Donderdag 05/08/2021

EU-lidstaat Tsjechië blijft Romabevolking discrimineren

In Tsjechië worden kinderen van de Roma door officiële scholen systematisch gediscrimineerd, hoewel volgens de grondwet elk kind, zonder enig onderscheid, recht heeft op degelijk onderwijs. De discriminatie is vastgesteld in een vernietigend rapport van Amnesty International.

Romakinderen worden in het land haast altijd in zogenaamd ‘praktische basisscholen’ geplaatst. Dat zijn eigenlijk scholen voor licht mentaal gehandicapte kinderen en het opleidingsniveau ligt er merkelijk lager dan in andere scholen. Romakinderen worden vaak ook in aparte klassen gestopt en zelfs in scholen waar helemaal geen andere kinderen les volgen. Roma die toch samen met Tsjechische kinderen op school zitten, worden dan weer vaak geconfronteerd met discriminatie en pesterijen in hun klas.Die ingebouwde en permanente discriminatie vermindert de slaagkansen van de Roma in hun latere studies en hun slaagkansen op de arbeidsmarkt. Zo komen ze dan ook terecht in de vicieuze cirkel van armoede en onmacht. Amnesty International eist van de Tsjechische regering dat ze maatregelen neemt tegen deze racistische scheidingspolitiek in het onderwijs van haar land. Amnesty wijst er bovendien op dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens al in november 2007 oordeelde dat in Tsjechië het recht op onderwijs voor Romakinderen geschonden wordt en dat er sprake is van rassendiscriminatie. Het Hof verplichte de regering in Praag toen ook maatregelen tegen dit courante racisme te nemen, maar volgens Amnesty is er sindsdien hoegenaamd niets gebeurd en gaan de praktijken gewoon verder. De zaak is des te erger omdat in enkele regio’s de Roma 80 procent van de schoolbevolking uitmaken en dus de overgrote meerderheid van de kinderen gediscrimineerd wordt. Er is ook gevraagd om voorlichtings- en informatiemaatregelen voor de ouders, maar het blijkt dat in veel gevallen Tsjechische ouders hun kinderen gewoon weghalen van scholen waar Romakinderen onderwijs volgen en hun kinderen desnoods een stuk van hun woonplaats naar school sturen.“Zolang de Tsjechische autoriteiten de Roma geen gelijke mogelijkheden geven, zullen hun kinderen geen uitzicht op een betere toekomst krijgen en niet op volwaardige wijze kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven in hun land. Opvoeding en onderwijs zijn net de wegen die daar wel toe kunnen leiden, maar dan moet men hen wel gelijke kansen geven en hen niet al van jongs af aan discrimineren”, zegt Nicola Duckworth, directeur Oost-Europa van Amnesty International.(FS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234