Zondag 26/01/2020

Voeding

Eten voor 2,50 per dag, hoe doe je dat?

Beeld THINKSTOCK

Kun je gezond, lekker en duurzaam eten voor 2,50 euro per dag? De Nederlandse culinair journalist Loethe Olthuis en haar vriend probeerden het voor de Nederlandse krant De Volkskrant dertig dagen uit. En is dat eten dan eigenlijk nog gezond? En duurzaam?

Leven én eten op bijstandsniveau, hoe doe je dat? Onlangs las ik een artikel over een bijstandsmoeder die voor zichzelf en haar kinderen 2,50 euro per persoon per dag aan voeding kon uitgeven. Het lukte haar nèt, maar soms moest ze met honger naar bed. Het budget voor die dag was dan op en als ze zelf zou mee-eten, kon ze haar kinderen geen goede maaltijd meer voorzetten.

Ik werd nieuwsgierig: is het mogelijk, eten voor zo weinig? Eet je dan nog gezond of ben je veroordeeld tot een vette hap? En hoe duurzaam is goedkoop eten?

Op de fiets

Ik heb geen kinderen, maar mijn vriend Ronald en ik gaan dertig dagen proberen te eten én drinken voor 2,50 euro per persoon per dag. Omdat iemand die zo weinig te besteden heeft zich ook geen auto kan permitteren, doe ik alle boodschappen op de fiets, lopend of met het openbaar vervoer. Het Voedingscentrum heb ik gevraagd deze maand ons eetpatroon door te lichten. Milieuadvies- en onderzoeksbureau Blonk Consultants, dat in voeding en duurzaamheid is gespecialiseerd, beoordeelt hoe duurzaam we eten.

Een van mijn eerste conclusies: 2,50 euro is verbijsterend weinig. Ik heb nooit eerder zo op prijzen gelet en weet dus ook niet goed wat nu werkelijk goedkoop is en wat niet. Al snel blijkt dat we ons vertrouwde eetpatroon moeten loslaten. Mijn favoriete ontbijt havermout, vanillesojamelk en biologische rozijnen is met 80 cent veel te duur. Mijn normale lunch van twee broodjes met roomboter, oude boerenkaas, drinkyoghurt en een fairtrade banaan kost al snel anderhalve euro. Van de 20 cent die ik dan zou overhouden zet ik geen avondmaaltijd op tafel. We zullen het dus anders moeten aanpakken.

De markt

Ik raak geobsedeerd door eten en de dagelijkse boodschappen. Eerst pluis ik de aanbiedingen uit in de folders en op internet. Dan maak ik een boodschappenlijstje en ten slotte ga ik de supermarkten langs. Het is namelijk niet waar dat één supermarkt de voordeligste is. En het blijft opletten geblazen. Zo waren de reclame-spliterwten op de groenteafdeling van Hoogvliet dubbel zo duur als de spliterwten in het schap bij de Surinaamse producten, maar dat zie je pas als je de prijs per kilo vergelijkt.

Spar, Hoogvliet en Albert Heijn zijn vlakbij, maar voor sommige aanbiedingen moet ik een stuk verder fietsen. Ik ben al snel meer dan drie uur bezig met inkopen die me anders een half uur kosten. En de markt, die is toch zo goedkoop? Nee dus. De marktkramen in Utrecht verkochten niks goedkoper dan de supermarktaanbiedingen, behalve halfvergane mandarijnen, overrijpe avocado's en bosjes munt.

Het duurt even, maar goedkoop eten is iets dat je gaandeweg in de vingers krijgt. Ik ben blij dat ik culinair aardig onderlegd ben, want koken met zo weinig geld is een klus. En het is tijdrovend, want snel voorgesneden groenten wokken is er niet bij. Maar toch zijn onze avondmaaltijden echt lekker, zoals de vegetarische erwtensoep van vandaag: maar 63 cent per portie. Vlees, biologisch of niet, komt vrijwel niet meer op tafel. In plaats daarvan eten we meer peulvruchten en dat bevalt prima.

Beeld AFP

Seizoensgroenten

Op dit moment zijn alleen seizoensgroenten zoals prei, winterwortel, knolselderij, bietjes, spruitjes en kool betaalbaar, dat wil zeggen: minder dan een euro per kilo. Helaas hebben winterwortels van 69 cent per kilo beslist minder smaak dan de bio-wortels van 1,69 per kilo, die ik vroeger kocht.

