Maandag 21/06/2021

CETA

EU geeft België tot vrijdag om handelsverdrag met Canada goed te keuren

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) Beeld Photo News
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR)Beeld Photo News

De Europese Unie geeft België tot vrijdag om het CETA goed te keuren. Dat akkoord moet de handel tussen de EU en Canada versoepelen. Normaal wilden de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU vandaag in Luxemburg al hun zegen geven, maar dat kon niet omdat de Waalse regering dwarsligt.

De federale overheid is voorstander van de ratificatie van het CETA, maar Wallonië weigert zijn steun te verlenen. Dat bracht minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in een lastig parket tijdens de bijeenkomst in Luxemburg. Hij kon zijn collega's namelijk geen uitsluitsel geven over het al-dan-niet akkoord van België. De federale regering kan de weigering van Wallonië wettelijk niet negeren en PS-voorzitter Elio Di Rupo liet al weten dat zijn partij naar de rechter stapt indien Reynders dat toch zou doen.

België heeft nu tijd tot vrijdag gekregen om intern tot een akkoord te komen. Vrijdag zullen de staats-en regeringsleiders tijdens een Europese top in Brussel het over handel hebben. Een akkoord van alle 28 EU-lidstaten is nodig om het akkoord te kunnen ratificeren. België is het enige land dat zijn akkoord nog niet gegeven heeft. Reynders verwees naar het Waalse non door te verklaren dat "27 en een halve EU-lidstaat akkoord gaat met het handelsverdrag".

Reynders heeft dus nog drie dagen om Waals minister-president Paul Magnette (PS) te overtuigen om toch akkoord te gaan met het vrijhandelsverdrag. Ook de Zweedse Europees Commissaris voor Handel Cecilia Malmström haalt alles uit de kast en bezorgde Magnette een document dat de Waalse bezorgdheden over het verdrag moet duiden. Ze waarschuwt voor de negatieve gevolgen van een niet-ratificatie: "Onze handelspartners gaan zich vragen stellen over de geloofwaardigheid van Europa als we er niet in slagen een goed akkoord te sluiten met Canada, een van onze dichtste bondgenoten."

De Canadese premier Justin Trudeau komt op 27 oktober naar Brussel om het CETA te ondertekenen tijdens een EU-Canadatop. Indien er dan geen akkoord is tussen de Europese lidstaten, annuleert hij zijn reis.

Canadese steun voor Wallonië

Ondertussen steunt een groep Canadese academici Wallonië in het verzet. Ze zijn van mening dat CETA het beleid op een heel aantal domeinen zal hinderen. Onder andere de volksgezondheid, het arbeidsrecht, de landbouw en de farmaceutische industrie worden op een negatieve manier beïnvloed door het verdrag. Met de open brief willen de experts Wallonië waarschuwen voor de hoge druk van de andere lidstaten, die het democratisch verloop van de ratificatie in gevaar kan brengen.

Wat is CETA?

Het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) is een vrijhandelsakkoord tussen Canada en de Europese Unie. De bedoeling is om de handel te liberaliseren, wat zorgt voor het wegvallen van importtarieven op 98 procent van de verhandelde goederen. Volgens voorstanders zou het akkoord de economische activiteit tussen beide partijen met twintig procent doen stijgen en de Europese economie een boost van twaalf miljard euro geven. Tegenstanders waarschuwen voor de gevolgen op arbeids- en milieustandaarden en voor de macht die grote bedrijven krijgen. Het CETA is de uitkomst van een onderhandelingsproces van vijf jaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234