Woensdag 30/11/2022

EU-commissarissen verdienen minder dan lobbyisten

Het nieuws over de uitstappremies van EU-president Herman Van Rompuy en commissaris Karel De Gucht bracht heel wat teweeg. Terecht? Oordeelt u zelf.

Hoeveel verdient een EU-commissaris?

Het brutosalaris van een EU-commissaris bedraagt 20.832 euro bruto per maand. Een vice-voorzitter van de Commissie verdient 23.147 euro bruto. Hoog Buitenlands- en Veiligheidsvertegenwoordiger Federica Mogherina krijgt maandelijks 24.073 euro bruto. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker 25.555 euro bruto.

De maandlonen zijn onderhevig aan een EU-belasting die afhankelijk van de loonschaal varieert van 8 tot 45 procent. Een commissaris die 45 procent belasting betaalt aan de EU-begroting, houdt dus minimaal 11.458 euro over. Maar door de crisis kwam de vorige Commissie in 2013 overeen om bij alle commissarissen 7 procent extra 'solidariteitsheffing' te innen. Door deze inlevering behielden commissarissen maandelijks dus 10.000 euro. Daarbij komt wel een verblijfsvergoeding van 15 procent op het brutoloon, of 3.124 euro. Maandelijks krijgen ze ook een onkostenvergoeding van 608 euro. Een gewone commissaris verdient dus maandelijks gemiddeld minstens 13.732 euro netto.

"Commissarissen krijgen een toploon omdat de EU uiterst hoogopgeleide mensen nodig heeft die anders kiezen voor het bedrijfsleven", zegt een bron in de Commissie. "Wist u dat de Europese Centrale Bank soms moeite heeft om topfiguren aan te trekken omdat in de private banken veel meer bonussen te verdienen zijn?"

Hoeveel verdienen commissarissen in vergelijking met een CEO?

In de wetenschap dat een EU-commissaris in zijn of haar domein het beleid bepaalt voor 500 miljoen Europese burgers is hun brutojaarloon van 250.000 euro laag in vergelijking met de CEO's van topbedrijven die miljoenen consumenten bedienen. Ter vergelijking: volgens Vacature verdiende Pierre-Olivier Beckers, de CEO van Delhaize, in 2013 3,01 miljoen euro. Beckers was daarmee de op twee na best betaalde topman van de Bel20 en de best betaalde Belg. Jef Colruyt van de gelijknamige supermarkt verdiende vorig jaar 2,55 miljoen euro.

Wat verdienen commissarissen in vergelijking met de lobbyisten die hen proberen te beïnvloeden?

Veel minder, zo blijkt uit een zeldzame studie die headhuntersbureau Ellwood & Atfield in 2010 uitvoerde. Daaruit bleek dat een gemiddelde lobbyist in Brussel meer verdient dan de topambtenaren en commissarissen bij wie ze over de vloer komen. Managers van lobbyfirma's of handelsverenigingen verdienen in Brussel gemiddeld tussen de 300.000 en 400.000 euro bruto, en daar zijn hun bonussen en onkosten nog niet bijgeteld.

Eigenlijk is dat contrast een probleem. "Het loon van een commissaris moet ook een garantie tegen elke vorm van beïnvloeding zijn", zegt de Commissiebron nog. "Een lid van een executieve die geacht wordt een onafhankelijk oordeel te vellen boven de belangen van alle betrokken partijen in zijn beleidsdomein, moet je erg goed betalen, zoals een magistraat".

De zeer hoge lonen in het lobbycircuit liggen aan de basis van wat ze in Brussel het 'draaideurprobleem' noemen, waarbij gewezen toplui van de EU gaan werken voor de industrie die hun oude collega's wil beïnvloeden.

Bij ngo's en denktanken duiken de EU-toplui overigens zelden op, want hun directeurs verdienen volgens Ellwood & Atfield 'hoogstens' 120.000 euro per jaar.

Hoe hoog is de afscheidspremie van commissarissen?

Drie jaar lang krijgen ze een 'overgangstoeslag', die afhankelijk van hun anciënniteit tussen de 40 en de 65 procent van hun brutosalaris zal bedragen - tussen de 100.000 en 162.500 bruto per jaar dus, afhankelijk van anciënniteit. Daarop betalen ze ook EU-belastingen. Wanneer de oud-commissaris een nieuwe betaalde job vindt, wordt de overgangstoeslag bijgewerkt, zodat het totale salaris maximaal het loon is van een commissaris in functie. Maar om belangenvermenging tegen te gaan, mogen ze ook niet eender welke job aannemen. Om te vermijden dat oud-commissarissen hun beleidservaring prompt te gelde maken, schrijft hun Gedragscode voor dat ze 18 maanden geen betaalde functie opnemen in een sector waarvoor ze verantwoordelijk waren.

Wat met pensioen en extra voordelen?

Oud-commissarissen krijgen op hun 65 een EU-pensioen. Dat bedraagt 4,275 procent van het brutoloon voor elk jaar dat ze hun post bij de EU bekleedden. Ook het pensioen is bijgewerkt, tot maximaal 70 procent van het laatste brutoloon. Materiële voordelen hebben ze niet meer.

"Mijn vorige commissaris zat zijn laatste werkdag in het buitenland", zegt de Commissiebron. "Toen hij daags nadien landde op Brussels Airport was zijn gsm al afgesloten door de EU-administratie en had hij geen recht meer op een wagen. In het bedrijfsleven lachen ze met de EU-verloning. Aanvallen op onze lonen worden niet toevallig gelanceerd door eurosceptici als Nigel Farage (UKIP). Ze voeden het populisme en wantrouwen van de bevolking tegenover het Europese project, terwijl een topmanager uit de sector (Marc Coucke, MR) onlangs belastingvrij 1,3 miljard euro mocht incasseren voor de verkoop van zijn bedrijf. Verontwaardiging kan soms erg selectief zijn."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234