Na een week of twee begint Ronald er genoeg van te krijgen. Nu is het voor hem ook moeilijker, omdat hij als man simpelweg meer eet dan ik. Want hoewel hij zweert dat hij heeft standgehouden, verdenk ik hem ervan dat hij heeft gesmokkeld op zijn werk, waar de kantine vol ligt met dure verleidingen. Die zou hij elke dag hebben getrotseerd met boterhammen: zes tot acht sneetjes volkorenbrood, belegd met voordeelpindakaas, de allergoedkoopste ontbijtkoek, appelstroop, jam en jonge fabriekskaas. Saai. Niet vies, maar saai. Want zulk goedkoop brood is smakeloos, de kaas flauw, de jam alleen maar zoet.

Het sociale leven

Maar de eerste beoordeling van het Voedingscentrum motiveert. We blijken behoorlijk gezond te eten. Geen tussendoortjes, veel volkorenbrood en groenten, magere yoghurt, netjes tweemaal fruit per dag. We moeten één ding veranderen, namelijk gaan bakken in bak-en-braadspul waaraan vitamine D is toegevoegd. Nu bakken we in olijfolie, waarin geen vitamine D zit. Vanwege die vitamine D én de gezonde vetzuren zouden we ook eens vette vis moeten eten. Maar verse vis zoals zalm, makreel of haring is veel te duur. Uiteindelijk graaf ik onderuit het blikvisschap van de supermarkt een blikje verantwoord gevangen MSC-haring in tomatensaus op, van 81 cent. Hup, door de pasta. Lekker? Nee.

Weinig geld is ook lastig in het sociale leven. Zo ga ik na het sporten altijd koffie drinken. Een cappuccino van 2,50 euro per kopje, nu mijn dagbudget. Ik ben ongegeneerd bij mijn sportcollega's aan het bietsen geslagen. Ook thuis hebben we onze koffieconsumptie teruggeschroefd: vier koppen koffie zetten kost 13 cent. Met een zakje van 2 cent zet je een hele pot thee, ook lekker. En ook een glas wijn kunnen we nu eigenlijk wel vergeten. Tot mijn blijde verrassing blijkt de rode huiswijn van de Hema van 2,75 euro prima te drinken. Dus slempen we nu af en toe met een glaasje wijn à 46 cent en een handje zoute pinda's.

Vette hap

En hoe zit het met die zogenaamd onvermijdelijke vette hap? De snackbar is simpelweg onbetaalbaar. Maar ook kroketten, patat en pizza's uit de winkel zijn duurder dan wat we nu 's avonds eten. Op de megaverpakkingen frikandellen na, maar er zijn grenzen. Bovendien eten wij deze maand heel duurzaam, zegt Blonk Consultants. Want we stoten ruim de helft minder CO² uit dan de gemiddelde Nederlander, zonder dat we speciale duurzame artikelen hebben gekocht. Hoe dat komt? Vooral: weinig tot geen vlees. Matig met zuivel. Alleen seizoensgroenten van de koude grond. En nauwelijks of geen snacks, alcoholische dranken, koffie, frisdrank en sappen.

Onze budgetmaand zit erop. We hebben gemiddeld 2,46 euro per persoon per dag aan eten uitgegeven: Ronald 2,72 euro en ik 2,20 euro. Onze avondmaaltijd kostte gemiddeld 0,97 euro. Dus ja, je kunt gezond, lekker en duurzaam eten voor 2,50 euro per persoon per dag. Maar het is niet makkelijk. En soms saai. Het kost héél veel tijd en discipline. Je moet creatief zijn, kunnen koken en wat van gezond eten weten. Petje af voor alle mensen die noodgedwongen altijd zo moeten leven. Zelf zal ik een pistoletje oude kaas met een cappuccino in elk geval nooit meer vanzelfsprekend vinden.

Beeld THINKSTOCK

Recepten

De prijzen van de gerechten en ingrediënten zijn een momentopname en kunnen dus verschillen van de huidige prijzen. Ook aanbiedingen wisselen voortdurend. Maar duur ben je nooit uit met deze recepten.

