Zaterdag 26/11/2022

NieuwsOorlog in Oekraïne

EU keurt achtste sanctiepakket tegen Rusland goed: Poetin loopt 7 miljard aan inkomsten mis

Een prijsplafond op Russische olie en een uitgebreid importverbod op Russische staalproducten zijn de belangrijkste onderdelen van een nieuw sanctiepakket tegen Rusland, waarover de 27 EU-lidstaten het zojuist eens zijn geworden. Dit achtste pakket, aldus de Europese Commissie, kost Rusland opnieuw 7 miljard aan inkomsten.

Frans Boogaard

De nieuwe strafmaatregelen zijn een reactie op de annexatie door Rusland, na schijnreferenda, van vier regio’s in Oekraïne, de mobilisering van nieuwe troepen en de herhaalde dreigementen van Poetin om kernwapens in te zetten. Volgens ingewijden is het nieuwe pakket licht uitgekleed, het eerder door de Commissie voorgestelde importverbod op Russische diamanten – een financieel uiterst lucratieve bedrijfstak – is er bijvoorbeeld uit verdwenen.

De belangrijkste onderdelen die wel standhielden zijn een dynamisch prijsplafond op Russische olie dat simultaan ook door de VS, het Verenigd Koninkrijk en Japan wordt ingevoerd, en een importverbod op eind- en halfproducten van staal, ook via derde landen. Daarnaast gaat het nog om kleinere sectoren zoals machines, plastics, auto’s, textiel, schoenen, leer, keramiek, bepaalde chemicaliën en juwelen.

Met het nieuwe pakket erbij, claimen ingewijden, is meer dan de helft van de Russische export naar Europa lamgelegd, en meer dan een derde van de Europese export naar Rusland, beide vergeleken met de situatie voor de Russische inval in Oekraïne. Europa zet immers meteen ook stevig het mes in de export van materiaal dat van belang kan zijn bij de oorlogsvoering (camera’s, processoren, transistors, kleine wapens), van onderdelen voor de vliegtuigindustrie, bepaalde chemicaliën en van diensten waarvan de Russische industrie sterk afhankelijk is. Ook die krijgt dus een nieuwe oplawaai.

Daar bovenop mogen geen zaken meer worden gedaan met de Russische maritieme sector en mogen EU-ingezetenen niet langer deel uitmaken van het bestuur van Russische staatsbedrijven.

Verbod op het vervoer van Russische olie

Een belangrijke en omstreden stap bovenop het olieprijsplafond is een verbod op het vervoer van Russische olie waarvan de prijs boven het prijsplafond uitkomt. Banken en verzekeraars kregen al eerder een verbod op diensten aan de Russische oliesector, nu voor een deel dus ook de transportwereld. Griekenland, Cyprus en Malta – drie lidstaten met een stevige tankervloot – kregen gedaan dat Brussel er nauw op toeziet dat deze olietransporten niet door derden worden overgenomen, maar waterdicht is dat systeem nog niet.

Verder overleg in bijvoorbeeld de G7 moet voorkomen dat tankers onder bijvoorbeeld een Panamese vlag gewoon blijven doorvaren. Afhankelijk van verdere besluitvorming in de Raad (de lidstaten) zou het prijsplafond voor ruwe olie moeten ingaan op 5 december, dat voor geraffineerde olieproducten op 5 februari.

In hun achtste sanctiepakket voegen de lidstaten ook weer een reeks personen toe aan hun zwarte lijst van Russen die niet meer naar Europa mogen reizen en van wie eventuele tegoeden in Europa worden bevroren. Het gaat onder meer om betrokkenen bij de schijnreferenda, militairen en bedrijven die leveren aan het Russische leger en personen die desinformatie over de oorlog verspreiden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234