Woensdag 19/01/2022

Etterbeek gedagvaard over VB-affiches

Het Vlaams Belang heeft een kort geding ingesteld tegen de Brusselse gemeente Etterbeek omdat die de plaatsen op de gemeentelijke aanplakborden voor verkiezingsaffiches niet eerlijk zou verdelen.

Zo zouden onder meer de Franstalige politieke partijen MR, PS en cdH veel meer ruimte toebedeeld krijgen dan het Vlaams Belang, terwijl die partij toch de grootste Vlaamse partij in Brussel is. Het kort geding wordt woensdag ingeleid voor de Brusselse kortgedingrechter, zo vernam het persagentschap Belga van meester Bart Siffert die voor het VB optreedt.

De dagvaarding gaat uit van Dominiek Lootens-Stael die voor het Vlaams Belang in het Brussels Parlement zetelt. De man wil herverkozen worden en wil daarom, net als de andere partijen, affiches aanplakken. "We hebben moeten vaststellen dat er in Etterbeek op dat vlak een probleem is", zegt meester Siffert. "De gemeente laat alleen verkiezingsaffiches toe op de door haar voorziene borden maar verdeelt de aanplakmogelijkheden op die borden niet evenredig. MR, PS en cdH krijgen bijvoorbeeld veel meer ruimte."

Deurwaarder

Het VB-parlementslid heeft er een deurwaarder op af gestuurd en die heeft een proces-verbaal opgemaakt. Dat pv is overgemaakt aan de gemeente Etterbeek met de vraag om de situatie binnen de 48 uur aan te passen.

"Omdat we geen bevredigend antwoord hebben gekregen, zien we ons nu verplicht naar de kortgedingrechter te stappen", gaat meester Siffert verder. "De gemeente Etterbeek geeft meneer Lootens-Stael niet de kans om op een gelijke wijze campagne te voeren als de Franstalige partijen. Een dergelijke ongelijke behandeling op basis van de criteria politieke overtuiging en taal maakt een schending uit van de anti-discriminatiewet van 10 mei 2007."

Het Vlaams Belang eist dat de gemeente Etterbeek zou verplicht worden om voor alle partijen een identieke aanplakruimte te voorzien op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag. De partij stelt vast dat zij ook in andere gemeenten, zoals Sint-Pieters-Woluwe, op eenzelfde manier wordt behandeld en beraadt zich om ook tegen die gemeenten procedures te voeren. (belga/mvdb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234