Woensdag 04/08/2021

Ethische banken speculeren ook

Zes Belgische banken laten spaarders intekenen op fondsen die zich inlaten met voedselspeculatie, zo zeggen verschillende ngo's in een nieuw rapport. 'De gevolgen voor de allerarmsten zijn rampzalig.'

AXA, Belfius, ING, ABN Amro, Deutsche Bank en BNP Paribas Fortis lieten en laten Belgische spaarders intekenen op fondsen die zich inlaten met voedselspeculatie. Dat zeggen onder meer 11.11.11, Oxfam-Solidariteit en SOS Faim in De betrokkenheid van Belgische banken bij voedselspeculatie.

Onderzoekers van de organisaties traceerden 28 fondsen, via dewelke zes banken voor meer dan 3,7 miljard euro ophalen. "Het geld wordt gebruikt om te speculeren op grondstoffen", zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11. "Minstens een kwart van die speculatie gaat over voedsel."

Volgens hem beseffen mensen helemaal niet dat ze met hun investering de voedselmarkt destabiliseren. "En dat die destabilisatie verschrikkelijke gevolgen heeft in ontwikkelingslanden", zegt Vanden Berghe. "Vaak krijgen spaarders of beleggers die informatie niet. Integendeel, elke van de betrokken banken presenteert zich steevast als een bank die rekening houdt met het maatschappelijk, ethische en ecologische aspect."

Concreet belegde Deutsche Bank volgens het rapport voor bijna 2,7 miljard in bedenkelijk grondstoffen. BNP Paribas Fortis voor 841 miljoen, AXA voor ruim 80 miljoen, Belfius bijna 75 miljoen en ING voor 60 miljoen. ABN Amro zou voor bijna 3 miljoen certificaten hebben uitgeschreven, terwijl de Belgische belegger nog op twee extra fondsen kon intekenen bij Deutsche Bank voor 6,3 miljard euro.

"Het topje van de ijsberg", waarschuwt Vanden Berghe. "Naast de zichtbare fondsen met geld van de particuliere spaarders, zit er ook geld van institutionele beleggers en van de banken zelf in voedselspeculatie. Over hoeveel geld dat precies gaat, is vandaag nog niet duidelijk. Algemeen nemen we aan dat het om een veelvoud van het 'zichtbare' deel gaat."

Dat zou betekenen dat Belgische banken voor minstens 18,6 miljard euro in deze fondsen hebben zitten, met een aandeel van 3,8 tot 4,7 miljard in voedsel. "Al blijft dat een schatting", benadrukt de 11.11.11- topman.

Geschandaliseerd

Deutsche Bank is formeel. "Wij zijn geschandaliseerd door dit rapport", zegt woordvoerder Hans Mariën. "Een rapport waarvan de auteurs ons overigens nooit gecontacteerd hebben. Laat duidelijk zijn dat wij hen wel zullen contacteren." Deutsche Bank beklemtoont dat een aantal producten waarvan in het rapport sprake is, ondertussen niet meer verkocht worden.

AXA beklemtoont dat ze niet rechtstreeks betrokken zijn bij voedselspeculatie en dat ze onlangs een Global Responsibility Policy hebben ondertekend.

BNP Paribas Fortis laat weten dat het genoemde bedrag niet klopt. "Het gaat om 110,2 miljoen euro, geen 841 miljoen", zegt woordvoerster Hilde Junius. "Dat is slechts 0,06 procent van het totaal belegde vermogen van klanten dat we in België beheren."

Belfius is alvast van plan om een geviseerd fonds te schrappen. "De ngo's hebben een punt", zegt woordvoerster Monique Delvou. "Een onmiddellijke schrapping is niet mogelijk, maar we gaan het fonds niet meer actief aanbieden." De andere banken waren niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234