Donderdag 29/09/2022

Et pour les francophones la même chose

Dag Vlaanderen. Ik zou iets willen zeggen, als ik even mag. Vooreerst sorry voor de fouten in deze tekst, maar ik ben een Franstalige Belg. Ik spreek dus niet zo goed Nederlands. Mijn vriend Bert Kruismans heeft de tekst nagelezen, maar dat is een Vlaming, dus spreekt die ook niet zo goed Nederlands. Ja, deze opmerking wou ik er eerst niet in zetten maar Bert zei dat het mocht, allez, dat het moest, en hij keek me dreigend aan. En als een Vlaming dreigend kijkt, dan worden wij Franstaligen een beetje bang. Zelfs als die Vlaming onze vriend is. Dat is zo. Rien à faire. Ik ben al blij dat ik vandaag zijn column mag schrijven, allez, moest schrijven, want hij keek mij dreigend aan. Ja hij doet dat veel.

Ik wou dus zeggen dat ik het fijn vind dat 200 cultuur- dragers in een open brief protesteren tegen de boodschap over de Vlaamse culturele identiteit die de N-VA verspreidt. Wij, Franstaligen, vinden het tof dat er nog Vlamingen zijn die zich niet enkel Vlaming voelen en die solidair willen blijven. Want in onze eigen pers horen we vaak andere dingen over jullie. Mais bon, we zijn blij. Maar liefst 200 cultuurdragers!! Ik wist niet eens dat Vlaanderen er zo veel had! Neen, dat is een grapje. Ik wou het nog schrappen, maar het moest er in van Bert. Soit..

Mijn punt is, solidariteit en culturele interesse over taalgrenzen heen vind ik zeer goed maar... Ik heb alle 200 namen gelezen, en wat mij opviel... 98 procent van die mensen zijn mij onbekend. Er zijn er wel een paar natuurlijk, zoals Kristien Hemmerechts, die schrijft wel ’s een column in een Franstalige krant en Marijke Pinoy, die heb ik gezien op het Festival Bis-Art in Charleroi, en François Beukelaers, c’est plutôt un Bruxellois, lui. Maar de meesten ken ik niet. Je suis désolé. Komen die mensen veel in Wallonië? Werken zij zelf samen over de taalgrens heen? Ik vraag het maar. Weet u wie er bij ons wel zeer bekend is? Will Tura, echt waar. En natuurlijk Paul Severs!! Die schuimt het Waalse land af met zijn danseuses. ‘Toutes les filles’, kent u dat? Hij heeft het zelfs vertaald in het Nederlands als ‘Zeg eens meisje’. Paul zong het met al zijn andere Franse hits onlangs nog in Binche, en in Nethen ook, ambiance garantie! Maar goed, ik moet u dat niet vertellen, u wist dat al. Want u bent geen N-VA’er, u hebt wel interesse voor wat er in in Wallonië gebeurt. Maar vreemd genoeg hebben Will en Paul de petitie niet getekend. Waarom? Wilden ze niet? Of heeft niemand hen iets gevraagd? Komen ze niet in de juiste cafés? Zitten ze niet in het e-mailbestand van de initiatiefnemers? Bestaat er in Vlaanderen een radicale kloof tussen cultuurdragers uit de ‘hogere’ cultuur en die uit de ‘lagere’ cultuur, te vergelijken met de kloof tussen Franstaligen en Vlamingen? Ik vraag het gewoon, ik weet het niet, ik ben maar een simpele Waal.

Weet u wat mij vooral opviel aan de open brief? Bij die 200, daar stond geen enkele Franstalige tussen. Of misschien heb ik er eentje over het hoofd gezien, dat kan ook natuurlijk. Maar ik vind het toch een beetje vreemd. Hebben die 200 Vlaamse cultuurdragers dan geen Franstalige vrienden die de brief wilden ondertekenen? Zitten die in een apart e-mailbestand? Begrijpt u mijn verwarring? Tegenover een louter Vlaams discours van de N-VA plaatst u een... louter Vlaams discours van verlichte opposanten. Het lijkt wel één van die integratiedebatten van 20 jaar geleden.Autochtonen debatteerden urenlang op de televisie over de vraag of allochtonen wel geïntegreerd waren. Niemand, ook de voorstanders niet, vond het vreemd dat er geen allochtoon rond de tafel zat. Ik las de brief en de handtekeningen en voelde me toch een beetje allochtoon.

Sandra Zidani, kent u die? Het is een zeer populaire comédienne in Franstalig België, van Algerijnse afkomst en theologe van opleiding. Ik verzin dit niet. Enfin bref, Zidani wil op 11 november om 11 uur een manifestatie opzetten in Brussel waarmee ze de eenheid onder alle Belgen wil onderstrepen. Is het niet vreemd dat naast elkaar op hetzelfde moment in de Franstalige en de Nederlandstalige culturele wereld een initiatief wordt genomen tegen de huidige politieke situatie? Zou Bart De Wever hier niet zeggen: Quod erat demonstrandum? Er heerst inderdaad een diepe cultuurkloof tussen beide landsgedeelten. Ik vraag het maar.

U moet het vooral niet persoonlijk opnemen hoor, want aan Franstalige kant is het van hetzelfde laken een broek. Kijk, dat hebben de Belgen alvast gemeen! In 2008 zonden de RTBF én France 2 samen een programma uit, rechtstreeks vanop de Grote Markt van Brussel: ‘Tenue de soirée’ met de grote Michel Drucker. Die kent u natuurlijk wel. In een wervelende show schreeuwde Drucker zijn liefde voor België uit. Hij ontving 2,5 uur lang enkel Belgische gasten, zoals Benoît Poelvoorde, Philippe Geluck, Adamo, Eddy Merckx, Annie Cordy, Maurane, Plastic Bertrand, les Taloche, Jean Vallée, Arno, José van Dam... Hebt u het ook opgemerkt? Alleen maar Franstaligen, inderdaad. Want van Arno en Eddy Merckx kunnen we veel zeggen, maar toch niet dat ze Nederlands spreken. Dat weet een Franstalige zelfs! Maar toch vreemd hé, die Drucker? Pour lui, la Belgique sera latine ou elle ne sera pas. Tiens, was die originele uitspraak niet van een Vlaming? Enfin, n’importe, als u als verlichte Vlaamse cultuurdrager contact wilt opnemen met Sandra Zidani om samen iets te ondernemen, geen probleem, u vindt ze gewoon op Facebook. Salut.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234