Maandag 17/06/2019

Eternit

Eternit niet in cassatie tegen veroordeling

Eternit NV gaat niet in cassatie tegen het arrest dat het Brusselse hof van beroep op 28 maart heeft uitgesproken en waarbij het bedrijf veroordeeld werd tot het betalen van een schadevergoeding van 25.000 euro aan de familie van de overleden Françoise Jonckheere. Dat meldt het bedrijf vandaag zelf. 

De familie van de overleden Françoise Jonckheere krijgt na zeventien jaar gelijk. Beeld Photo News

Het hof van beroep was van oordeel dat het bedrijf al sinds de jaren zeventig wist dat asbest zwaar kankerverwekkend was en niet de nodige veiligheidsmaatregelen heeft genomen om de gezondheid van haar werknemers en omwonenden te beschermen.

De echtgenoot van Françoise Jonckheere werkte zijn gehele leven voor Eternit in Kapelle-op-den-Bos, waar het gezin ook woonde, en overleed in 1987 aan longvlieskanker. Toen Françoise in 2000 dezelfde ziekte kreeg, besloot ze Eternit te dagvaarden. Enkele maanden later overleed ze maar haar vijf zonen zetten het geding verder. Twee van hen bezweken in 2003 en 2009 ook aan dezelfde vorm van kanker.

Het hof van beroep was van oordeel dat Eternit wel degelijk verantwoordelijk is voor de ziekte van Françoise Jonckheere. Minstens sinds het begin van de jaren zeventig wist of moest het bedrijf volgens het hof weten dat asbest ernstig kankerverwekkend was, omdat er op dat moment al een lange lijst wetenschappelijke publicaties over dat gevaar bestond. Het bedrijf had in de ogen van het hof niet voldoende maatregelen genomen om dat gevaar in te dijken en zijn werknemers en omwonenden te beschermen.

"Eternit is van oordeel dat er argumenten zijn om een beroep in te stellen bij het hof van cassatie", zegt Eternit-woordvoerder Michel Adriaensens. "Maar Eternit is ook van oordeel dat het beginsel van een billijke vergoeding zoals neergelegd in de uitspraak van het hof van beroep in overeenstemming is met haar eigen beleid. Eternit heeft daarom beslist geen beroep in te stellen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden