Zondag 18/04/2021

EU moet een lijn trekken tegen Poetin

Solidariteit tegen Poetin is het echte antwoord op de crisis in Oekraïne

De hypocrisie, stupiditeit, en stilte van de intellectuele elite, kunstenaars, wetenschappers en de media in het aangezicht van oprukkende nazistische en stalinistische totalitaire regimes - het zal altijd de trieste nalatenschap blijven van de 20ste eeuw. Het wegkijken van de annexatie van Oostenrijk, Tsjechoslowakije en de Baltische landen zal altijd de schande van Europa blijven. Niemand sprak zo mooi over vrede en internationaal recht als Hitler en Stalin; en niemand beging zoveel misdaden als deze twee dictators.

Vandaag is Europa stil over het agressieve, imperialistische beleid van de president van de Russische Federatie, Vladimir Poetin. Het Westen tolereert zwijgzaam zijn agressieve beleid, dat expliciet de soevereiniteit van andere landen schendt: Moldavië, Letland, Georgië, en in de eerste plaats Oekraïne.

De Europese Unie, en vooral de zaken- en de politieke elite, treedt op alsof het een grote versie van neutraal Zwitserland is in de moderne wereld. Maar Europa is geen groot Zwitserland. Twee bloedige wereldoorlogen begonnen hier.

Daarom hebben wij - intellectuelen, journalisten, wetenschappers - de plicht waakzaam en alert te zijn als moderne Capitolijnse ganzen. We moeten niet vallen voor oude illusies; ons niet neerleggen bij ons gemakzuchtige conformisme. We hebben de plicht vandaag duidelijk en met klem te spreken. De heer Poetin moet niet vereenzelvigd worden met de Russische natie, net zoals we Brezjnev niet vereenzelvigden met de Russische natie toen hij de oorlog in Afghanistan begon. Andrej Sacharov, de eerlijke en dappere dissident, was toen de ware stem van Rusland. Jaren later sprak hij in het Russische parlement over 'de schandelijke oorlog'.

De huidige oorlog met Oekraïne, die begon met de annexatie van de Krim en doorging met de provocaties in het oosten van het land, is schandelijk, tragisch en gevaarlijk. En tegelijkertijd neemt de regering van de heer Poetin besluiten die de democratische vrijheden in Rusland beknotten.

Appeasement is een weg die nergens toe leidt. Poetin is geen politicus in de Europese stijl. Hij is een politicus met een levenswijze van permanent avonturisme. Avonturiers en chauvinisten, amateurs van veroveringen en bloed reizen van Rusland naar Oekraïne. Deze bandieten bewapenen met uitstekend militair materieel, het is een misdaad.

Wij roepen de leiders van EU-landen op het agressieve beleid van president Poetin een halt toe te roepen. De ervaring leert dat dialoog met de heer Poetin tijdsverlies is, tenzij die berust op eenheid en fermheid. De heer Poetin geeft niets om zwakke opponenten zonder ruggengraat. Hij beschouwt de EU-landen blijkbaar op die manier: ze praten alleen maar, terwijl het Kremlin meer en meer 'rode lijnen' overschrijdt. De heer Poetin stuurt nog steeds wapens en huurlingen naar Oost-Oekraïne. Hij gaat door met het samentrekken van troepen aan de grens. Maar Oekraïne heeft het recht het pad te kiezen van de Europese democratieën, en Oekraïeners hebben het recht in een eerlijke staat te leven. Misschien wordt de toekomst van de Europese Unie vandaag in Oekraïne besloten.

De landen van de Europese Unie zouden alle drukmiddelen moeten gebruiken: een wapenembargo tegen Rusland, economische en politieke sancties. Solidariteit tegen de heer Poetin is het echte antwoord op de Oekraïense crisis.

Deze brief werd ook gepubliceerd in Der Standard (Oostenrijk), Hospodarske Noviny (Tsjechië), Le Monde (Frankrijk), Die Welt (Duitsland), La Stampa (Italië), Lietuvos Rytas (Litouwen), Gazeta Wyborcza (Polen), Diário de Notícias (Portugal), SME (Slowakije), El País (Spanje), Dagens Nyheter (Zweden) en de Volkskrant (Nederland).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234