Als de Raad niet inbindt, zal het parlement de zaak voor het Europese Hof van Justitie brengen.

Guy Verhofstadt (links) in gesprek met Joseph Daul. Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234