Dinsdag 22/10/2019

EU-lidstaten zetten Europese politiemacht in de steigers

Minister Flahaut hoopt op termijn driehonderd leden van militaire politie te leverenManschappen moeten snel inzetbaar zijn voor vredeshandhaving in crisisgebieden

Brussel / Noordwijk

Eigen berichtgeving / Belga

In het Nederlandse Noordwijk hebben de ministers van Defensie van de Europese Unie de oprichting goedgekeurd van een Europese 'gendarmerie'. De eenheid, met hoofdkwartier in het Italiaanse Vicenza, zal behalve de Unie ook de Verenigde Naties en de Navo ten dienste kunnen staan. De Belgische minister van Defensie Flahaut hoopt een driehonderdtal leden van de militaire politie naar de nieuwe eenheid te kunnen afvaardigen.

De Europese gendarmerie moet uit achthonderd manschappen bestaan die in minder dan een maand tijd in een crisisgebied kunnen worden ingezet. Zij zullen zich daar met vredeshandhaving en crisismanagement bezighouden, en meer bepaald het vacuüm opvullen dat tussen buitenlandse interventie en terugkeer naar de normaliteit ligt. Voorts moet de Europese gendarmerie instaan voor de opleiding en begeleiding van plaatselijke politiemachten. Op termijn moet de macht drieduizend leden gaan tellen. Een allereerste gemeenschappelijke training vond voor de zomer al in Frankrijk plaats.

Hoewel het hoofdkwartier van de 'Eurogendarmerie' in het Noord-Italiaanse Vicenza komt te liggen, is het niet de bedoeling er een permanente basis van te maken. De verschillende onderdelen van de eenheid zullen in hun eigen landen worden ondergebracht, maar vanuit Vicenza gestuurd worden.

Het idee voor de gendarmerie werd vorige zomer gelanceerd door de Franse minister van Defensie, Michèle Alliot-Marie. Inmiddels zijn ook Nederland, Portugal, Spanje en Italië mee in het project gestapt. Niet toevallig beschikken al deze landen - Nederland met de Koninklijke Marechaussee, de Portugezen met de Guarda Nacional Republicana, Spanje met de Guardia Civil, de Italianen met de Carabinieri en Frankrijk met de Gendarmerie - over gemilitariseerde politiemachten.

Duitsland, Polen en België zijn erg in de Europese gendarmerie geïnteresseerd, maar hebben geen vergelijkbare politiestructuren (meer). In België is de rijkswacht sinds de hervormingen in de federale politie opgegaan. Toch hoopt minister Flahaut de militaire politie voor de eenheid te kunnen gebruiken. "De Belgische militaire politie is goed opgeleid", zei hij gisteren tegen Belga.

De ondertekening van het akkoord van Noordwijk viel samen met nog een andere beslissing: de EU-ministers gaven groen licht voor de vervanging van de Navo-troepen door een EU-troepenmacht in de Balkan-republiek Bosnië-Herzegovina. Na de eerdere inzet van kleine Europese troepentallen in Macedonië en Kongo, wordt operatie Althea, met 7.000 manschappen, de grootste in haar soort tot nu toe. De EU heeft nu al officieren op de Balkan. Pas later deze herfst zullen de precieze details van Althea nader worden ingevuld.

Andere agendapunten gisteren waren de uitbouw van het zopas opgerichte Europese Defensie Agentschap (EDA), de coördinatie van een gemeenschappelijk strategisch transportbeleid en de bijdrage van de Unie aan de internationale strijd tegen het terrorisme. (LD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234