Dinsdag 25/02/2020

EU keihard tegen Sarkozy voor uitwijzing Roma

Roma families worden gedeporteerd via de luchthaven van Marseille.Beeld UNKNOWN

Eurocommissaris voor Justitie en Fundamentele Rechten Viviane Reding wil een inbreukprocedure lanceren tegen Frankrijk wegens de omstreden uitwijzing van Roma. Reding haalde in ongemeen scherpe bewoordingen uit naar de Franse handelwijze en het gebrek aan respect voor de rol van de Commissie.

"Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat de Commissie geen andere keuze zal hebben dan een inbreukprocedure tegen Frankrijk te lanceren", zo verklaarde Reding dinsdag in de perszaal van het Berlaymontgebouw.

Volgens de bevoegde eurocommissaris schendt de Franse regering op twee punten de Europese richtlijn over het vrij verkeer van personen. De richtlijn wordt "discriminatoir" toegepast en de procedurele garanties zijn onvoldoende omgezet in Franse wetgeving.

Geen plaats voor discriminatie in Europa
"Voor discriminatie op basis van etnische origine of ras is er geen plaats in Europa", verklaarde Reding. Ze kondigde aan de inbreukprocedure via een versnelde procedure op de agenda van de Commissie te willen plaatsen. De beslissing zou volgens haar binnen twee weken genomen kunnen worden.

Aanleiding voor het plotse offensief van Reding is een rondzendbrief van het ministerie van Binnenlandse Zaken van 5 augustus die de voorbije dagen in de media verscheen. Daarin staat dat Roma prioritair aangepakt moeten worden bij de ontmanteling van illegale kampen.

De Franse ministers Eric Besson en Pierre Lellouche hadden Reding en haar collega Cecilia Malmström nochtans verzekerd dat er bij de ontmanteling geen specifieke etnische groepen werden geviseerd. Evenmin maakte Parijs melding van de bewuste nota. Reding, met elf dienstjaren het meest ervaren lid van de Commissie, voelt zich in haar hemd gezet. Ze sprak van "een schande".

"De rol van de Commissie als bewaker van de Europese verdragen wordt heel moeilijk gemaakt als we niet langer vertrouwen kunnen hebben in garanties die twee ministers ons verstrekken tijdens een officiële vergadering met twee commissarissen en vijftien medewerkers van beide partijen rond de tafel", fulmineerde Reding. Ze haalde ook uit naar Lellouche, die zich maandag een minachtende opmerking over de rol van de Commissie liet ontvallen.

Frankrijk moet gedrag veranderen
Het Franse ministerie stuurde maandag inderhaast een nieuwe rondzendbrief waarin de referentie naar de Roma werd geschrapt. De Commissie bestudeert het nieuwe document, maar Reding beklemtoonde dat de Franse autoriteiten ook hun gedrag moeten veranderen. Parijs kan de komende dagen nog bijkomende uitleg verschaffen.

De Commissie rondt binnen enkele dagen haar juridische analyse af, maar volgens Reding heeft het dagelijks bestuur van de Europese Unie geen andere keuze dan inbreukprocedures te lanceren. De eurocommissaris vindt het naar eigen zeggen "verontrustend" dat een lidstaat de waarden en wetten van de Europese Unie in vraag stelt.
"Mijn geduld raakt op: genoeg is genoeg", stelde Reding. "Geen enkele lidstaat krijgt een speciale behandeling, zeker niet wanneer de fundamentele rechten en Europese wetten op het spel staan. Dit geldt vandaag voor Frankrijk en dat geldt voor alle lidstaten, groot of klein, die zich in een gelijkaardige situatie zouden bevinden".

Frankrijk reageert verbaasd
De Franse regering heeft "met verbazing" kennis genomen van de kritische verklaringen van eurocommissaris Viviane Reding. Parijs hoopt "een polemiek" te vermijden.

"We hebben met verbazing kennis genomen van de verklaringen van mevrouw Reding. Wij denken niet dat we met dit soort verklaringen het lot en de situatie van de Roma kunnen verbeteren", zei woordvoerder Bernard Valero van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Parijs wil echter een "polemiek" vermijden. "We moeten nu werken ten gunste van de Roma. Het is in deze spirit en met deze doelstelling dat wij nauw samenwerken met de autoriteiten in Boekarest. Wij willen dit werk samen doen met onze Roemeense partners, met de Europese Commissie", zei Valero.

De liberale, socialistische en groene fracties in het Europees Parlement tonen zich tevreden over het offensief. Wel hekelen sommigen de laattijdige reactie van de Commissie.

Guy Verhofstadt: niet blind voor xenofobe lidstaten
"Europa toont uiteindelijk dan toch haar waarde door niet blind te blijven voor het xenofobe, discriminatoire en nationalistische beleid van één van de lidstaten", verklaarde liberaal fractieleider Guy Verhofstadt. "Dit bevestigt dat we het juist hadden. Het is een waarschuwing voor de lidstaten dat de Europese Unie haar blik niet afwendt of compromissen sluit over schendingen van fundamentele rechten", aldus Verhofstadt.

Volgens de groene fractieleider Daniel Cohn-Bendit moet de Commissie onmiddellijk een inbreukprocedure lanceren tegen Frankrijk en andere lidstaten die de rechten van minderheden flagrant met de voeten treden. De enige bevredigende respons van Frankrijk is volgens hem de onmiddellijke stopzetting van de deportaties.

De socialisten, die zich vorige week in Straatsburg samen met de liberalen, groen en klein links achter een resolutie tegen het Franse uitwijzingsbeleid schaarden, hekelen de "late" reactie van Reding.
"Te laat voor de mensen die getroffen werden door de daden van de Franse regering", stelt fractieleider Martin Schulz. "We stellen vast dat de Europese commissaris vorige week de Franse regering nog fel verdedigde, op een moment dat voor de grote meerderheid van de Europarlementsleden al duidelijk was wat ze nu erkent". (belga/ee)
Europees Commissaris voor Justitie en Fundamentele Rechten Viviane Reding.Beeld UNKNOWN
De Franse president Nicolas SarkozyBeeld UNKNOWN
Liberaal fractieleider Guy VerhofstadtBeeld UNKNOWN
De groene fractieleider Daniel Cohn-BenditBeeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234