Thaise pompoensoep met pinda's (voor 4)

Kook de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing. Snijd lelijke plekken van de pompoenschil weg en halveer de pompoen. Schraap de zaden en slierten eruit en snijd het vruchtvlees in flinke blokjes. Verhit de olie in een ruime braadpan. Bak knoflook en uien ca. 10 minuten op zacht vuur, roer regelmatig.

Voeg de currypasta (en rode peper) toe en bak een halve minuut mee. Voeg daarna de bouillon, gember, pompoen- en aardappelblokjes toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 minuten stoven. Voeg champignons, kokosmelk, vis- en sojasaus toe en laat nog ca. 5 minuten pruttelen tot de groenten zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen.

Je eet het zo: schep in warme soepkommen 2 à 3 eetlepels gekookte rijst, afhankelijk van de grootte. Schep de soep erin. Geef de pinda's en korianderblaadjes in schaaltjes erbij, om er zelf over te strooien. Als je ongezouten pinda's gebruikt, kan er een extra lepeltje sojasaus door.

Ingrediënten

Zilvervliesrijst kocht ik voor 97 cent per kg en pompoen voor 1,25 per stuk. Kosten: € 5,50, € 1,38 p.p.

100 g zilvervliesrijst
1 kleine oranje pompoen (ca. 850 g-1 kg)
2 eetl. (zonnebloem)olie
3-4 tenen knoflook, fijngehakt
2 uien, gesnipperd
2 eetl. rode currypasta (eventueel 1 rood pepertje, zonder zaadjes, gehakt)
500 ml groentenbouillon (blokje)
40 g gemberwortel, geschild, geraspt (55-60 g ongeschild)
250 g aardappels, geschild, in flinke blokjes
100 g (kastanje)champignons, in plakjes
400 ml kokosmelk
ca. 2 eetl. Japanse sojasaus
2 eetl. (Thaise) vissaus
90 g (zoute) pinda’s, grof gehakt
blaadjes van 1 bosje koriander, gehakt

Beeld THINKSTOCK

Fusili met tomatensaus, vis en wintergroenten (voor 4)

Dit recept is lekkerder als je MSC-tonijn i.p.v. haring gebruikt en een extra blikje tomatenpuree. De goedkoopste tomatenpuree was overigens ook de lekkerste.

Kook de fusili beetgaar in water met een snuf zout en giet af. Kook de winterwortel 1 minuut in een bodem water met zout, voeg de broccoliroosjes toe en kook in nog 3 minuten (afhankelijk van de grootte) beetgaar. Spoel de groenten direct koud in een vergiet onder de kraan.

Verhit de olijfolie in een wok of braadpan. Bak ui en knoflook ca. 5 minuten op laag vuur. Voeg de spitskool toe en roerbak nog ca. 5 minuten tot de kool is geslonken. Prak de tomaten uit blik in stukken met een vork. Schenk ze bij de groenten in de pan en roer de Italiaanse kruiden, olijven, wortelplakjes en broccoliroosjes erdoor. Laat nog ca. 4 minuten zachtjes sudderen.

Verdeel de haring met een vork in stukken en doe ze (met de saus) bij de groenten in de pan. Schep de fusili erdoor en warm even door. Maak op smaak af met zout en peper. Schep in warme borden en bestrooi met de kaas.

Ingrediënten

Kosten: € 4,25= € 1,06 p.p.

320 g (volkoren) fusili
400 g broccoli, in kleine roosjes
ca. 200 g winterwortel, in kwart plakjes
250 g spitskool, fijngesneden
2 eetl. olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt
1 blik tomaten (400 g)
1/2 eetl. Italiaanse kruiden (gedroogd)
50 g groene olijven, gehakt
2 blikjes haring in tomatensaus à 190 g
50-60 g geraspte jong belegen kaas

Spitskoolschotel met kerrie (voor 2)

Dit is een favoriet recept geworden. Het gehakt kocht ik in de aanbieding voor de helft van de prijs, de helft gebruik ik hier, de rest had ik ingevroren.

