Zondag 05/12/2021

Brexit

EU aan May: "Chanteer ons niet"

Theresa May.  Beeld Photo News
Theresa May.Beeld Photo News

Wanneer er geen akkoord gevonden wordt over de brexit, dan zal de samenwerking in de strijd tegen misdaad en terrorisme verzwakken. Dat schreef Brits premier Theresa May in haar brexit-brief gisteren. "Een flagrante bedreiging", klinkt het bij critici.

Premier May benadrukte gisteren in haar fameuze brexit-brief dat ze een toegewijde partner van de EU wil blijven. Vooral op vlak van veiligheid wil ze nauw blijven samenwerken met Europa. "Want het gevaar dreigt dat de samenwerking in de strijd tegen misdaad en terrorisme verzwakt wanneer er geen akkoord gevonden wordt tussen beide partijen", aldus May.

Hoge functionarissen in Brussel uitten kritiek over de opmerking van de premier. Maar ook in Westminster waren kritische geluiden te horen: "Een flagrante bedreiging", luidde het. May werd ook verweten het thema veiligheid te zullen gebruiken als 'ruilmiddel' tijdens de onderhandelingen.

Inmiddels verdedigt de Britse minister bevoegd voor de brexit, David Davis, volop de premier. "Het was in geen geval een dreigement", zegt hij op BBC Radio 4.

Verhofstadt: "Veiligheid van onze burgers te belangrijk"

De brexit-coördinator van het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, laat weten geen enkele poging te accepteren van het VK om haar krachtige militaire positie te laten gelden tijdens de onderhandelingen.

"Ik heb geprobeerd om een gentleman te zijn, dus ik dacht er niet eens aan om het woord chantage te gebruiken richting May", zegt Verhofstadt. "De veiligheid van onze burgers is veel te belangrijk om het te misbruiken."

"De veiligheid van onze burgers is veel te belangrijk het te gebruiken als ruilmiddel", zegt Guy Verhofstadt.Beeld REUTERS

Pittella (S&D): "Voelt aan als chantage"

Gianni Pittella, fractievoorzitter van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement, neemt het woord chantage wel in de mond. "Het voelt aan als chantage", waarschuwt Pittella. "Dit was geen goede start van May. We hopen nog steeds dat we de premier terug op het goede spoor kunnen krijgen, dit was geen slimme zet", hekelt de Italiaan.

Volgens de Britse pers staat May's harde taal in de brief in schril contrast met haar verzoenende toon toen ze de Britse kamerleden op de hoogte bracht dat de brief bezorgd was.

Vandenkendelaere (CD&V): "Sterke Britse positie qua defensie zal meespelen"

De houding van premier May verbaast Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) niet. "Ze legt tenminste haar kaarten op tafel", klinkt het.

"De verontwaardigde reacties van onder meer Verhofstadt zijn er enkel voor de tribune. Ik pleit voor realisme. Het Parlement kan het VK bijvoorbeeld wel onder druk zetten om geen handelsakkoorden te sluiten vooraleer de deal met de EU rond is", zegt Vandenkendelaere. Volgens het Europarlementslid zullen de Britten niet tegenhouden kunnen worden om met derde landen te praten.

Ook wat Groot-Brittanniës historische kracht qua defensie en veiligheid betreft, denkt Vandenkendelaere niet dat die zal tegenhouden kunnen worden tijdens de onderhandelingen. "Die Britse sterkte is gewoon te groot om er voetstoots van uit te gaan dat die factor helemaal niet zal meespelen in economische onderhandelingen", besluit hij.

De Britse militaire sterkte is te groot om er vanuit te gaan dat die factor niet zal meespelen
De Britse militaire sterkte is te groot om er vanuit te gaan dat die factor niet zal meespelen", zegt Vandenkendelaere (CD&V).Beeld BELGA

Loones (N-VA): "Kunnen expertise Britse militaire grootmacht goed gebruiken"

Sander Loones, Europarlementslid voor N-VA, vindt dat er moet toegejuicht worden dat de Britten hun rug niet volledig naar het continent willen keren. "We kunnen de expertise van de Britse militaire grootmacht goed gebruiken om de veiligheid van onze burgers verder te verhogen", aldus Loones.

De N-VA'er benadrukt dat niet alles op een gouden dienblaadje mag gegeven worden aan de vertrekkende Britten. "Maar laat ons toch ook realistisch blijven", nuanceert Loones. "De brexit zal een correcte win-win moeten zijn voor het Europese continent én voor de Britten."

Voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, met de brexit-brief van Theresa May. Beeld Photo News
Voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, met de brexit-brief van Theresa May.Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234