Maandag 20/09/2021

EU-ambtenaar zette 96 miljoen noodhulp opzij

De fraudezaak rond een Europees ambtenaar die voor 96 miljoen frank noodhulp verduisterde, zorgt voor beroering in het Europees Parlement. De zaak lekte, toevallig of niet, uit op het moment dat de begrotingscommissie van het EP moet stemmen over een resolutie over de status van de antifraudedienst Uclaf.

brussel/straatsburg.

eigen berichtgeving

De ambtenaar in kwestie is van Franse afkomst en werkte voor het Europees bureau voor humanitaire spoedhulp, ook wel het ECHO-programma genoemd. Europees commissaris voor Justitie Anita Gradin en directeur-generaal Knudsen van de Europese antifraudedienst Uclaf gaven gisteren achter gesloten deuren iets meer uitleg in de commissie budgetcontrole van het parlement.

Afgelopen najaar was het speurders van Uclaf opgevallen dat steeds dezelfde fictieve Luxemburgse firma en twee Ierse bedrijven opdoken voor contracten in verband met het leveren van humanitaire noodhulp aan Bosnië en de regio van de Grote Meren in Afrika. Al snel werd vastgesteld dat het ging om frauduleuze contracten, ontsproten aan het brein van de Franse ambtenaar die van 1993 tot 1995 via vier contracten 96 miljoen frank achteroverdrukte. Onderhandelingen van de firma's met andere Europese 'ministeries' werden ogenblikkelijk opgeschort. De man werd geschorst en vorige week werd het onderzoeksdossier overgemaakt aan de procureur-generaal in Luxemburg. Er is een gerechtelijke procedure ingeleid.

Tijdens het onderzoek werd tot verbijstering van de Europese parlementsleden vastgesteld dat in de archieven van ECHO niets meer terug te vinden viel over de hulpcontracten van de firma. Ook bleek uit de uitleg van commissaris Gradin dat in de bureaucratie van de Europese Commissie in het algemeen en op de bureaus van ECHO geen systematisch archief wordt bijgehouden. Dat doet de Europese parlementsleden, gezien de omvang van de bedragen die er circuleren, vrezen voor het ergste.

De EU ontwikkelde zich de afgelopen decennia tot de op een na grootste hulpverlener ter wereld. Met de oprichting van ECHO op 1 april 1992 wilde de Commissie deze hulpverlening centraliserenen efficiënter maken. Het budget van ECHO is indrukwekkend: het steeg van 605 miljoen ecu (25,4 miljard frank) in 1993 naar 764 ecu (32 miljard frank) in 1994. Het grootste gedeelte komt uit de algemene EU-begroting en wordt voor veertig procent verdeeld over ngo's en voor nog eens veertig procent via sub-organisaties van de Verenigde Naties en andere internationale organisaties. De taak van ECHO is het verlenen van humanitaire hulp bij rampen en interne conflicten.

In het Europees Parlement vindt men het opmerkelijk dat de fraudezaak binnen ECHO net nu naar buiten komt, aangezien het onderzoek door Uclaf al eind vorig jaar werd geopend. Een en ander zou kunnen passen in het kader van de machtsstrijd die achter de schermen woedt over de status van Uclaf. Aanstaande dinsdag stemt de begrotingscommissie van het Parlement over een voorstel van socialistisch parlementslid Herbert Bösch over "de onafhankelijkheid, de rol en status van Uclaf".

Het Europees Parlement wil dat Uclaf onafhankelijker van de Europese Commissie wordt opdat de antifraudedienst ook de interne corruptie en fraude beter zou kunnen aanpakken. Bösch stelt op basis van rapporten van de Europese Rekenkamer vast dat de Commissie wel hamert op fraudebestrijding maar zelf niet altijd even "duidelijk en consequent is bij corruptiegevallen in haar eigen gelederen en dat derhalve de tendens bestaat dergelijke gevallen zoveel mogelijk in de doofpot te stoppen". Met het uitlekken van de ECHO-zaak poogt men deze stelling mogelijk te counteren.

Hans van Scharen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234