Kook de aardappels gaar in een bodem water met een snuf zout. Kook de wortelplakjes in ca. 5 minuten net gaar in een bodem water met een snuf zout. Giet ze af. Verhit 2 eetl. olie in een wok en fruit de ui en knoflook ca. 5 minuten op laag vuur, bestrooi met wat zout. Voeg de kerrie toe, bak 1 minuut mee, en voeg daarna het gehakt en de linzen toe. Roerbak nog 2- 3 minuten tot het gehakt nergens meer rood is. Voeg nog 2 eetl. olie toe en daarna de spitskool en rozijnen. Roerbak ca. 3 minuten tot de kool is geslonken. Breng het kerriegehakt-linzen-koolmengsel pittig op smaak met zout en peper. Giet de gare aardappels af, bewaar het kookvocht. Stamp de aardappels tot puree met zoveel kookvocht als nodig is om het smeuïg te maken.

Breng de puree op smaak met nootmuskaat en wat zout. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een ruime ovenschaal in. Schep het spitskoolmengsel erin en strijk glad. Verdeel vervolgens de wortelplakjes erover en dek gelijkmatig af met de aardappelpuree. Bestrooi met paneermeel en druppel er nog wat olijfolie over. Zet ca. 25 (als de schotel nog warm is) tot ca. 35 minuten (als de schotel al is afgekoeld) in de oven tot de puree een mooi korstje heeft: zet zo nodig nog even de grill aan.

Ingrediënten

Kosten: € 2,61 = € 1,30 p.p.

800 g aardappels, geschild
280 g winterwortel (= 235 g schoongemaakt), in plakjes
5 eetl. olijfolie
2 uien, gesnipperd
1 flinke teen knoflook, fijngehakt
1 eetl. Surinaamse kerriepoeder (massala)
130 g (biologisch) rundergehakt
ca. 135 g gare linzen (= 40 g rauw)
300 g spitskool, in kleine reepjes
1 eetl. rozijnen nootmuskaat
ca. 2 eetl. paneermeel

Nep-Boston baked beans met pompoen en spitskoolsalade (voor 2)

Die heerlijke Hollandse keukenstroop in zo'n oranje pot kost maar ca. 85 cent per 500 g.

Kook de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de uiringen ca. 5 minuten op laag vuur in 1 eetl. olijfolie. Spoel de bonen in een vergiet onder de kraan af en laat ze uitlekken. Meng ze met de pompoenblokjes, stroop, gembersiroop, mosterd, peper en zout. Vet een lage, ruime ovenschaal in. Schep het bonenmengsel erin en verdeel de uiringen met aanhangende olie erover. Bak ca. 30 min. tot de pompoen zacht is, schep halverwege even goed om.

Maak intussen de salade: klop een dressing van de olijfolie, mosterd, azijn, zout en peper. Schep luchtig door de spitskool. Eet de Boston beans met zilvervliesrijst en spitskoolsalade.

Ingrediënten

Kosten: € 1,52 + € 0,48= € 2,-= € 1,- p.p.

100 g zilvervliesrijst
2 uien, in ringen
1 eetl. olijfolie
1 blik bruine bonen (netto 800 g, uitlekgewicht 530 g.)
350 g schoongemaakte pompoen, in kleine blokjes
3 eetl. keukenstroop
2 eetl. gembersiroop
2 eetl. mosterd
peper, zout

Salade:
3 eetl. olijfolie
½ theel. mosterd
1 eetl. witte wijnazijn
235 g spitskool, kleingesneden

Haringsalade met bietjes (voor 5)

Vis is duur, maar deze lekkere salade is best te betalen. Haring is verreweg de goedkoopste vis.

Kook minstens 2 uur van tevoren de aardappels in ca. 25 minuten nèt gaar en laat ze uitdampen en afkoelen in een vergiet. Laat ze helemaal koud worden in de koelkast. Snijd de koude aardappels in blokjes. Snijd de haring in reepjes. Klop een dressing van de olie, azijn, mosterd en zout en peper. Meng aardappel- en bietenblokjes, uitsnippers, appelblokjes, augurk en haring door elkaar en schep er voorzichtig de dressing door. Zet minstens 1 uur in de koelkast. Schep de salade nogmaals door, proef en maak af met zout en peper naar smaak. Schep in een schaal en bestrooi met bieslook. Geef er geroosterd volkorenbrood bij.

