Dinsdag 29/11/2022

Etienne Davignon: ‘Laurent heeft het begrepen’

Volgens burggraaf Etienne Davignon, de mentor van Laurent die ook bestuurder is van zijn omstreden stichting GRECT, zal de prins de afspraken naleven die hij met premier Leterme heeft gemaakt. ‘Krijgt hij een dotatie? Dan zijn er spelregels.’

Heeft Laurent spijt van wat er gebeurd is?

Davignon: “Hij is het eens met datgene wat hij met Leterme heeft afgesproken. Dat is het belangrijkste. Hij zal die afspraken naleven.”

Vindt u het een goede zaak dat zijn bewegingsvrijheid wordt ingeperkt?

“Het is geen kwestie van vrijheid. Het gaat om de vraag wat de tegenprestatie is voor iets dat je krijgt wat een andere burger niet krijgt. Krijgt hij een dotatie? Dan zijn er spelregels. Vindt hij dat de spelregels te streng zijn, dan moet hij de gevolgen aanvaarden. Als hij een ander leven wil, zonder dotatie, is hij totaal vrij om daarvoor te kiezen, maar je kan niet de twee tegelijkertijd willen.”

U staat bekend als mentor en begeleider van de prins, heeft hij die dan nodig?

“Vind mij een man of vrouw die geen nood heeft aan een vriendenkring om over zijn twijfels te spreken of om bevestiging te krijgen. Ik ken niemand die zo eenzaam is dat hij denkt dat hij alles alleen aankan. Het is bovendien niet gemakkelijk om lid te zijn van de koninklijke familie. Ze zitten statutair in een moeilijke situatie. Ze hebben zin om te zijn zoals u en ik, maar zijn dat niet. De kennis van wat de werkelijkheid is, hebben ze niet altijd.”

Zorgt dat ervoor dat Laurent soms uit de bocht gaat?

“Elk kind tracht om zijn eigen identiteit te vinden. Hij heeft de indruk dat telkens hij dat probeert er iets tussenkomt dat het net moeilijker en niet makkelijker maakt. Het is veel makkelijker om kritiek te incasseren als je ook wat steun krijgt voor zaken die wel goed zijn.”

Is hij het slachtoffer van zijn positie?

“Slachtoffer is overdreven, maar de koningskinderen denken dat ze niet kunnen rekenen op de raadgevers van het hof. Het zijn eenzame mensen. Alle drie, zij het op een verschillende manier. Ik spreek mij niet uit over familieruzies, maar in het algemeen vindt Laurent dat hij meer kritiek dan steun krijgt. Van wie dan ook.”

Hoe reageert prinses Claire op alle heisa rond haar echtgenoot?

“Een vrouw is solidair ten opzichte van haar man. Als hij aangevallen wordt, dan verdedigt ze hem. Dat is toch normaal. Ze lijdt onder de situatie, maar Laurent kan op haar rekenen.”

Is de prins te hard aangepakt?

“Over een ding wel: de insinuaties dat hij zich met louche zaken bezighoudt. Het enige wat men kan vinden is de domme affaire waarbij hij dacht dat hij als een voetbal- of filmster foto’s van zijn familie kon verkopen. Ik wacht nog altijd op de andere voorbeelden. Daar zijn de media ethisch in de fout gegaan.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234