Afrika
Ethiopisch leger bombardeert opstandige regio
Ethiopisch premier Abiy Ahmed heeft bombardementen aangekondigd in de noordelijke regio Tigray, na oplopende spanningen in het dissidente gebied. De luchtaanvallen maken deel uit van een ‘ordehandhavingsoperatie’.
In Tigray, vernoemd naar de etnische minderheid in de regio, is het ‘volkbevrijdingsfront’ TPLF aan de macht. De partij domineerde ruim dertig jaar lang ook nationaal de machtsstructuren – hoewel de Tigray maar zowat 6 procent van de bevolking uitmaken – tot de hervormingsgezinde Abiy Ahmed van de etnische Oromo-meerderheid in 2018 aan de macht kwam. De laatste enkele maanden komt het tot verbale en militaire escalaties tussen beide partijen.
Woensdag riep Abiy Ahmed, vorig jaar nog de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, de noodtoestand af en kondigde hij de start van “een grootschalige ordehandhavingsoperatie” in Tigray aan, nadat het TPLF militaire basissen zou hebben aangevallen. Het TPFL ontkent dat. In een toespraak op televisie kondigde hij vrijdagavond in de taal van de Tigray ook luchtaanvallen aan die niet gericht zijn op burgers, “maar op doelen die behoren tot deze gevaarlijke groep (het TPLF, red.)”.
Voorts zei Abiy Ahmed dat “de eerste ronde van operaties tegen de hebzuchtige TPLF-junta met succes is afgerond”. “Een van de belangrijkste doelen was om de initiële aanval af te weren, wat voor 100 procent gelukt is. Het is het TPLF ook onmogelijk gemaakt om een andere aanval uit te voeren”, aldus de premier.
Internet onderbroken
Over het precieze verloop van de militaire operaties is weinig officiële informatie beschikbaar. Dat wordt onder meer bemoeilijkt door de onderbreking van het internet en de telefoonnetwerken in Tigray. Diplomatieke bronnen melden wel militaire activiteiten op de hoofdassen die Tigray met het grensgebied in de regio Amhara verbinden. Ze signaleren hevige gevechten en artillerievuur op de weg naar de stad Humera. Er worden ook troepenbewegingen gemeld in de regio Afar, die aan Tigray grenst.
De recente militaire escalatie van het geweld wekt de vrees voor een aanslepend en verwoestend conflict.