Vrijdag 21/01/2022

Etienne Vermeersch: "Alles wat Bruno Tobback over mij zegt is met de waarheid in strijd"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Etienne vermeersch is hoogleraar emeritus aan de Universiteit Gent.

OPINIE

WAT VOORAFGING: Aan de vooravond van het congres van sp.a verdedigt Bruno Tobback in een interview het gewijzigde partijstandpunt over diversiteit en de hoofddoek. Daarin moet met name Etienne Vermeersch het ontgelden, eminent verdediger van het hoofddoekenverbod. Tobback, deze week in Knack: "Wat voor zin heeft het om uit een zogenaamde 'neutraliteit' eigenlijk één godsdienst te viseren? Vaak gaat het om vermomd racisme. De pogingen van Vermeersch om te bewijzen dat de moslims achterlijk zijn, die zijn toch pijnlijk gênant. Ik snap niet waar een man die zich beroemt op zijn open visie de drive haalt om per se te willen aantonen dat de islam inferieur is aan het christendom of het boeddhisme." Volgens Tobback vergist Vermeersch zich ook in het concept vrijheid. Kortom: "De mening van Etienne zal me worst wezen."

undefined

In Knack van 5 juni is een interview met Bruno Tobback verschenen dat me verwondert. Naar aanleiding van de Agustazaak had de SP het zeer moeilijk. Hoewel daar weinig eer bij te halen viel, heb ik me toen ten volle ingezet voor de actie "de SP moet blijven". Een zekere Louis Tobback heeft toen gezegd: "In de nood leert men zijn vrienden kennen."

Hij heeft me zelfs gevraagd in Gent de lijst voor de Kamer te trekken. Al jaren sta ik bekend als een tegenstander van het Vlaams Blok. Bij een van hun overwinningen heb ik, als enige, tijdens de verkiezingsuitzending gewezen op het racistische en neonazi-verleden van enkele topfiguren. Mag ik dan verwonderd zijn dat Bruno Tobback mij nu verdenkt van 'vermomd racisme'? Ik zou volgens hem willen bewijzen dat moslims achterlijk zijn.

In het debat met Bert Anciaux heb ik vijfmaal gezegd dat het niet over individuele moslims ging, maar over de islam als systeem, officieel vertegenwoordigd door de Organisation of Islamic Cooperation (56 landen), waarvan het charter de mensenrechten ondergeschikt maakt aan de sharia. In latere teksten heb ik dat duidelijk herhaald.

Ik heb ook beklemtoond dat de fameuze resolutie tegen 'islamofobie' in essentie door hen geïnspireerd is en daarmee de eerste aanval van een Belgische partij op de persvrijheid betekent. Dat is meer dan 'gênant', dat is schandelijk. Volgens Bruno Tobback zou ik zeggen dat de islam inferieur is aan het christendom; hij suggereert ook dat ik christenen en moslims hun geloof niet zou gunnen. Dat kan hij alleen via cafépraat vernomen hebben, en dan nog met een hoog tsjevengehalte.

Stropop
Hij schrijft mij de bewering toe dat de godsdienst een middel is om de vrouw te onderdrukken. In mijn belangrijkste artikel hierover, dat al maanden op mijn website staat, kan men lezen dat dit een ongenuanceerde opinie is. Maar het kan hem 'worst wezen' wat ik schrijf. Het is immers gemakkelijk een stropop te maken van je tegenstrever en die dan in brand te steken. Ik bevestig formeel dat alles wat hij over mij zegt met de waarheid in strijd is. Geen enkel van mijn argumenten heeft hij gelezen, laat staan weerlegd. Ik heb bij de VRT gesmeekt om een debat met hem; maar hij laat liever Bert de kooltjes uit het vuur halen. Hij heeft immers geen been om op te staan.

Iedere congresganger zal in geweten moeten toegeven dat na een mooie overwinning van Patrick hier over hoofddoeken niet zou gesproken zijn. Want niet ik ben van mening veranderd. Ik heb Patrick met mijn argumenten ondersteund en om electorale redenen kan ik die niet veranderen. Zo zit ik niet in mekaar.

Spijtig genoeg kan ik hier niet het hele verhaal van Bruno Tobback uitbenen. Zijn machtig argument voor de hoofddoek is dat iemand met een hoofddoek ook een correcte bouwvergunning kan afleveren. Een skinhead met enkele 'white power'-symbolen kan dat ook; maar dat belet niet dat mijn maag zou keren.

Overdreven voorbeeld? En dit dan. Ik kan niet aantonen dat alle moslima's met een hoofddoek de koran wensen te volgen. Overigens staat daar alleen duidelijk dat men de schaamstreek en de borsten moet bedekken. Maar er staat wel tot viermaal toe ondubbelzinnig dat homoseksualiteit een gruwel is. Mag ik dan vermoeden dat er toch een paar zijn die ook hierin de koran volgen? Als ik homo was zou ik dat niet prettig vinden, ook al is de bouwvergunning correct. De meeste moslima's leggen met hun hoofddoek getuigenis af van hun geloof. Mag een atheïst dan ook met een trui rondlopen waarop staat 'Allah bestaat niet'? Waarom krijg ik daar nooit een zinnig antwoord op? Terloops, mag een lerares met een hoofddoek de evolutietheorie doceren? Ik heb geen antwoord gevonden.

Gestapo
En dan de 'vrijheid'. Meer dan 40 procent van de moslimmannen is voorstander van de verplichte hoofddoek. Als vader, broer of echtgenoot kunnen die dus meer dan de helft van de moslima's onder druk zetten. Sommigen onder hen dragen inderdaad vrijwillig de hidjab, maar wil BT mij nu eindelijk eens uitleggen hoe hij zal beletten dat ouders, echtgenoten en broers op die anderen druk uitoefenen? Zal hij een gestapo oprichten om ze op te sporen? En weet hij niet dat bij de minderjarigen op school de druk van de peergroep zo groot kan zijn dat de echte vrijheid verdwijnt? Je moet geen groot licht zijn om te weten dat, ondanks alle vooruitgang, de dochters, de zusters en de echtgenoten in die cultuur veelal de zwakkeren zijn.

Over die zwakkeren, die niet door de 'vrijheid' maar alleen door de wet kunnen beschermd worden (Lacordaire), heb ik onze 'sociaaldemocraat' nog niet gehoord. Maar ik kies, als echte socialist, in de eerste plaats voor die zwaksten. Sommigen van hen zullen wellicht ook eens in de nood 'hun vrienden' leren kennen.

undefined

Een etalageraam in Brussel.
Een etalageraam in Brussel. "Mag een lerares met een hoofddoek de evolutietheorie doceren? Ik heb geen antwoord gevonden", schrijft Vermeersch.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234