Dinsdag 20/04/2021

Handelsverdrag

EU-commissaris Malmström wil Vlaams Parlement sussen over TTIP

EU-Commissaris voor Handel Cecilia Malström. Beeld BELGA
EU-Commissaris voor Handel Cecilia Malström.Beeld BELGA

In het Vlaams Parlement is Europees commissaris voor Handel Cecilia Malmström uitleg komen geven over TTIP, het handels- en investeringsverdrag waarover de Europese Unie onderhandelingen voert met de Verenigde Staten. In Europa leeft er heel wat bezorgdheid over dat toekomstige verdrag, maar die is ongegrond, zo trachtte Malmström duidelijk te maken.

Met Malmström nam voor het eerst een Europees commissaris deel aan een commissiezitting van het Vlaams Parlement. De primeur was voor de commissie Buitenlands Beleid en Europese Aangelegenheden, waar TTIP eerder al voer voor discussie was. "In het algemeen is er in België sterke steun voor TTIP", zei Malmström. "Maar dat erover gediscussieerd wordt, is een goede zaak. Democratische controle is belangrijk."

De Zweedse benadrukte de economische winst die TTIP kan opleveren en weerlegde de voornaamste kritieken. "Sommigen vrezen dat TTIP de bestaande regels zal veranderen, zoals op het vlak van consumenten- en milieubescherming of van voedselveiligheid. We moeten daar rekening mee houden."

Om er meteen aan toe te voegen dat de EU er geen belang bij heeft haar standaarden te verlagen. "Op bepaalde terreinen heeft Europa erg hoge standaarden, zoals wat betreft ggo's of hormonenvlees, maar die normen worden zelfs niet bediscussieerd."

"Beperkingen wegwerken"

Het controversiële arbitragemechanisme ISDS wil Malmström door een meer democratisch tribunaal vervangen, met beroepsmogelijkheid. Het gelaakte gebrek aan transparantie wordt aangepakt met het installeren van leeszalen waar bepaalde vertrouwelijke documenten door (ook de Vlaamse) parlementsleden ingekeken kunnen worden.

Op de banken van de meerderheid toonde Karl Vanlouwe (N-VA) zich een voorstander van TTIP. "De kansen die TTIP ons biedt, zijn enorm", vindt Vanlouwe. "De Vlaamse economie is een open economie, die voor 80 procent afhankelijk is van export."

Malmström had even voordien hetzelfde argument bovengehaald. "Neem nu de Antwerpse mode-industrie", haalde ze aan. "Die heeft met tarifaire belemmeringen van om en bij de 30 procent te maken. Dankzij TTIP kunnen die worden weggewerkt."

"Druk naar beneden toe"

De oppositie was minder overtuigd door het verhaal van de commissaris. Wouter Van Besien (Groen) vraagt zich af of een geschillenrechtbank überhaupt nodig is. "Zijn er in Europa dan landen waar de bestaande rechtssystemen de rechten van investeerders onvoldoende beschermen?", vroeg hij aan Malmström. "En over de standaarden zegt u dat ze niet naar beneden zullen gaan, maar dat de controle erop zal worden gesynchroniseerd. De grote vraag is natuurlijk of die synchronisatie er niet voor zal zorgen dat de standaarden in Europa en de VS op dezelfde leest worden geschoeid waardoor je constant over de regels moet gaan onderhandelen."

In die omstandigheden vreest Van Besien voor een "druk naar beneden toe".

Güler Turan (sp.a) vindt dan weer dat Malmström zich te veel op de vlakte hield. "Zelfs het Europees Hof van Justitie zegt dat de parameters die gebruikt werden voor de TTIP-impactstudie van de Commissie discutabel zijn. Op basis waarvan kan je TTIP dan nog gaan promoten?"

In antwoord op een vraag van Turan zei Malmström dat er geen nieuwe impactstudie komt, maar dat ze de verschillende lidstaten wel gevraagd heeft om er zelf een uit te voeren. Turan is misnoegd dat daar in Vlaanderen nog geen werk van is gemaakt.

Bourgeois vurig voorstander

Een aandachtige luisteraar in de commissie was minister-president Geert Bourgeois. Hij toonde zich na afloop een vurig voorstander van TTIP. "Vlaanderen leeft van export, we hebben de markten nodig", analyseerde hij. "Bijvoorbeeld voor de Vlaamse baggeraars is de VS ontzettend belangrijk."

Die sector hoopt dat door het handelsverdrag bedrijven als Jan De Nul en DEME toegang krijgen tot de Amerikaanse binnenmarkt. Dat kan hen een marktaandeel van 50 procent opleveren, goed voor meer dan 1 miljard euro per jaar.

Malmström gaf nog aan dat het de bedoeling is om tegen het einde van het jaar, voor het einde van de ambtstermijn van Barack Obama, de TTIP-onderhandelingen af te ronden. "In de Amerikaanse presidentscampagne is TTIP momenteel geen thema, maar dat kan natuurlijk snel veranderen", gaf ze toe. De goedkeuring van het Transatlantic Trade and Investment Partnership zal sowieso door het volgende Congres moeten gebeuren. In België zal ook het Vlaams Parlement zich moeten uitspreken.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Beeld Photo News
Vlaams minister-president Geert Bourgeois.Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234