Woensdag 22/03/2023

Live

Ethiopische premier Abiy Ahmed wint Nobelprijs voor de Vrede

null Beeld AP
Beeld AP

De Ethiopische eerste minister Abiy Ahmed is vrijdag in Oslo uitgeroepen tot de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Abiy krijgt de prijs voor zijn inzet voor vrede en internationale samenwerking, en meer in het bijzonder voor zijn ‘beslissend initiatief om het grensconflict met buurland Eritrea op te lossen’, aldus het Noorse Nobelcomité. ‘De prijs is ook bedoeld om iedereen die meewerkt aan vrede en verzoening in Ethiopië en in Oost- en Noord-Afrika te erkennen’, klinkt het nog.

Redactie en Belga
null Beeld © Nobel Media AB 2013. Photo: Alexander Mahmoud
Beeld © Nobel Media AB 2013. Photo: Alexander Mahmoud

De Ethiopische premier Abiy Ahmed krijgt de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn “inspanningen voor vrede en verzoening”. Abiy Ahmed beëindigde, met zijn collega Isaias Afewerki van Eritrea, het al twintig jaar durende conflict tussen de twee landen. In 2000 werd de vrede getekend na een oorlog die zeker zeventigduizend mensen het leven had gekost, maar aan de gespannen situatie tussen beide landen kwam pas na het aantreden van Abiy Ahmed een einde.

Ook opvallend zijn de hervormingen die Abiy in eigen land doorvoert. Hij wil alle bevolkingsgroepen in het sterk verdeelde Ethiopië een stem geven en zijn ministersploeg telt evenveel vrouwen als mannen. De mensenrechten worden in Ethiopië weer gerespecteerd, dat is in ieder geval het beleid. Maar Abiy stuit bij alle veranderingen wel op weerstand.

Lees ook: Abiy Ahmed gooide de ramen open na decennia van gesloten bestuur

De Ethiopiër speelde bovendien een cruciale rol in beëindiging van het conflict in buurland Soedan. Hij vloog naar de hoofdstad Khartoum om de militairen daar om de tafel te krijgen met de oppositie, die bestaat uit maatschappelijke groeperingen.

De Noorse academie had eerder al laten weten dat er dit jaar 301 kandidaten zijn voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het ging om 223 personen en 78 organisaties. Abiy werd vooraf al als favoriet genoemd, samen met de Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg. Andere namen die genoemd werden waren de jonge vredesactivisten Hajer Sharief uit Libië, de Somalisch-Canadese Ilwad Elman en Nathan Law Kwun-chung uit Hongkong. Genomineerde organisaties zijn onder meer Reporters zonder Grenzen en de Control Arms Coalition.

De prijs zal formeel uitgereikt worden op 10 december, de verjaardag van stichter Alfred Nobel. De laureaat wordt bekroond met een geldprijs van 9 miljoen Zweedse kroon (830.000 euro). Tijdens de persconferentie kon het comité nog kwijt dat ze Abiy nog niet hebben kunnen contacteren.

Vorig jaar waren er twee laureaten van deze Nobelprijs: de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege en de Jezidische mensenrechtenactiviste Nadia Murad. Deze editie van de Nobelprijs voor de Vrede is de 100ste in de geschiedenis. Sinds de eerste uitreiking, in 1901, waren er 19 jaren waarin de prijs niet uitgereikt werd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234