Dinsdag 12/11/2019

Boskap

Essers wil opnieuw een bos kappen om uit te breiden: ‘Hoe is het mogelijk?’

Beeld BELGA

Natuurvereniging BOS+ gaat in beroep tegen de nieuwe ontbossingsplannen van transportfirma Essers. De firma heeft haar zinnen gezet op een bos van goed 9 hectare in Genk. Het is al de derde keer dat de natuurbeweging moet ingrijpen, stelt Bert De Somviele, directeur van BOS+.

Een derde Essers-bos dus?

“Precies. De firma Essers deed het een eerste keer in 2013. Toen heeft ze het Ferrarisbos in Wilrijk gekapt voor de bouw van een verdeelcentrum voor een klant. Wat ze er echter niet bij vertelde, was dat die klant al had afgehaakt voordat de ontbossing plaatsvond. Dat bos is om totaal zinloze redenen gekapt. Het terrein heeft toen een aantal jaren gewoon braak gelegen. Nu heeft men er een parkeerplaats van gemaakt.

“Kort nadien had ze haar zinnen gezet op een Europees beschermd bosgebied in Genk. Daar is toen vanuit de natuurbeweging en met veel steun van komiek Wouter Deprez veel protest tegen gekomen. De Raad van State heeft ons gevolgd. Die ontbossing hebben we kunnen tegenhouden.

“En dan zou je dus denken dat er een zekere vorm van voortschrijdend inzicht komt, maar neen dus. Het bedrijf heeft nu een nieuwe locatie gezocht voor de uitbreiding van de firma. En alweer moet daar 9 hectare bos voor verdwijnen.”

Het gebrek aan voortschrijdend inzicht is er blijkbaar niet alleen bij Essers. De firma heeft, alweer, de nodige vergunningen gekregen om te ontbossen.

“Het was een vraag die we ons tijdens de vorige procedure ook al stelden: hoe is het mogelijk dat het bedrijf hiervoor een positief advies krijgt, zowel van de stad Genk als van de Vlaamse diensten? Het was uiteindelijk de rechtbank die geoordeeld heeft dat de vergunningen moesten worden vernietigd.

Directeur Bert De Somviele van BOS+ gaat in beroep tegen het derde Essers-bos. Beeld RV

“Deze keer heeft het bedrijf zelfs geen milieueffectenrapport (MER) moeten opstellen. Normaal gezien moet dat wettelijk voor een ontbossing van meer dan 3 hectare. Een MER is een grondige studie waarbij alternatieve locaties en de gevolgen voor fauna en flora heel grondig moeten worden onderzocht. Essers heeft de dienst MER van de Vlaamse overheid om een ontheffing van die plicht gevraagd én gekregen. Begrijpe wie begrijpen kan.” 

Bij Essers zelf zeggen ze dat het niet om een waardevol bos gaat, maar om industrieterrein. Het bedrijf gaat het bos ook elders compenseren.

“Het bos staat op het Gewestplan inderdaad als industriegebied ingetekend. Ongeveer een vierde van onze Vlaamse bossen liggen in een zogenaamde zonevreemde bestemming. Het Gewestplan is in de laatste decennia van de vorige eeuw opgemaakt. De meeste bossen liggen daar al veel langer. De wetgever heeft destijds dus veel van onze bossen vogelvrij verklaard. De ligging zegt helemaal niets over de ecologische waarde van zo’n bosgebied.

“Het valt me toch op dat bedrijfsleiders vaak zeggen dat bossen makkelijk verplaatsbaar zijn. Ze spreken liever niet over ontbossing, maar over verplaatsing van ecosystemen. Dat is wetenschappelijke nonsens. Ontbossing leidt tot een groot ecologisch en klimaatverlies.”

Een Europese bescherming zoals het vorige Essers-bos heeft dit bos niet. Hoe groot acht u de kans dat u de ontbossing kan tegenhouden?

Het klopt dat we minder juridische elementen aan onze kant hebben. Maar uit allerlei kaarten blijkt wel degelijk dat de ecologische waarde van dit bos heel hoog is. We zijn niet kansloos.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234