Zondag 28/05/2023

Syrisch conflict

Etienne Vermeersch: "IS moet volledig verpletterd worden"

Etienne Vermeersch. Beeld PHOTO_NEWS
Etienne Vermeersch.Beeld PHOTO_NEWS

"We moeten IS volkomen verpletteren", niet enkel met luchtaanvallen maar ook met een efficiënt leger ter plaatse. Dat heeft moraalfilosoof Etienne Vermeersch vandaag op Radio 1 gezegd. "Daarnaast moet het gedaan zijn dat Assad zijn burgerbevolking bombardeert."

AS

Vandaag staat de openbare omroep de hele dag in teken van vluchtelingen met 'Op de vlucht'. Ook Radio 1 bleef niet bij de pakken zitten en nodigde vanmiddag onder andere filosofen Ignaas Devisch en Etienne Vermeersch uit in de studio voor een debat.

"Met wortel en tak vernietigen"

Op de vraag wat er moet gebeuren met IS, is Vermeersch erg duidelijk: "We moeten IS volkomen verpletteren." Daarvoor moeten we niet enkel luchtaanvallen doen, maar ook met een zeer efficiënt leger ter plekke gaan.

Er zijn volgens Vermeersch twee redenen waarom een militaire ingreep onvermijdelijk is. "De plaatselijke situatie wordt er stilaan onhoudbaar en zal dat nog lang blijven. Daarnaast maakt IS nog altijd heel veel indruk op een belangrijk deel van de moslimjeugd, door zijn succes en door zijn fanatieke interpretatie van de sharia."

Daarom moet de groepering "met wortel en tak" vernietigd worden. Of wij ook in dat leger ter plekke moeten zitten. "De hele wereld", aldus Vermeersch, al voegt hij er wel aantoe dat de buurlanden het al lastig genoeg hebben: "Turkije moet daaruit wegblijven. Maar er moet een alliantie gesloten worden - bijvoorbeeld in het kader van de NAVO - maar dan ook met contact met een land als Egypte, zodat er een duidelijke Arabische impact aanwezig is om IS te vernietigen."

Een archieffoto van IS-strijders in Raqqa. Beeld AP
Een archieffoto van IS-strijders in Raqqa.Beeld AP

Akkoord met Assad

Daarnaast moet er volgens Vermeersch een akkoord met Assad gesloten worden: "Het moet gedaan zijn met de burgerbevolking te bombarderen." Vermeersch haalt twee manieren aan: "In de eerste plaats moeten we proberen een akkoord met Poetin te vinden, zodat er een soort tijdelijke vrede ontstaat tussen Assad en de meer democratische bevrijdingstroepen zonder IS en jihadisten."

Als dat niet lukt moet men van Syrië een 'no-fly'-zone maken. "Iedere helikopter of vliegtuig dat van Assad opstijgt, wordt dan neergeschoten. Dat is realiseerbaar - men heeft dat indertijd met Koerdistan gedaan - en dat is mogelijk met de middelen die men heeft."

Militair bevelhebber

"Ik denk dat Etienne Vermeersch zijn roeping gemist heeft, hij had militair bevelhebber moeten worden", zegt filosoof Devisch al lachend. Volgens hem heeft Europa te lang gewacht met te handelen. "Nu het probleem zich bij wijze van spreke in onze achtertuin bevindt, gaan er wel meer stemmen op om militair in te grijpen. Maar dat wordt een heel erg grote opdracht", aldus Devisch. "Ik denk dat we daar wel een internationale coalitie voor nodig hebben, om én IS heel erg dwingend te stoppen, én het Assad-regime aan te pakken."

Al trekt Devisch wel in twijfel of je met Assad afspraken kan maken. "Het is niet zomaar een regime waartegen je even zegt: 'we zitten aan tafel en we lossen het even op'. Ik denk dat er sowieso dan een internationaal militair scenario moet komen." Waarop Vermeersch antwoordt dat Poetin wél dingen kan vragen aan Assad.

Ignaas Devisch. Beeld kos
Ignaas Devisch.Beeld kos

Stommiteit

Al zijn de twee filosofen het wel eens over één ding: niemand wil opnieuw een scenario zoals bij de tweede inval in Irak. "Dat is inderdaad een mateloos domme stommiteit geweest, de oorzaak van alles wat momenteel gebeurt", besluit Vermeersch.

Vermeersch: "We hebben die mensen niet nodig"

Etienne Vermeersch liet verder ook optekenen dat hij het beu is om te horen "dat we die mensen nodig hebben". "Natuurlijk heeft het bedrijfsleven een aantal mensen nodig, heel bekwame mensen voor de zogenaamde knelpuntberoepen. Als we nu 10.000 Syriërs hebben, zullen er misschien wel 500 Syriërs zijn die heel gepast zijn voor ons bedrijfsleven. Maar al die anderen zullen een belasting vormen voor onze sociale zekerheid."

Voor Devisch is de vraag of we vluchtelingen momenteel nodig hebben, niet aan de orde. "Ze zijn nu hier omdat het elders onleefbaar is geworden. Dat is het debat dat nu telt."

"Uit solidariteit en medeleven moeten we ze zeker opvangen", countert Vermeersch, "maar beweren dat we ze nodig hebben... We hebben 600.000 werklozen hier, in Brussel is 35 procent van de jongeren werkloos. Ga dan niet vertellen dat we die werkkrachten nodig hebben, we hebben ze hier."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234