Ingrediënten

Kosten: € 5,30= € 1,06 p.p.

1 kg vastkokende aardappels, geschild
450 g zure haring, uitgelekt
500 g gekookte rode bietjes, in kleine blokjes
2 uien, gesnipperd
2 Elstar- appels, in kleine blokjes
60 g augurk, fijngehakt
8 eetl. zonnebloemolie
3 eetl. (appel)azijn
2 theel. mosterd
(eventueel 1/5 bosje bieslook, gehakt)

Beeld THINKSTOCK

Pannenkoeken (10 grote)

Ik gebruikte biologische eieren, 23 cent per stuk. Als je de pannenkoeken in bak-en-braadspul bakt, worden ze niet bruin. Zonnebloemolie geeft het mooiste resultaat.

Klop alle ingrediënten behalve stroop, suiker en olie met een garde door elkaar tot een glad beslag. Verhit telkens een klein scheutje olie in een flinke koekenpan en bak hierin de pannenkoeken. Houd de pannenkoeken warm op een bord op een pan met een bodempje zachtjes kokend water. Eet de pannenkoeken met keukenstroop of (bruine) suiker.

Ingrediënten

Kosten: € 1,81= ca. € 0,18 per stuk, incl. suiker/stroop

220 g volkorenmeel
245 g bloem
2 (biologische) eieren
1 l halfvolle melk (houdbaar)
1 theel. bakpoeder
snuf zout
keukenstroop, (bruine) suiker
zonnebloemolie

Italiaanse knolselderijpuree met gehaktballetjes in tomatensaus (voor 3)

Bak-en-braadspul mag dan goed voor je vitamine D zijn, olijfolie is wel veel lekkerder in dit recept. Ik vond een compromis.

Kook de aardappels 10 minuten in een bodem water met het bouillonblokje. Voeg dan de knolselderijblokjes toe en kook nog ca. 15 min. tot aardappels en knolselderij goed gaar zijn. Giet af (bewaar het kookvocht voor soep), voeg 1 eetl. bak-en-braadspul (of olijfolie) en 2 theel. oregano toe en stamp tot puree. Maak zonodig op smaak af met zout en peper (door de bouillon heeft de puree al veel pit).

Maak terwijl de aardappels koken de gehaktballetjes en saus: meng het gehakt met ei, paneermeel en vleeskruiden en kneed het heel goed door tot het een homogene massa is. Vorm tot een bal en laat 10 minuten opstijven in de koelkast. Verhit intussen de olijfolie in een braadpan en bak ui en knoflook ca. 5 minuten op laag vuur. Voeg de tomatenpuree, gembersiroop, tijm en 250 ml water toe en breng al roerend zachtjes aan de kook. Laat 1-2 minuten zachtjes koken. Roer het aardappelmeel los met 1-2 eetl. water en voeg al roerend toe aan de tomatensaus. Blijf roeren tot het een lichtgebonden saus is. Breng op smaak met zout en peper en draai het vuur uit.

Draai 21- 22 kleine balletjes van het gehakt. Verhit 2 eetl. bak-en-braad in een koekenpan en bak de gehaktballetjes in ca. 6 minuten rondom bruin en gaar. Doe ze, eventueel met het bakvet, bij de tomatensaus en verwarm weer zachtjes. Geef de balletjes met saus bij de kruidige knolselderijpuree.

Geef er witlofsalade bij, kosten: € 1,04= € 0,35 p.p.

6 eetl. olijfolie
halve theel. mosterd
2 eetl. witte wijnazijn
500 g witlof, in reepjes

Klop een dressing van de olijfolie, mosterd, azijn, zout en peper. Schep luchtig door de witlof.

Ingrediënten

Kosten: € 2,43 = € 0,81 p.p.

750 g geschilde aardappels
1 groentebouillonblokje
800 g schoongemaakte en geschilde knolselderij, in blokjes (van 1 knolselderij van ca. 1 kg)
3 eetl. bak- en braadspul (of olijfolie) + 1 eetl. olijfolie
2 theel. gedroogde oregano of Italiaanse kruiden
120 g (biologisch) rundergehakt
1 (biologisch) ei
55 g paneermeel (zelfgemaakt van oud brood)
1 eetl. vlees- of gehaktkruiden met zout
1 ui, heel fijn gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
1 blikje tomatenpuree
1 eetl. gembersiroop
1 theel. gedroogde tijm
2 volle theel. aardappelmeel

Crunchy pasta met ui, tijm en kaas (voor 4)

Uien zijn ook groente! Zonder bieslook of peterselie kan ook, maar ziet er wat bleek uit.

