Dinsdag 22/09/2020

Eten in zwart-wit

Een restaurant in een museum treed je met iets andere verwachtingen binnen dan een 'gewoon' restaurant. Je vreest ofwel in een soort luidruchtige kantine te belanden, ofwel in iets met een culturele toegevoegde waarde. De eerste indruk van het café-restaurant in het Fotografiemuseum van Antwerpen is gunstig. De inrichting is strak, met enkele grote zwart-witfoto's, en ruim. Je zit niet op de schoot bij je buurman, dat is goed. De achtermuur van de zaal is warmrood geverfd, op twee grote foto's reiken handen naar elkaar. De kelners dragen lange schorten en nemen je jas aan als je binnenkomt.

Sinds juni vorig jaar zit er een nieuwe uitbater in. Dario Puglia (zelf geen onverdienstelijke fotograaf) heeft met Mangia e Bevi, elders in de stad, al eens bewezen dat hij weet wat goede Italiaanse keuken is, dus hopen we op het beste.

's Middags kun je in Contrasto MB een lichte lunch krijgen, 's avonds is de kaart uitgebreider. In het voorste gedeelte kun je ook alleen iets drinken.

Ik krijg de kaart en vraag een glas prosecco, in afwachting dat mijn gezelschap arriveert. Het glas komt gezwind en wordt vergezeld van groene olijven en dunne grissini. De kaart is een vierkant wit boekje dat eens zou mogen vernieuwd worden. Ezelsoren en beduimelde pagina's maken geen goede indruk. Maar de jazzy muziek is aangenaam, en de prosecco (7 euro) doet wat hij moet doen.

De kaart is opgesteld in Italiaans, met keurige Nederlandse vertaling en vermeldt behalve snacks, koude en warme voorgerechten, primi piatti - risotto en pasta's, die je naar believen als tussengerecht of als hoofdgerecht kunt nemen in grote of kleine portie -, hoofdgerechten en dolci, nagerechten. In plaats van dessert kun je ook een bord artisanale kazen krijgen.

Op mijn vraag of de artisjokken in de salade vers zijn, wordt bevestigend geantwoord. Dat is goed, ik wil geen sla met groenten uit de oliebokaal.

Mijn vriendin is inmiddels gearriveerd, en we bestellen voorts een carpaccio van tonijn, ravioli gevuld met gevogeltelever en een ontbeende kwartel.

Mangia e Bevi heeft, zoals de naam het zegt, altijd veel aandacht voor de wijnen, en ook hier staan er behoorlijk wat mooie Italianen per glas op de kaart. Hoewel de pinot nero (8 euro) ons lokt, kiezen we toch maar voor de dolcetto (6 euro), we kunnen nog altijd in stijgende lijn gaan.

Het publiek is gemengd, zoals in het museum. In het cafégedeelte drinken enkele jongeren een biertje, aan onze kant van het fluwelen koord zitten piekfijn uitgedoste zakenmannen en enkele stellen die zonet de tentoonstelling van Patrick De Spiegelaere hebben bezocht.

Hier komen de voorgerechten. De carpaccio van tonijn (14 euro) is sober gepresenteerd, zonder tierlantijnen, maar blijkt ook in de smaakpapillen geen vuurwerk te maken. "Ik proef niet veel tonijn", zegt mijn vriendin. Misschien rookt ze te veel en zijn haar smaakpapillen vermoeid? Of is de carpaccio te koud, dat wil ook wel eens gebeuren.

Ik heb de salade met rucola en kleine, verse artisjokken, plus enkele schilfers parmezaan (12,5 euro). De artisjokken zijn inderdaad vers en smakelijk, de sla fris, maar de man die de fles balsamico-azijn vasthield, is weer wat te heftig geweest. Waarom moet dat toch altijd? Waar is die zo bejubelde Italiaanse olijfolie? Versmacht onder de bruine stroop?

Op het vervolg moeten we even wachten, zodat een tweede glas wijn mag komen. Ik heb de ravioli gekozen, gevuld met gevogeltelever (14,5 euro), omwille van zijn originaliteit. De pasta is smaakvol en krijgt een vrolijke oppepper van ringen rode ui. De kwartel (16,5 euro) aan de overkant is vreemd genoeg niet ontbeend, hoewel het expliciet zo op de kaart staat vermeld, en is nog wat roze aan het been. Hierbij moét je wel je handen gebruiken. Maar er is geen vingerkommetje, geen doekje en ook geen bordje voor de botjes. De saus met kappertjes, salie en citroenvinaigrette wordt zeer gewaardeerd.

We schrikken dat het al zo laat is, we moeten hollen naar onze afspraak en hebben dus geen tijd meer voor koffie of dessert. Uiteindelijk hebben we hier dus wel lang gezeten voor een lunch, en is de rekening, gezien onze bescheiden keuzes (drie voorgerechten en een pasta, twee prosecco's, een halfje water en vier glazen wijn) toch weer niet min: 98,5 euro. "Jammer voor jonge mensen die naar het museum komen", zegt mijn vriendin, "dat zal voor hen de drempel hoog maken."

Omdat ik weet dat Puglia met goede producten werkt en omdat de kaart niet banaal is, wens ik hem toe dat het hier een succes wordt. Misschien moet er toch eens naar de prijzen van de wijn worden gekeken, want het is vooral daar dat de rekening snel rood aanloopt. n

Fotografiemuseum,

Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen,

03/257.02.57,

open van dinsdag tot zondag vanaf 10 uur, keuken open tot 22 uur

Chaflo & Co.

Dendermondsesteenweg 336,

9070 Destelbergen,

09/229.28.91,

woensdag gesloten

Amatsu

Hoogpoort 29, 9000 Gent,

09/224.47.06,

maandag gesloten, zondag groepsreservaties en workshops

Resto.Bar

Kernstraat 39, 1000 Brussel,

02/503.04.03,

gesloten op zaterdagmiddag en zondag

Mayong Thai

Hundelgemsesteenweg 220, 9820 Merelbeke,

09/324.41.41

Benjarong Thai

Heusdenbaan 79, 9090 Melle,

09/232.43.43

De Smaak

Gentsestraat 27, 8870 Izegem,

051/32 14 75,

gesloten op dinsdagavond en woensdag

Il Mondo di Miccoli

Baron de Gieylaan 112, 9840 De Pinte,

09/222.23.75,

gesloten op zaterdagmiddag en zondag

Steendam 66

Steendam 66, 9000 Gent,

0478/34.28.71,

zaterdagmiddag en dinsdag gesloten

Zeno

Vlamingstraat 53, 8000 Brugge,

050/68.09.93,

gesloten op zaterdagmiddag en zondag

Tr3s

Ravenstraat 38, 3000 Leuven, 016/20.53.35,

gesloten op zaterdagmiddag, zondag, maandag

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234