Maandag 14/10/2019

Etablissement d'en face volgt hedendaagse kunst op de voet

kunstgrepen

Eva Gonzalez-Sancho leidde van in het begin het kwieke en door kunstenaars uit de grond gestampte Etalissement d'en face in de buurt van het Brusselse Zuidstation als een plek voor vrije presentatie en projecten. Zonder veel subsidies bleef Eva Gonzalez een beleid voeren dat vooral gebaseerd bleef op onderzoek. Onlangs kreeg ze de kans directrice te worden van de Frac (Fonds Regional d'Art Contemporain) van de Bourgogne. Inmiddels is Etablissement d'en face verhuisd naar de Antoine Dansaertstraat met als grote voordeel dat het centrum nu binnen de zogeheten Brusselse culturele kring ligt.

Het nieuwe Etablissement d'en face wordt nu geleid door een groep kunstenaars onder wie Harald Thys, Sven Augustijnen, Michael Van den Abeele en De Witte Raaf-secretaris Etienne Wynants. Het is de bedoeling om in de toekomst een werking op te zetten waarin het 'kort op de bal kunnen spelen' het verschil moet kunnen maken met de andere instituten die meer gebonden zijn aan programmering op lange termijn. Etablissement d'en face wordt opnieuw een vrije ruimte, vergelijkbaar met het Nicc in Antwerpen, dat naast presentaties ook performances en lezingen uitlokt. Woordvoerder Michael Van den Abeele, die binnenkort Hans Op de Beeck opvolgt in het vermaarde studioprogramma PS1 in New York, legt de nadruk op het organiseren van korte presentaties die zich kunnen beperken tot een avond. Het is echt de bedoeling hier een flux van nieuw en minder gewaardeerd talent te laten overwaaien, wars van economische of andere belangen. Op de gelijkvloerse verdieping met vitrinezicht op straat worden de langlopende projecten georganiseerd en in de kelderruimte zijn video's en andere presentaties tentoongesteld. Momenteel is werk te zien van de jonge Mira Sanders. Ze maakt fijne tekeningetjes die bescheiden impressies weergeven van hoe zij de stad ervaart. De tekeningen zijn heel intimistisch en poëtisch en doen denken aan een dagboek. Mira Sanders lardeert haar tekeningen met een smetteloze sculptuur van karton, met nadruk op de uitwerking van daken en schouwen. Het is allemaal wel goed gedaan, maar het blijft een beetje te braaf en te goed afgewerkt om werkelijk te boeien en stand houden. Mira Sanders houdt van miniaturen: op een tafel projecteert ze op een houten minibillboard een Brusselse goudblinkende windwijzer in de vorm van een weelderig zeilschip. Een centrale spot houdt alles mooi en oordeelkundig belicht. In samenwerking met de eminente professor-kunstcritica Marie-Pascale Gildemyn gaf Mira Sanders de mooi verzorgde editie uit Courir les rues... fragment du journal d'un usager de l'espace.

Op de gevel van Etablissement d'en face brengt Richard Venlet een maandelijks wisselende presentatie met tekst. Op de gevel prijkt nu de Engelstalige zin die Venlet blijkbaar uit een boek knipte. Het is een mooie maar tegelijk zwaar op de hand liggende tekst die inhoudelijk al naargelang door iedereen op een andere manier kan worden ingevuld. The Most Fearful, a Nothingness, an Enclosure that Encompasses a Void (Het meest beangstigende, een niets, een besloten ruimte die een leegte bevat). Dries Vande Velde, schrijver van dienst, vergelijkt die tekst in de straat zelfs met de intrigerende 'gebolde spiegel in Jan van Eycks schilderij van de Arnolfini-bruiloft'.

Na een korte presentatie met video en foto van het Duitse duo Doris Lasch & Ursula Ponn is het vanavond (8 augustus) de beurt aan Koenraad Dedobbeleer, die zijn video Fiction Tales toont. Voor een gedetailleerd programma vraag je beter het goed gevulde en gratis berichtenblad dat Etablissement d'en face uitgeeft. Op 12 september wordt de benedenverdieping het terrein voor Ronny Heiremans, samen met Katleen Vermeir laureaat van de recente Prijs Jonge Belgische Schilderkunst. Er broeit weer wat in Etablissement d'en face!

Luk Lambrecht

Expo Mira Sanders, nog tot 7 september van woensdag tot zaterdag van 14 tot 18 uur in Etablissement d'en face, Dansaertstraat 161, Brussel. Info: 02/219.44.51.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234