Verkruimel de boterhammen met de hand of in de keukenmachine, maak de kruimels niet te fijn. Meng er 2 eetlepels olijfolie en een snufje zout door. Roerbak de broodkruimels in een koekenpan op matig vuur tot ze krokant zijn. Laat ze uitgespreid op een bord afkoelen en bewaar ze eventueel in een goed afsluitbaar bakje.

Kook de pasta beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing. Verhit 5 eetl. olijfolie in een wok. Bak de uiringen met de knoflook, tijm, suiker en een snuf zout ca. 20 minuten op laag vuur bruin en zacht, schep regelmatig om. Giet de pasta af, bewaar het kookvocht. Schep het ui-knoflookmengsel, de kruiden en dan de kaas door de pasta, voeg zo nodig nog wat kookwater toe om het smeuïg te maken. Maal er ruim peper over en maak op smaak af met zout. Schep de pasta in warme borden en strooi er aan tafel de krokante broodkruimels over.

Eet met kool-wortelsalade, kosten: € 0,82= € 0,20 p.p.

3 eetl. (olijf)olie
2 eetl. (appel)azijn
1 theel. (Dijon)mosterd
300 g witte kool, grof geraspt of in flinterreepjes
200 g winterwortel, grof geraspt

Klop een dressing van de olie, azijn, mosterd en zout en peper naar smaak. Meng met de kool en wortel.

Ingrediënten

Kosten: € 1,90 = € 0,48 p.p.

2 oude volkorenboterhammen
7 eetl. olijfolie
320 g fusili of andere korte pasta
600 g uien, gepeld, in dunne halve ringen gesneden
4 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt
1 eetl. gedroogde tijm
1 theel. suiker
100-120 g geraspte (belegen) kaas
(½ bosje fijngesneden bieslook of gehakte bladpeterselie)

Beeld THINKSTOCK

Preipasteitjes met gember (voor 4 pasteitjes)

Verhit het bak-en-braadproduct/de olie in een grote wok. Voeg de prei in delen toe, steeds een volgend deel als de prei in de pan iets is geslonken. Roer de gember en sojasaus erdoor en roerbak de prei ca. 6 minuten op hoog vuur tot het vocht (grotendeels) is verdampt. Schep de prei in een grote lage schaal en laat afkoelen.

Bestrooi het schone en droge aanrecht met bloem. Rol de plakjes bladerdeeg in beide richtingen iets groter uit. Klop de eieren los met een snuf zout en flink peper. Meng ca. driekwart van het geklopte ei goed door de afgekoelde prei. Verdeel het preimengsel over het midden van 4 plakjes bladerdeeg. Bestrijk de randen van het deeg met een kwastje met water, leg de andere vier bladerdeegplakjes op de plakjes met prei en druk de randen met je vingers aan. Je kunt de pasteitjes eventueel rond bijsnijden en het overtollige deeg als garnering van de bovenkant gebruiken.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de pasteitjes op het bakpapier. Klop een eetlepel water door het achtergehouden ei en bestrijk de bovenkanten van de pasteitjes hiermee. Bak ze in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin.

Eet met spitskoolsalade, kosten: € 0,42= € 0,11 p.p.

250 g spitskool, in dunne reepjes
2 eetl. olijfolie
1 eetl. witte wijnazijn
halve theel. mosterd

Klop olie, azijn en mosterd tot een dressing en meng door de spitskool.

Ingrediënten

Kosten: € 1,81 = € 0,45 p.p.

2 eetl. vloeibaar bak-en-braadspul of (olijf)olie
650 g schoongemaakte en gewassen prei, in ringen
35 g geschilde gemberwortel, fijngehakt
2 eetl. zoute (Japanse) sojasaus
8 plakjes bladerdeeg, ontdooid
ca. 2 eetl. bloem voor uitrollen
2 eieren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234