Woensdag 05/10/2022

NieuwsOorlog in Oekraïne

Estland en Finland willen Russische toeristen weren uit EU

De Finse douane checkt een auto van een Russische toerist, eind juli.   Beeld AFP
De Finse douane checkt een auto van een Russische toerist, eind juli.Beeld AFP

De premiers van Estland en Finland hebben de Europese Unie opgeroepen om geen Russische toeristen meer toe te laten vanwege de oorlog in Oekraïne. Rusland deed deze oproep af als irrationeel, maar verschillende lidstaten lijken wel degelijk open te staan voor zo’n inreisverbod. Polen, Estland, Letland en Litouwen verstrekken al geen toeristenvisa meer aan Russische burgers.

Carlijn van Esch

De Estse premier Kaja Kallas schreef dinsdag op Twitter dat “een bezoek aan Europa een voorrecht is, geen mensenrecht”. Daarom is het volgens haar “nu tijd om het toerisme vanuit Rusland te beëindigen”. Een dag eerder zei haar Finse collega Sanna Marin al op de nationale radio dat het “niet juist” is dat Russen een normaal leven kunnen leiden, inclusief vakantie in Europa, “terwijl Rusland een aggressieve, brutale oorlog voert in Europa”.

Kort na de Russische inval in Oekraïne verbood de Europese Unie alle vliegreizen vanuit Rusland, maar met een toeristenvisum kunnen Russen nog wel over land naar Europa reizen. Veel Russen zouden in buurlanden Finland en Estland het vliegtuig pakken naar andere Europese bestemmingen. Volgens de Finse publieke omroep YLE bieden Russische bedrijven zelfs vervoer aan van Sint-Petersburg naar Finse luchthavens.

Op dit moment is Finland het enige Russische buurland dat nog toeristenvisa aan Russische burgers toekent. Toch kunnen Russen ook via de andere Europese buren reizen. Een Rus met een Belgisch toeristenvisum kan vanwege het vrije reizen in het Schengengebied gewoon de grens met Estland oversteken. Daarom vindt Kallas dat de Europese lidstaten die deze visa uitdelen Estland, Letland en Finland met de Russische reizigers opzadelen.

Verdeeldheid over sancties

De kwestie zou opnieuw voor verdeeldheid kunnen zorgen tussen de lidstaten, die het steeds moeilijker eens worden over sancties tegen Rusland. Naast Estland en Finland heeft ook Letland zich uitgesproken voor een EU-wijd inreisverbod. Hongarije, dat een betere relatie met Rusland onderhoudt, zal zich waarschijnlijk tegen zo’n maatregel verzetten.

Bovendien twijfelt de Europese Commissie of zo’n verbod wel haalbaar is, omdat bijvoorbeeld familieleden, journalisten en dissidenten altijd een visum moeten kunnen krijgen. Een Oekraïense activist sprak zich om die reden dinsdag op Twitter uit tegen een inreisverbod voor Russen. Hij vreest dat Russen die gevaar lopen op vervolging door het regime van Poetin het land straks niet meer kunnen verlaten.

Een Russische journalist werd eind juli bij een middeleeuws kasteel nabij Parijs geweigerd vanwege haar nationaliteit. De vrouw zei tegen persbureau AFP dat ze al vijf maanden in Frankrijk verblijft omdat ze tegen de oorlog is. Volgens de Franse autoriteiten pasten de bewakers van de toeristische attractie een regel toe die sinds februari Russen beperkingen oplegt om militaire instellingen te bezoeken, maar waren ze in dit geval te rigide geweest.

‘Welke soort Rus dan ook’

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky toonde geen medelijden met Russische dissidenten. Hij riep westerse landen dinsdag op om alle Russen te weren, zelfs degenen die het land uit zijn gevlucht en zich tegen de oorlog verzetten. “Welke soort Rus dan ook… laat ze naar Rusland gaan”, zei hij in een interview met de Amerikaanse krant The Washington Post.

Zelensky klaagde dat de westerse sancties tegen Rusland niet zwaar genoeg zijn en pleitte voor een inreisverbod van een jaar voor alle Russische burgers. Hij vindt dat ze “in hun eigen wereld moeten leven, totdat ze hun filosofie veranderen”. Eerder drong Zelensky er juist bij Russen die zich tegen de ‘speciale operatie’ verzetten op aan om het land te verlaten.

Moskou heeft gereageerd dat Europa zelf moet beslissen of het de prijs wil betalen voor “de grillen van Zelensky”. Er is geen kans dat de Russen geïsoleerd zullen raken van de rest van de wereld, benadrukte Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov. Hij sprak het vertrouwen uit dat “het gezond verstand” zal zegevieren en dat de landen die oproepen tot een reisverbod voor Russen tot bezinning zullen komen.

Als het aan de Finse premier ligt, staat het onderwerp de komende tijd hoog op de Europese agenda. Naar verwachting wordt het reisverbod in elk geval eind augustus besproken op een informele bijeenkomst van de Europese buitenlandministers. Ook de niet-EU-Schengenlanden zullen akkoord moeten gaan met de ban. Het zogeheten Schengengebied beslaat 22 Europese lidstaten plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234