Vrijdag 20/05/2022

Essentieel voor oplichters: de koelkast

Vijf 'kapiteins' van de Amerikaanse meesteroplichter Bernie Madoff staan deze week terecht omdat ze hem jarenlang met allerlei trucjes en technieken hebben geholpen de oplichting voor investeerders en de staat te verbergen. Daarbij moest zelfs de koelkast dienst doen.

Bernie Madoff (75) zelf zit al een tijdje in de cel na een veroordeling tot 150 jaar gevangenis, maar op het proces van vijf van zijn naaste medewerkers was het wachten tot nu. Zelf zeggen de beklaagden dat ze erin werden geluisd door hun eigen baas en ook Madoff heeft altijd beweerd dat hij alleen handelde.

Maar de procureur trok voor dit proces alle registers open en heeft alvast een grote troef in handen. Frank DiPascali, ooit de chief financial officer van Madoff, werd spijtoptant en lijkt van plan iedereen aan de galg te praten. Hij vertelde al dat er bij Bernard L. Madoff Investment Securities LLC zolang hij zich kan herinneren gefraudeerd werd. Dat is een uitspraak die kon tellen: DiPascali begon halverwege de jaren zeventig als negentienjarige bij het Madoff te werken.

Bernie Madoff kon meer dan dertig jaar op grote schaal frauderen voordat zijn oplichting in december 2008 aan het licht kwam. Hij bood beleggingen aan waarbij de uitbetaalde winst voor het grootste deel werd gefinancierd uit de inbreng van nieuwe cliënten. Een vorm van piramidefraude waarmee hij zijn slachtoffers bijna twintig miljard dollar kon afhandig maken.

Voltijds liegen

Frank DiPascali stapte zelf naar de politie toen de fraude in december 2008 werd ontdekt en pleitte schuldig. Hij is nog niet berecht. Zijn getuigenis geeft een gedetailleerd beeld over de dagelijkse gang van zaken in het investeringsbedrijf en hoe klanten en revisoren konden worden bedrogen.

Hij vertelde onder meer dat geen enkele van de transacties die in de boekhouding stonden, ook effectief hadden plaatsgevonden. Een groot deel van het personeel deed het grootste deel van de tijd niets anders dan grote hoeveelheden valse documenten produceren om klanten te overtuigen van de winstgevende activiteit.

De vijf medewerkers die momenteel terecht staan, zijn ex-bedrijfsdirecteur Daniel Bonventre, assistenten Annette Bongiorno en Joann Crupi en de computerprogrammeurs Jerome O'Hara en George Perez (zie inzet). Annette Bongiorno, zo getuigde DiPascali, voegde vervalste documenten in dossiers zodat het leek alsof cliënten geen geld hadden verloren tijdens de beurscrash van 1987. Bongiorno stelde, samen met Joann Crupi, valse verklaringen op om de fraude voor investeerders te verbergen. Computerprogrammeurs O'Hara en Perez tenslotte schreven computerprogramma's om de fraude voor auditeurs te verbergen.

Goede mop

Doorgaans lukte dat goed, tot die ene, hectische dag dat alles bijna in de soep draaide. Dat was zo'n tien jaar geleden, toen een auditeur een controle kwam uitvoeren en DiPascali hem meteen een stapeltje valse documenten in zijn handen duwde. Maar de controleur vroeg ook naar de transacties van een bepaalde dag waarvoor er toevallig geen vervalsingen waren gemaakt. DiPascali zei tegen de auditeur dat hij een medewerker zou vragen dat dossier uit het archief te halen.

Terwijl DiPascali de auditeur aan het lijntje hield, werden in een andere kamer aan een ijltempo een pak vervalste rapporten geproduceerd en uitgeprint. Probleem nummer een was dat het papier te nieuw leekt, zodat de rapporten in het rond werden gegooid om ze te kreuken. Probleem nummer twee was dat ze nog te warm waren van de printer en dat de auditeur ongeduldig werd. De oplossing, zo vertelde DiPascali, was simpel: de papieren werden in de koelkast gelegd. "Daar hebben we nog goed om gelachen", vertelde DiPascali dinsdag in de rechtbank.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234